için kaldı

Atık külden dayanıklı yapı malzemesi

Çanakkale'de, üniversite laboratuvarında yürütülen çalışmalarda, termik santralin atık külünden gaz beton yapı malzemesi imal edildi.

F5HABER F5HABER
Atık külden dayanıklı yapı malzemesi

Çanakkale'de bir grup bilim insanı, termik santralin atık külünden, "tuğlaya göre daha hafif, deprem anında insanlar ve eşyalara daha az zarar vereceği" öngörülen gaz beton yapı malzemesi üretti.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇOBİLTUM) Müdürü Prof. Dr. İsmet Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geliştirdikleri ürünün, bir araştırma sonucu ortaya çıktığını söyledi.

Kentteki bir termik santralin atık küllerinden gaz beton yapı malzemesi üretimini başarıyla sonuçlandırdıklarını dile getiren Kaya, "Bunun için ön denemeler belirli bir süre yapıldı. Laboratuvar şartlarında üretimi tam anlamıyla tamamlayıp makro düzeye çıkılmasını hedefliyoruz. Çünkü bu yapıldıktan sonra malzemenin piyasa sürülmesi gerekiyor" dedi.

Kaya, bazen laboratuvar koşullarındaki ile makro düzeydeki denemelerde sorunlarla karşılaşılabildiğine işaret etti.

Bundan dolayı önce mikro, yani laboratuvar seviyesinde çalışmaları tamamladıklarını aktaran Kaya, "Bunun sonucunda piyasadakilere göre çok benzer özelliklerde ve daha ucuz malzeme üretimini gerçekleştirdik" ifadesini kullandı.

İsmet Kaya, hiçbir değeri olmayan külden bir yapı malzemesi yapıp ekonomiye katkı sağlanmasının önemini vurguladı.

Ürünün yapımında belirli oranda çimento ile bazı kimyasal malzemeler kullandıkları bilgisini veren Kaya, şunları kaydetti:

"Bu ürünün özelliği; hafif olması. Tuğlaya göre daha hafif. Deprem anında yapının yıkılması olasılığında insanlara veya eşyalara daha az zarar verir. Bunun dışında, gözenekli bir yapıya sahip olduğu için geçirgenlik özelliği de çok iyi. Tüm bu özelliklerinden dolayı inşaat sektöründe oldukça tercih edilen bir malzemedir. Bu projeyi santralle ortak yapıyoruz. Bundan sonraki fabrikasyon kısımlarını santral kendisi yapacak. Bizim yaptığımız çalışmaya göre üretim gerçekleştirebilecek."

SONRAKİ HABER