için kaldı

ABD'li astronotlar Kayser'de öğrencilerle buluştu

Amerikalı astronotlar John Creighton ve Dr. Linda Godwin, özel bir eğitim kurumunda öğrencilere uzay deneyimlerini anlattı.

F5HABER F5HABER
ABD'li astronotlar Kayser'de öğrencilerle buluştu

KAYSERİ (AA) - Amerikalı astronotlar John Creighton ve Dr. Linda Godwin, özel bir eğitim kurumunda öğrencilere uzay deneyimlerini anlattı. 

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesinin (NASA) uzaya fırlattığı ilk mekiği kullanan kaptan Creighton ile uzayda 915 saat geçiren astronot Godwin, Bilfen Fen Lisesi Konferans Salonu'nda öğrencilerle buluştu.

Creighton, burada yaptığı konuşmada, Mars'a yolculuğun başlaması halinde ilk gönüllünün kendisi olacağını belirtti. 

Teknolojinin Mars'a gitmek için yetersiz olduğunu vurgulayan Creighton, şunları söyledi:

"Oradaki radyasyon nedeniyle Mars'ta hayatta kalmak mümkün değil. Radyasyon bu yolculuğun en büyük engelidir. Eğer uzaya fırlattığımız mekiklerimiz mevcut hızın iki katına çıkarsa Mars'a yolculuk gerçekleşebilir. Mars'ta bir üs kurmak istiyoruz ama bunu tek bir ülkenin gerçekleştirmesi zor."

Creighton, Türkiye'nin de farklı ülkelerle işbirliği yaparak uzay çalışmaları yapabileceğini vurguladı.

Linda Godwin de favori gezegeninin Mars olduğunu, Mars'tan öteye gidildiğinde diğerlerinin birer gaz bulutu gibi göründüğünü, bu nedenle Mars'ı keşfetmek istediklerini ifade etti. 

Uzayda hayat var mı? 

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Creighton, "Uzayda bilindiği şekliyle bir hayat olmadığına inanıyorum ancak bilinmeyen, farklı bir yaşam olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Kendisine bir şans daha verilirse uzaya yine gitmek isteyeceğini ifade eden Creighton, "Çok ağır bir eğitim var. Bu eğitimden geçmemek şartıyla hemen yarın yine uzaya giderdim" diye konuştu.  

Dr. Linda Godwin ise uzayda hayat olduğuna inanmadığını söyleyerek, "Ama uzayın dışında milyonlarca yıldız var, bizim bilmediğimiz bir şeyler de olabilir" dedi.

SONRAKİ HABER