için kaldı

Kız kardeşi ünlü yazar Cengiz Aytmatov'u anlattı

Roza Aytmatova, "Cengiz Aytmatov kitaplarında hep Türk dünyasının birleşmesini öne çıkarırdı. Her zaman bunun için planlar kurardı." dedi.

F5HABER F5HABER
Kız kardeşi ünlü yazar Cengiz Aytmatov'u anlattı

SAMSUN (AA) - FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - Türk dünyasının ünlü Kırgız yazarı Cengiz Aytmatov'un kız kardeşi Roza Aytmatova, ağabeyinin hayalinin Türk dünyasının birleşmesi olduğunu belirterek, "Onun en önemli hayallerinden biri, eserlerine de yansıttığı gibi dünyadaki barış. Onun en önemli düşüncesi insan olmaktı." dedi.

  • Maltepe'de 'Cengiz Aytmatov Heykeli' açıldı
  • Kırgız yazar Aytmatov 89. doğum yılında anıldı

Aytmatova, AA muhabirine, ağabeyi Cengiz Aytmatov'u anlattı.

Kırgızistan’ın kuzeyindeki Talas bölgesinin Şeker köyünde 12 Aralık 1928’de doğan Cengiz Aytmatov'dan 9 yaş küçük olduğunu ve babasız büyüdüklerini belirten Aytmatova, bu nedenle ağabeyinin kardeşlerine babalık yaptığını ifade etti.

Kardeşinin ailesine çok düşkün olduğunu ve onları hep yakından takip ettiğini kaydeden Aytmatova, "Ağabeyim düşüncelerini hiçbir zaman ailevi meselelere karıştırmadı." diye konuştu.

"Onun en önemli hayallerinden biri, eserlerine de yansıttığı gibi dünyadaki barış. Onun en önemli düşüncesi insan olmaktı." diyen Aytmatova, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünyada barış olsun, kardeşler arasında barış olsun, birlik dirlik olsun isterdi. Bunun üzerinde çok düşünürdü. Bu düşüncelerini eserlerine yansıtmaya çalışırdı, yansıtmıştı da. İnsanlığa çok önem verirdi."

"Bizim kardeşlerimiz var ve bunlar birleşecektir"

Aytmatova, ağabeyinin yaşamı boyunca Türk dünyasının birlikteliğine büyük önem verdiğini vurgulayarak, "Cengiz Aytmatov kitaplarında hep Türk dünyasının birleşmesini öne çıkarırdı. Her zaman bunun için planlar kurardı. Bunu açık açık Sovyetler Birliği döneminde söylerdi. 'Bizim kardeşlerimiz var ve bunlar birleşecektir.' derdi. Her kitabında bu vardı." ifadelerini kullandı.

Türk dünyasının birbirini çok iyi anladığını kaydeden Roza Aytmatova, "Birleşmek için gayret edildiğini düşünüyorum. Tabii siyasi olaylar var, bunlara karışmak istemiyoruz ama Türk dünyası her zaman kardeş olduklarını biliyor ve birleşmeye çalışıyorlar diye düşünüyorum. İleride mutlaka bu hayaller gerçekleşecektir." değerlendirmesinde bulundu.

SONRAKİ HABER