Gürcistan’da Rus vekile büyük isyan

Gürcistan’a konuk olarak gelen bir Rus milletvekilinin parlamento başkanı koltuğuna oturması ülkeyi karıştırdı. Muhalifler, başkent Tiflis’te ‘İşgalciler mecliste’ sloganıyla parlamentoyu sardı. Polis ile göstericiler arasındaki arbedede 240 kişi hastanelik oldu. Tepkiler üzerine Gürcistan Parlamento Başkanı istifa ettiğini açıkladı.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Gürcistan’da Rus vekile büyük isyan

GÜRCİSTAN Parlamentosu’nun önünü savaş alanına çeviren olaylar, önceki gün öğleden sonra tetiklendi. Yunanistan’ın inisiyatifiyle 1993’te kurulan ve Rusya’nın da üyesi olduğu Ortodoks Hıristiyan Ülkeler Parlamenterler Birliği, Tiflis’teki oturum için meclis binasında toplanmıştı. Rusya’yı temsil eden milletvekili Sergey Gavrilov’un konuşma yapmak için Gürcistan Parlamento Başkanı İrakli Kohidze’nin makam koltuğuna oturması ortalığı karıştırdı. Muhalefetteki ‘Ulusal Birlik Hareketi’ partisi milletvekilleri, “İşgalci meclis koltuğunda” sloganlarıyla taraftarlarını meclisi ele geçirmeye davet etti. Kısa sürede toplanan on binin üzerindeki gösterici parlamentoyu basma girişimi başlattı. Polis, biber gazı, tazyikli su ve plastik mermi kullanarak göstericileri dağıtmaya çalıştı. Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre, göstericilerin taş atarak polise karşılık verdiği olaylarda 80 polis ve 160 gösterici yaralandı.

MECLİS BAŞKANI İSTİFA ETTİ

Gürcistan Cumhurbaşkanı Bidzina İvanişvili bir bildiri yayınlayarak toplantıda protokol hatası yaşandığını söylese de bu açıklama tatmin edici bulunmadı. Gürcistan Parlamento Başkanı İrakli Kobakhidze istifasını duyurdu. İstifa kararı, iktidardaki ‘Gürcistan Hayali Partisi’ danışma toplantısında alındı. Yayınlanan bildiride “İstifa kararıyla Gürcistan halkına karşı sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz” ifadesi yer aldı.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER