için kaldı

Rusya pazarında kayıp 600 bini aştı

RUSYA krizi nedeniyle bu yıl ilk defa çift haneli düşüşün görüldüğü Antalya'da yılın ilk 8 ayında havayoluyla gelen turist sayısı yüzde 6 düştü. Türkiye'nin Rusya pazarındaki kaybı ise, 600 binin üzerine yükseldi.

F5HABER F5HABER
Rusya pazarında kayıp 600 bini aştı

RUSYA krizi nedeniyle bu yıl ilk defa çift haneli düşüşün görüldüğü Antalya'da yılın ilk 8 ayında havayoluyla gelen turist sayısı yüzde 6 düştü. Türkiye'nin Rusya pazarındaki kaybı ise, 600 binin üzerine yükseldi.

Turizm kenti Antalya, geçen yılın son çeyreğinde Rusya'da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle zor günler geçirmeye devam ediyor. 2000'li yıllardan itibaren her yıl çift rakamlı büyümeyle yılda 12 milyonu aşan turist sayısına ulaşan kentte, bu yıl düşüş sürüyor. Antalya Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre, bu yıl 1 Ocak- 31 Ağustos tarihleri arasında Antalya ve Gazipaşa havalimanlarına iniş yapan yabancı turist sayısı 8 milyon 148 bin olarak kaydedildi. İki havalimanından geçen yılın aynı döneminde 8 milyon 638 bin turist girişi gerçekleşmişti. Bu yıl yüzde 6 oranında düşüşle geçen yıla göre 490 bin turist eksik geldi.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmecileri Birliği (AKTOB) ise yılın ilk 7 aylık dönemini kapsayan 1 Ocak- 31 Temmuz tarihleri arasındaki Türkiye'nin milliyetlere göre yabancı ziyaretçi sayılarını açıklayan rapor yayınlandı. Buna göre yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 0,38 azalarak 20 milyon 452 binden 20 milyon 375 bine düştü.

Rapora göre, Ocak- Temmuz döneminde Almanya pazarından gelenlerin sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.3 artarak 2 milyon 908 bine çıkarken, düşüş içinde olan Rusya'dan gelişler ise yüzde 21.5 gerileme ile 2.1 milyon düzeyine indi. Temmuz ayı sonu verilerine göre Rusya pazarındaki Rus turist kaybı Türkiye genelinde 589 bine ulaştı. Henüz Ağustos ayının milliyetlere göre turist dağılımı sayıları açıklanmadığı için Ağustos ayında da devam ettiği belirtilen kayıplarla birlikte Rusya pazarında yılın ilk 8 ayındaki kaybın 600 bini aştığı kaydedildi.

ÖNEMLİ PAZARLARDA DÜŞÜŞ

Temmuz sonu milliyetlerin dağılımına göre üçüncü sıradaki İngiltere'den yüzde 0,90'lık düşüşle 1 milyon 371 bin, dördüncü sıradaki Gürcistan'dan yüzde 4'lük artışla 1 milyon 26 bin turist geldi. Sırasıyla İran'dan yüzde 10'luk artışla 1 milyon 20 bin, Bulgaristan'dan yüzde 10'luk artışla 1 milyon, yüzde 2'lik düşüşle Hollanda'dan 760 bin, yüzde 7'lik artışla Irak'tan 544 bin, yüzde 18'lik düşüşle Fransa'dan 502 bin, yüzde 4'lük artışla ABD'den 452 bin turist ağırlandı. Diğer önemli pazarlardan Yunanistan, Ukrayna, Belçika, İsveç, Azerbaycan, Avusturya, İtalya, Norveç, İspanya, Çek Cumhuriyeti, İsrail ve Sırbistan gibi ülkelerde de düşüş gerçekleşti.

FOTOĞRAFLI

(DHA - Mehmet ÇINAR)
SONRAKİ HABER