için kaldı

Antarktika'da Türk üssü hedefi

Antarktika kıtasında Türkiye'nin ilk üssünü açmak için çalışmalarda bulunan TAKBAM, 5 yıl içinde kıtada üs açılmasını hedefliyor.

F5HABER F5HABER
Antarktika'da Türk üssü hedefi

İSTANBUL (AA) - Antarktika kıtasında Türkiye'nin ilk üssünü açmak için çalışmalarda bulunan TAKBAM, 5 yıl içinde kıtada üs açılmasını hedefliyor. 

Türkiye Antarktika Kutup Bilimsel Araştırmalar Merkezi (TAKBAM) Genel Sekreteri Abdurrahman Külünk, kıtada üs açmak için yaptıkları çalışmalarla ilgili, AA muhabirine bilgi verdi. 

Külünk, TAKBAM'ı 2 yıl önce kurduklarını belirterek, zaman içinde özellikle yurt dışındaki muadil kuruluşlarla irtibata geçmeye çalıştıklarını ve bu doğrultuda bazı iş birliği anlaşmaları imzaladıklarını söyledi. 

Türkiye'nin 1995 yılında imzalanan bir protokolde yer aldığını ve Antarktika'da yapılan çalışmalar içerisinde yer alacağını belirttiğini anlatan Külünk, buna rağmen somut bir adımın atılmadığını dile getirdi. 

Bunun üzerine bir grup arkadaşıyla harekete geçtiklerini ve TAKBAM'ı kurduklarını ifade eden Külünk, benzer kuruluşlarla iletişime geçtiklerini ve Brüksel'de yapılan istişare toplantılarına iştirak ettiklerini kaydetti. 

- "Sadece fok balıkları ve balinalar yok" 

Külünk, Antarktika'nın cazibesinin sahip olduğu tatlı su kaynaklarının fazlalığı olduğunu belirterek, yer altı zenginliklerinin de kıtada fazlaca olduğunu anlattı. 

"Orada sadece fok balıkları ve balinaların olmadığını biliyoruz" diyen Külünk, şöyle devam etti: 

"Orası bir ülkenin malı değil ama bir konsorsiyum var. Orada belli bir bilimsel çalışma altyapınız olması gerekiyor, biz şu anda o altyapıyı oluşturmaya çalışıyoruz. 2012 yılının Aralık ve 2013'ün Ocak aylarında, iki ayrı seferde olmak üzere, 1. Türk Antarktika Bilim Seferi'ni düzenledik. İlk defa Türkiye'den biri 9 Eylül Üniversitesi, diğeri İstanbul Üniversitesi'nden olmak üzere, yer bilimci 2 bilim adamımızı oraya gönderdik. Bulgaristan'ın 20 yıldır Antarktika'da üssü var ve iş birliği anlaşması imzaladık, bizi onlar kendi üslerinde ağırladılar ve orada misafir ettiler." 

- 30 ülkenin üssü bulunuyor 

Külünk, Antarktika kıtasında aralarında ABD, İngiltere, Kanada, Arjantin, Bulgaristan, Çin, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İspanya, Rusya ve Şili gibi ülkeler olmak üzere 30 ülkenin üssünün bulunduğuna işaret etti. 

ABD'nin kıtada birden çok üssünün olduğunu ve bu üslerde yıl içinde bin kişinin barındığına dikkati çeken Külünk, "ABD orada havaalanı kurmuş, küçük kasabalar kurmuş ve her türlü çalışmaları yapıyor" ifadelerini kullandı. 

Külünk, Rusya ile protokol imzaladıklarını dile getirerek, "Yeni seferde Rusya'nın tesislerini kullanacağız. Türkiye'nin birçok üniversitesine yazı gönderdik ve gezimizin duyurusunu yaptık. Bize 150 bilim adamı başvuruda bulundu. Onların içinden 16 bilim adamımız seçildi ve onlar geçen hafta İstanbul Beykoz Sualtı Eğitim Komutanlığı'nda eğitim aldılar. Orada iki gün süreyle denizden karaya çıkış, gemiye ulaşım, soğuk hava şartlarında hayatı idame ve denizde yaşam konularında eğitimler verildi. 2014 Aralık ve 2015 Ocak ayında Rusya ve Bulgaristan tesislerinde kalacaklar, kendi alanlarında bilimsel araştırma yaparak Türkiye'ye dönecekler" diye konuştu.

Türkiye'den Antarktika'ya bir haftalık yolculuğun ardından ulaşıldığını belirten Külünk, Avustralya'dan günde 2 kez Antraktika'ya uçak kalktığını anlattı. 

Büyük devletin her yerde elinin olması gerektiğini vurgulayan Külünk, "Senin olmadığın yerde 'hayat yok' anlamına gelir. Dünya artık küçülüyor. Orada büyük devletlerin yanı sıra Pakistan, Bulgaristan gibi ülkelerin üsleri var hatta yeni üs açmaya çalışıyorlar" dedi.

- Genelkurmay Başkanlığı'nın desteği 

Külünk, en ciddi destekçilerinin Genelkurmay Başkanlığı olduğunu söyleyerek, "Genelkurmay Başkanlığı bir kurmay albayın merkezimize üye olmasına müsaade etti. Onların bu işte öngörülü olduğunu düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu. 

Önümüzdeki 5 yıl içerisinde kıtada üssü açmayı hedeflediklerine vurgu yapan Külünk, "İlk etapta üste 5-10 kişi arasında ekip düşünüyoruz. En basit bir konteyner ve teknik cihazlar lazım. İlk etapta jeofizikçi, elektrik elektronik mühendisi, denizci ve yemek organizasyonu yapabilecek kabiliyete sahip kişilerin olması gerekiyor. Biz şu anda orada koordinatlarımızı da belirledik. Bulgaristan üssüne yakın bir yerde üssümüzü kurmayı planlıyoruz. Bütün faaliyetlerimizi, devletin ilgili birimlerine bildiriyoruz. Dışişleri, Milli Savunma ve Çevre ve Şehircilik Bakanlıkları gibi bakanlıklarla sürekli irtibat halindeyiz" şeklinde konuştu. 

SONRAKİ HABER