Sera gazı emisyonları takip edilecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının tebliğine göre, gelecek yıldan itibaren sanayi tesislerinin atmosfere verdiği sera gazı emisyonları izlenecek.

F5HABER F5HABER
Sera gazı emisyonları takip edilecek

ANKARA (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan tebliğe göre, gelecek yıldan itibaren sanayi tesislerinin atmosfere verdiği sera gazı emisyonları takip edilecek.

Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi ve Raporlanması Hakkında Tebliğ, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Tebliğe göre, sanayi tesislerinin atmosfere verdiği sera gazı emisyonları 2015'ten itibaren izlenerek, 2016'da raporlanacak. Tesisler, 1 Ekim'e kadar izleme planlarını onaylayarak Bakanlığa iletmek, 1 Ocak 2015'ten başlayarak yıllık sera gazı emisyonlarını izlemek, 30 Nisan 2016'ya kadar doğrulanmış yıllık sera gazı emisyon raporlarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunmakla yükümlü olacak.

Tesislerin izleme ve raporlamayı nasıl yapacakları, izleme planlarını hazırlarken hangi yöntem ve standartları kullanacakları da tebliğde yer alıyor. 

Tebliğle, sektörde tecrübe paylaşımı ve uyumlaştırma, tesislerin emisyon kaynaklarını analiz etme fırsatı, uluslararası banka ve kuruluşlara iklim finansmanı karşılığında yapılan zorunlu raporlamalarda doğrulanan ve sektörle uyumlu veri setlerinin kullanılması sağlanacak.

SONRAKİ HABER