Libya'daki petrol krizi küresel piyasalardaki "koronavirüs etkisini" hafifletiyor

Libya'da petrol limanlarının ve tedarik hatlarının kapatılması sonucu üretimin düşmesi, Çin'den yayılan koronavirüs salgınının etkisiyle küresel petrol fiyatlarında görülen gerileme karşısında dengeleyici bir unsur haline geldi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Libya'daki petrol krizi küresel piyasalardaki "koronavirüs etkisini" hafifletiyor

Koronavirüs salgını dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin'in petrol talebinde daralmaya yol açtı. Ocak ayının sonlarında petrolün varil fiyatı yaklaşık 67 dolardan 55 dolara geriledi. Bu, Kasım 2018'den beri kayıtlara geçen en düşük fiyat oldu. Öte yandan Libya'da ise yaklaşık 9 yıldır yerel siyasi gerilimlerin gölgesinde yaşanan gelişmeler, ülkedeki petrol üretiminde krize yol açtı.

Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter, petrol satışından elde edilen gelirden Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) istifade ettiği iddiasıyla ocak ayında Zuveytine Limanı'nı kapattı. Bunu Petrol Hilali bölgesindeki Brega, Ras Lanuf, Hariga, Sidra petrol ihracat limanlarının kapatılması takip etti.

Libya Ulusal Petrol Kurumu, limanların ve tedarik hatlarının Hafter milisleri ve yanlıları tarafından kapatılması nedeniyle 18 Ocak'ta mücbir sebep ilan ettiğini duyurdu. Temel gelir kaynağı petrol olan Libya, üretimin büyük ölçüde düşmesi nedeniyle yaklaşık 1 aylık sürede 1,7 milyar dolar gelir kaybına uğradı.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER