için kaldı

İddia: Bağdadi, Suriye-Türkiye sınırında öldürüldü

Terör örgütü DEAŞ'ın sözde lideri Ebubekir el Bağdadi'nin ABD ordusunun Suriye'de gerçekleştirdiği saldırı sırasında öldüğü düşünülüyor. Bağdadi’nin Suriye’nin İdlib vilayetinde, Türkiye sınırına yaklaşık 7 kilometre mesafedeki Barişa köyünde düzenlenen operasyonla ABD tarafından öldürüldüğü iddia ediliyor. Milli Savunma Bakanlığı'ndan da iddiayı doğrular nitelikte bir açıklama geldi

F5HABER F5HABER
İddia: Bağdadi, Suriye-Türkiye sınırında öldürüldü

ABD Başkanı Donald Trump'ın "Az önce çok büyük bir şey oldu" şeklindeki Twitter paylaşımı kamuoyunda heyecana neden oldu. Beyaz Saray, Trump'ın bugün TSİ 16.00'da "önemli bir açıklama" yapacağını duyurdu. ABD basını, ABD askerlerinin, Suriye'nin İdlib kentinde DEAŞ lideri Ebubekir el-Bağdadi'yi hedef alan bir operasyon düzenlediğini ve Pentagon'un, Bağdadi'nin öldüğüne inandığını iddia etti

Associated Press (AP) haber ajansının aktardığına göre, el Bağdadi Suriye'nin İdlib kentindeki saldırı sırasında bir patlamada öldü.

ABD Başkanı Trump sabahın erken saatlerinde Twitter hesabından "Az önce çok önemli bir şey oldu." şeklinde paylaşımda bulunmuş ve bu paylaşımı kamuoyunda heyecan yaratmıştı.

Irak devlet televizyonu DEAŞ'ın sözde lideri Bağdadi'nin öldürüldüğü saldırının havadan görüntülerinin bulunduğunu bildirdi. ABD’yle ortaklık yapan Suriye Demokratik Güçleri’nden (SDG) de iddiayı teyit eder nitelikte bir açıklama geldi. Açıklamada, SDG’nin ‘ABD’yle ortak istihbarat çalışmasının sonucu olarak tarihi ve başarılı bir operasyon gerçekleştirildiği’ belirtildi.

‘İKİ KARISI DA İNTİHAR SALDIRISI DÜZENLEDİ’

İddiaya göre, DAEŞ liderinin iki karısı da baskın sırasında can yeleklerini patlatarak kendilerini öldürdü. İddia sonrası bu görüntüler ortaya çıktı

Newsweek’e konuşan Amerikalı yetkililer, olay yerinden DNA örnekleri alındığını, ölen kişinin Bağdadi olup olmadığının DNA testleri ile biyometrik incelemelerin ardından resmileşeceğini söyledi.

‘TÜRKİYE’YE HABER VERİLMEDİ’

Dergiye konuşan bir Pentagon yetkilisi, operasyondan önce Türkiye’ye haber verilmediğini söyledi.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "ABD tarafından İdlib’e dün gece yapılan operasyon öncesinde askerî makamlar arasında bilgi alışverişi ve koordinasyonda bulunulmuştur" denildi.

Irak istihbarat servislerinin Bağdadi'nin yerinin saptanmasına ilişkin yardım ettikleri aktarıldı.

ABD'nin, terör örgütü DEAŞ'ın başı Ebubekir el-Bağdadi'yi İdlib'de öldürdüğü iddia edilen operasyonda ABD birlikleri geceyarısı helikopterle indirme yaparak yaklaşık 4 saat süren çatışmaya girdi.

İdlib'deki AA muhabirinin bildirdiğine göre, ABD'nin helikopterlerle indirme harekatı düzenlediği mevki, ilin kuzeyinde yerinden edilmiş sivillerin sığındığı Tourlaha Kampı'na birkaç kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Gece yarısı 00.00 sularında bölgeye 8 ABD helikopteri ve 2 insansız hava aracı (İHA) gelerek Barişa köyü yakınlarındaki hedefi bir buçuk saat boyunca yoğun ateş altına aldı.

Helikopterlere, yerden ağır silahlarla karşılık verildi.

Yaklaşık 1,5 saat süren ilk çatışmaların ardından helikopterler bölgeden ayrıldı.

Yarım saat sonra geri dönen helikopterler saldırıya devam etti.

Bu sırada helikopterlerden ABD özel kuvvetleri olduğu düşünülen unsurlar yere indirildi.

Çatışmaların ikinci kısmı 2,5 saat kadar sürdü.

Helikopterler yaklaşık dört saat süren operasyonun ardından bölgeden ayrıldı.

Bölgeye giden sağlık ekipleri, AA muhabirine, saldırının meydana geldiği noktada tamamen yıkılmış bir ev ile etrafında yanmış bazı çadırlar gördüklerini bildirdi.

Sağlık ekipleri, olay yerinde 3 erkek, 3 kadın ve 1 çocuk olmak üzere toplam 7 kişinin cesedine ulaştıklarını, 5 yaralıya da ilk müdahalede bulundukları bilgisini paylaştı.

İdlib'deki Suriye hava sahası Rusya tarafından kontrol ediliyor.

ABD basınında yer alan haberlere göre Pentagon yetkilileri, söz konusu operasyonda Bağdadi'nin öldürüldüğüne inandıklarını ancak kesin durumu teyit etmek için çalışma yürüttüklerini kaydetmişti.

Söz konusu haberlerde, saldırı sonucuyla ilgili Beyaz Saray'ı bilgilendiren askeri yetkililerin, "Bağdadi'nin öldürüldüğünden büyük oranda emin olduklarını" söylediği belirtilmişti.

SONRAKİ HABER