Sincar’da kaçanlar Duhok’ta inşaatlarda yaşıyor

IŞİD'in Sincar'ı ele geçirmesi sonucu Duhok kentine kaçan Iraklılar, bölgedeki inşaatlarda yaşayarak hayatlarını devam ettirmeye çalışıyor.

F5HABER F5HABER
Sincar’da kaçanlar Duhok’ta inşaatlarda yaşıyor

IŞİD'in Sincar'ı ele geçirmesi sonucu Duhok kentine kaçan Iraklılar, bölgedeki inşaatlarda yaşayarak hayatlarını devam ettirmeye çalışıyor.

IŞİD'in Sincar ve Zummar bölgelerini ele geçirmesi sonucu çoğunluğunu Ezidilerin oluşturduğu bir grup Sincar Dağları'na kaçarken bir grup Ezidi ise kuzey kentlerine doğru göç etti. IŞİD zulmünden kaçarak 15 kişilik ailesiyle birlikte önce Sincar Dağları'na kaçtığı belirten Hamad, daha sonra gelen yardımlar sayesinde Duhok'a geldiğini ifade etti. Sincar Dağları'nda günlerce ellerinde kalan son haşlanmış buğdayları yiyerek hayatta kaldıklarını kaydeden Hamad, "Yiyeceğimiz yoktu, bitkin haldeydik, çok fazla yürüdük ve yollar çok sarp ve dikti. Bir tepeden diğerine gidiyorduk. En sonunda annem, ‘Daha fazla yürüyemeyeceğim' dedi. 2 oğlum onu taşımaya çalıştı fakat yapamadılar. Annem bize, ‘Oğlum gidin, ben yakında zaten öleceğim. Niçin beni bekliyorsunuz ki?' dedi. Onu bırakmayı reddettik fakat birkaç saat sonra yorgunluk ve susuzluktan hayatını kaybetti" dedi.

"ANNEMİ GÖMME ŞANSIMIZ OLMADI"

Annesi öldükten sonra ne yapacaklarını bilemediklerini belirten Hamad, "Annemi gömmek için şansımız yoktu. Eğer geri dönme fırsatımız olursa onun vücudunu, kemiklerini ne bulabilirsem gömeceğim. Anne hayattaki en değerli şeydir. Ailedeki diğer çocukların ve gençlerin ölmesinden çok endişelendim. Yapacak hiç bir şey yoktu. Yoksa kim anne babasını bu gibi bir durumda bırakabilir ki?" dedi.

7 gün Sincar Dağları'nda kaldıktan sonra güvenli bir şekilde Dohar'a geldiklerini belirten Hamad, "Sincar hakkındaki duygularım; hiçbir şekilde oraya geri dönemem. Sincar'ı nasıl tekrar görebilirim ki? Orada yüzlerce insanın ölümüne şahit oldum" dedi.

Irak'ta IŞİD'in birçok kenti ele geçirmesi sonucu 1.2 milyon Iraklı yaşadıkları bölgelerden göç etmek zorunda kaldı. IŞİD'in Sincar bölgesini ele geçirmesi sonucu Sincar Dağı'na kaçan Ezidilerin bir çoğu Irak ve ABD uçaklarının yardımı sonucu bölgeden kurtarıldı. Birçok Ezidi'ye su ve gıda yardımı yapılırken yetkililer Sincar Dağı'nda halen yüzlerce Ezidi'nin mahsur olarak yaşadığını kaydetti.

(İHA)

SONRAKİ HABER