için kaldı

Bakan ’5 yıllık plan’ı anlattı

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin artık değişimi yöneten bir ülke haline geldiğine dikkat çekerek, hedeflerinin en yüksek insani gelişmişliğe sahip ülkeler arasında ilk 50'ye girmek olduğunu söyledi.

F5HABER F5HABER
Bakan ’5 yıllık plan’ı anlattı

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin artık değişimi yöneten bir ülke haline geldiğine dikkat çekerek, hedeflerinin en yüksek insani gelişmişliğe sahip ülkeler arasında ilk 50'ye girmek olduğunu söyledi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, '10. Beş Yıllık Kalkınma Planı Çerçevesinde Büyüyen Türkiye' konulu panel kapsamında Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesine geldi. ÇOSB Müdürlüğü Toplantı Salonu'ndaki brifingin ardından panelin yapılacağı Konferans Salonu'na geçen Bakan Yılmaz, üretim şehrinde olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek "Belirsizliklerin arttığı bir ortamda planlamanın bir kat daha önem kazandığını vurgulamak istiyorum. Belirsizlik ne kadar azalırsa, öngörülebilirlik ne kadar artırılırsa yatırımların ömrü de o derce artar" dedi.

"DEĞİŞİME MARUZ KALMA İLE DEĞİŞİMİ YÖNETMEK AYRI ŞEYLERDİR"

Türkiye'nin zaman içinde bir değişim süreci yaşadığını kaydeden Bakan Yılmaz, "Burada kritik bir ayrım var. Değişime maruz kalma ile değişimi yönetmek ayrı şeylerdir. İsteseniz de istemeseniz de dünya değişiyor. Bu da sizi bir takım değişikliklere zorluyor. Özellikle kriz yaşayan ülkelerin ister istemez değişim yaşadığını görüyoruz. Türkiye'de geçmişte bunları yaşandı. Bu değişime maruz kalıyorsunuz demektir. Değişimi yönetemiyorsunuz demektir. Oysa stratejiler geliştirip, uzun vadeli hedefler belirleyip, o hedeflere dönük değişiyorsanız, zorunlu olduğunuz için değişmiyorsunuz. Bu, değişimi yönetiyorsunuz demektir. Türkiye artık değişimi yöneten bir ülke haline geldi. Altyapısı olan bir ülke haline geldi" açıklamalarında bulundu.

"İNSAN ODAKLI BÜYÜMEYİ AMAÇLADIK"

Her zaman nitelikli büyümeden yana olduklarını söyleyen Yılmaz, "Türkiye, bir taraftan kişi başına geliri 3 bin 500 dolardan 10 bin 500 dolara çıkarırken, bir taraftan da gelir dağılımındaki adaletsizliği ölçen katsayıyı düşürmeyi başaran bir ülkedir. 2002'de günlük harcaması 4,3 dolardan az olan nüfusumuzun oranı yüzde 30'un üzerindeydi. Bugün bu nüfusun oranı yüzde 2'lere düşmüş durumdadır. Bu büyük bir başarıdır. 10'uncu planı hazırlarken sadece ekonomik büyümeyi değil, nitelikli büyümeyi hedefledik. İnsan odaklı büyümeyi amaçladık" dedi.

"İNSANİ GELİŞMİŞLİĞE SAHİP ÜLKELER SIRALAMASINDA 69'UNCU SIRADAYIZ"

Dünyadaki ülkelerin gelirlerine göre 4 gruba ayrıldığını söyleyen Bakan Yılmaz, "Düşük Gelirli, Alt-Orta Gelirli, Üst-Orta Gelirli ve Yüksek Gelirli ülkeler. Türkiye Üst-Orta Gelir grubunda. Türkiye 13 bin dolar sınırını aştığı anda Yüksek Gelirli ülkeler arasına girmiş olacak. Bu işin gelir kısmı. Diğer taraftan insani kalkınma diye bir endeks hesaplanıyor. Burada da 4 grup var. Düşük, Orta, Yüksek ve En Yüksek İnsani Gelişmişliğe Sahip Ülkeler. 187 ülke 4 gruba ayrılmış durumda. Türkiye şu anda 69'uncu sırada ve Yüksek İnsani Gelişmişliğe Sahip Ülkeler arasında yer alıyor. Hedefimiz ilk 50'ye girerek En Yüksek İnsani Gelişmişliğe Sahip Ülkeler arasına girmektir" ifadelerini kaydetti.

Konuşmasının devamında 10'uncu 5 Yıllık Kalkınma Planı'ndan bahseden Bakan Yılmaz, "Sosyal konuları planımızın ilk bölümü olarak ele aldık. Buna da Nitelikli İnsan Güçlü Toplum Ekseni adını verdik. Bu eksende sağlıktan eğitime, sosyal güvenlikten hukuka birçok konuyu işledik. 2'nci eksenimiz Yenilikçi Üretim İstikrarlı Büyüme eksenidir. Burada da sermaye birikimi ve sanayileşme sürecinin hızlandırılması, verimliliğin artırılması, cari açığın kalıcı bir şekilde kabul edilebilir seviyelere çekilmesi, ekonominin yenilikçi ve ithalat bağımlılığı azalmış bir yapıya dönüştürülmesini amaçladık. 3'üncü eksenimiz Mekansal Boyut. Bölgesel politikalarımzı bu eksen altında ele aldık. Her bölgemizi çok iyi analiz etmek ve potansiyelinden faydalanmak zorundayız. 4'üncü eksenimiz Uluslar Arası Boyut. Bugünün dünyasında sadece kendi ülkenizin içine bakarak kalkınmanız mümkün değil" dedi.

Programda, AK Parti İstanbul Milletvekili Dr. Mehmet Muş, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dündar Murat Demiröz ve THK Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Cemil Ertem tarafından '10. Beş Yıllık Kalkınma Planı Çerçevesinde Büyüyen Türkiye' paneli kapsamında sunumlar yapıldı.

(İHA)

SONRAKİ HABER