'2020 Yılı Engelsiz Üniversite Ödülleri' yarın sahiplerini bulacak

Engelli öğrencilerin eğitim öğretim faaliyetlerinin yanı sıra sosyal ve kültürel faaliyetlere de katılımını teşvik etmek üzere gerekli uyarlamaların ve fiziki  alt yapıların sağlanması ile üniversitelerde engelsiz bir ekosistemin oluşturulmasını teşvik etmek amacıyla YÖK tarafından verilen “2020 Yılı Engelsiz Üniversite Ödülleri” yarın verilecek.

GASTE24 GASTE24
'2020 Yılı Engelsiz Üniversite Ödülleri' yarın sahiplerini bulacak

Yeni YÖK olarak, “Engelsiz Erişim ve Engelsiz Eğitim” temalarıyla başlatılan çalışmalar  kapsamında engelli öğrencilerin eğitim öğretim faaliyetlerinin yanı sıra sosyal ve kültürel faaliyetlere de katılımını teşvik etmek üzere gerekli uyarlamaların ve fiziki  alt yapıların sağlanması ile üniversitelerimizde engelsiz bir ekosistemin oluşturulmasını teşvik etmek amacıyla  “Engelsiz Üniversite Ödülleri” veriliyor.

İlk kez 2018 yılında başlatılan ödüller kapsamında engellilerin sorunlarının çözümü için teşvik edici çalışmalar ve projeler gerçekleştirmiş yükseköğretim kurumlarına “Mekanda Erişilebilirlik”, “Eğitimde Erişilebilirlik” ve “Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik” olmak üzere 3 ayrı kategoride “Engelsiz Üniversite Bayrakları” ile; farklı engelli gruplarına programlarını erişilebilir kılan üniversitelere “Engelsiz Üniversite Program Nişanı” ödüllerini veriliyor. 

Üniversitelerin Engelsiz Üniversite Bayraklarını alabilmeleri için belli kriterleri, belli ölçülerde sağlamaları gerekiyor. Pek çok üniversitede bu bağlamda komisyonlar kurularak çalışmalar başlatılmış, kriterleri sağlamak için verilen gayretler engelsiz üniversite ekosistemine katkı sağlamıştır. Mekanda erişilebilirlik kriterleri sağladığında turuncu bayrak, eğitimde erişilebilirlik kriterleri sağlandığında yeşil bayrak, sosyo-kültürel faaliyetlerde erişilebilirlik sağlandığında ise mavi bayrak verilmektedir.

Üniversitelerdeki engelli öğrencilere yönelik farkındalığın artması ve iyi uygulamaların yaygınlaştırılmasına teşvik edici bir unsur olan Engelsiz Üniversite Ödülleri için 2020 yılında rekor sayıda başvuru alınarak, 116 farklı üniversite tarafından toplam 841 adet başvuru yapıldı.. Bu başvurular farklı alanlardan oluşan ve kendi alanlarında uzman panelistlerce titizlikle değerlendirilerek  “2020 - Engelsiz Üniversite Ödülleri”ni almaya hak kazanan yükseköğretim kurumları belirlenmiştir. 

Küresel Yeni Koronavirüs Salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında 24 Haziran (yarın) saat 14.00'de video konferans yöntemiyle gerçekleştirilecek olan ödül törenine Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK Engelli Öğrenci Çalışma Grubu Yürütücüsü ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yetkililer, ödül almaya hak kazanan üniversitelerin rektörleri ile üniversitelerdeki engelli öğrenci birim sorumluları katılacak.

'2020 Yılı Engelsiz Üniversite Ödülleri' yarın sahiplerini bulacak - Resim : 1

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında GASTE24 internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER