Tasarruflu duvar bloğu ürettildi

- Maltepe Askeri Lisesinden iki öğrenci, öğretmenlerinin desteğiyle geliştirdiği projeyle, yatay delikli tuğlaya göre yüzde 32,7, yatay delikli tuğla ve yalıtım malzemesine göre yüzde 2,3, gaz betona göre yüzde 4,6 enerji tasarrufu sağlanabilecek duvar bloğu üretti.

F5HABER F5HABER
Tasarruflu duvar bloğu ürettildi

İZMİR (AA) - İzmir'de bulunan Maltepe Askeri Lisesinin öğrencileri, geliştirdikleri projeyle, yatay delikli tuğlaya göre yüzde 32,7, yatay delikli tuğla ve yalıtım malzemesine göre yüzde 2,3, gazbetona göre yüzde 4,6 enerji tasarrufu sağlanabilecek duvar bloğu üretti.

Maltepe Askeri Lisesi öğrencileri Çetin Yakışık ve Emre Görmez, Öğretmen Binbaşı Okan Taş danışmanlığında, "Polistiren köpük, kolemanit konsantratör atığı, uçucu kül ve Portland çimentosu kullanılarak ekonomik, hafif, ısı yalıtımı sağlayan duvar bloğunun üretimi ve sağlanan enerji tasarrufunun hesaplanması" projesi hazırladı.

Isınmada kullanılan enerjide verimi artırmak amacıyla binaların duvarlarında meydana gelen ısı kayıplarının azalmasını sağlayacak, genleştirilmiş polistiren köpük (EPS) katkılı beton duvar bloğunun üretilmesinin hedefleyen projeyle, hem enerji kaynaklarının daha etkin kullanılarak ülke ekonomisine katkı sağlanması hem de yasaların öngördüğü standartlarda binaların yapımında, alternatif ve ekonomik yapı malzemesi elde edilmesi hedeflendi.

Enerji tasarrufunun yanı sıra, malzemenin üretiminde doğada atık olarak bulunan uçucu kül (UK) ve bor esaslı kolemanit atığının kullanılması ile çevre için büyük sorun oluşturan bu atıkların ekonomiye geri dönüşümünün de sağlanacağı projeyle, ayrıca sera gazı salınımı azaltılıp, atmosfer kirliliği ve küresel ısınmanın önlenmesine katkıda bulunulması amaçlandı.

EPS, çimento, yüzde 15 UK ve yüzde 1 atık kolemanit karışımıyla hazırlanan ürünün, yatay delikli tuğlaya göre yüzde 32,7, yatay delikli tuğla ve yalıtım malzemesine göre yüzde 2,3, gaz betona göre yüzde 4,6 enerji tasarrufu sağladığı belirlendi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü ile TÜBİTAK işbirliğinde düzenlenen "Ortaöğretim Öğrencileri Enerji Verimliliği Proje Yarışması"na katılan proje, Türkiye ikinciliği elde etti. Projenin ödülü, 34. Enerji Verimliliği haftası kapsamında 16 Ocak'ta İstanbul'da düzenlenen "VI. Enerji Verimliliği Forumu"nda törenle verildi. 

Öğrencilerden Çetin Yakışık, projeyle bina duvarlarında ısı yalıtımını sağlayacak, ekonomik ve çevre dostu ürün elde ettiklerini belirtti.

Emre Görmez de enerji kaynaklarının daha etkin kullanımıyla ülke ekonomisine katkıda bulunulabileceğine işaret ederek, elde ettikleri ürünle, kayda değer oranda enerji tasarrufu sağladıklarını kaydetti.

Öğretmen Binbaşı Okan Taş ise öğrencilerinin kaynak araştırması yapmalarına ve uygun yöntem belirleyip elde ettikleri sonuçları yorumlamalarına yardımcı olduklarını ifade etti.

SONRAKİ HABER