için kaldı

Bu görüşmeyi önemsiyoruz

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, "Devam eden süreçle yapılan açıklamaların birbirine yakınlaşması önemli. Bu yüzden biz bu görüşmeyi önemsiyoruz" dedi.

F5HABER F5HABER
Bu görüşmeyi önemsiyoruz

TBMM (AA) - Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile yaptığı görüşmenin gerilimin düşürülmesi açısından önemli bir görüşme olduğunu belirterek, "HDP heyeti ile bundan sonra daha fazla diyalog halinde olmamız lazım, birbirimizi daha doğru anlamamız lazım. Çünkü yarın, çözüm sürecini dolaylı etkileyebilen bizim dışımızda gelişen başka sorunlar çıkabilir" dedi.

Akdoğan, Yeni Yasama Yılı'nın açılışı dolayısıyla TBMM Başkanı Cemil Çiçek tarafından verilen resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Devam eden süreçle yapılan açıklamaların birbirine yakınlaşmasının önemli olduğunu belirten Akdoğan, "Bu yüzden biz bu görüşmeyi önemsiyoruz. Ben, geçen hafta da görüştüm HDP heyeti ile. Bundan sonra da daha fazla diyalog halinde olmamız lazım, birbirimizi daha doğru anlamamız lazım. Çünkü yarın öbür gün çözüm sürecini dolaylı etkileyebilen bizim dışımızda gelişen bir çok başka olay olabilir, başka sorunlar çıkabilir. Her olay olduğunda filmi başa sarmak, 'öldük-bittik' demek, tehdit savurmak vesaire, bunlar doğru değil. Bunları bu görüşme zemininde oturup konuşuruz. Yarın önümüze ne gelebileceğini bilmiyoruz, başka sorunlar da çıkabilir, bizim dışımızda birtakım olaylar olabilir. Önemli olan bunları oturup konuşabilmektir, çözebilmektir" dedi.

- "Başı sıkışan Türkiye'den medet umuyor" -

Yalçın Akdoğan, Kobani meselesinin çözüm sürecinin bir parçası olmadığını belirterek, "Ama bir şekilde bölgedeki her gelişme ülkeleri etkileyebiliyor. Bu çerçevede görüşerek bunlar aşılabilir meselelerdir" diyerek, sözlerine şöyle devam etti:

"Başbakanlık'ta kabul edilmesi de önemli bir mesajdır. Bu diyaloğun Başbakan düzeyinde... Hem biz biliyorsunuz Bakanlar Kurulu kararı çıkardık. Daha önce çerçeve yasa geçirmiştik, onun içini doldurmak konusunda Bakanlar Kurulu'nda somut olarak birtakım görevler de tanımlandı. Bu oluşturduğumuz Çözüm Süreci Kurulu da resmiyet kazandı, aktörleri belli oldu. Süreç kendi yolunda başarılı bir şekilde devam ediyor. Bu görüşmeler de yanlış anlamaları ortadan kaldırıyor. Birtakım sağdan soldan yapılan sorumsuz açıklamalar, kamuoyu algısını da olumsuz etkileyebiliyor. Bunların bence bir şekilde izale edilmesi açısından bu görüşme iyi olur. 

Daha önce biliyorsunuz Salih Müslim ile bir temas kurulmuştu. Bu noktada bu yaşadığımız şeyleri sorun olarak mı göreceğiz, yoksa işbirliği için bir zemin, fırsat olarak mı göreceğiz? Burada PYD'nin elbette Suriye içindeki pozisyonunu yeniden gözden geçirmesi önem taşıyor. Ben bunu şey olarak söylemiyorum, bazıları bunu negatif bir şekilde anlıyor. Oysa, bugüne kadar Esed'e karşı, biraz ona dirsek temasında bulunan, sırtını veren bir anlayış vardı ama başı sıkıştığında Esed ona yardım vermiyor. Doğal olarak tarihi müttefikine, dostuna herkes yöneliyor. Biz insanlara kucağımızı açıyoruz. Başı sıkışan Türkiye'den medet umuyor. O  zaman herkesin Suriye'de buna göre pozisyon alması lazım."

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, "Kobani'ye Türkiye dışında bir güzergahtan yardım gidemediği için, PYD ile görüşme yeniden değerlendirilebilir mi?" sorusuna, "Daha önceki duruşumuzu değiştirmemiz gerektirecek yeni bir durum yok. Ama dediğim gibi Suriye'de yaşananlar, oradaki aktörlerin pozisyonlarını yeniden tanımlamasını gerekli kılıyor" yanıtını verdi.

Başka bir soru üzerine Akdoğan, Hükümet kurulduktan sonra ilk kurulan kurulun Çözüm Süreci Kurulu olduğunu söyledi. İlgili yasanın içinin doldurulmasının aylardır gündemde olan ve Hükümetin de çalıştığı bir konu olduğunu kaydeden Akdoğan, "Bunun şu anda yaşanan gelişmelerle, tezkere ile falan hiç bir ilişkisi yok. Bu süreç, normal kendi bağlamında devam ediyor. Olumlu bir şey olarak görülüyorsa bunu deklare etmeleri lazım. Yani olumlu şeylere de olumlu diyebilmek lazım. Yani havuç, vesaire... Her şeyi illa negatif tarafından yorumlamamak lazım" dedi.

- "Yol kesmeler, haraç almalara bir an önce son verilmesi önem taşıyor" -

Akdoğan, "Yol haritası üzerinde çalışılıyor, görüşülüyor ama bu illa kamuoyuna açıklanacak diye bir şey yok. Bunun tezahürlerini kamuoyu yaşar, görür. Biz başından beri ne diyoruz? Birtakım asayiş ve şiddet olayları... Halkını canından bezdiren bir çok şey var, yol kesmeler, haraç almalar, vesaire. 'Bunlar süreçte kırılganlık üretiyor' diyoruz başından beri. Bunlara bir an önce son verilmesi önem taşıyor" sözlerini sarfetti. 

"Bu komisyonlarda akil insanlar veya başka temsilciler olacak mı?" sorusuna yanıt verirken Akdoğan, "Zamanı geldiğinde bunlar değerlendirilir; nerede, kim olacak? Ama akil insanlar önemli bir tecrübe de kazandılar. Sürecin herhangi bir aşamasında ihtiyaç duyulursa bunlar değerlendirilebilir. Ama 'şurada değerlendirilecek' demek, şu aşamada doğru olmaz" diye konuştu.

Yalçın Akdoğan, "Bu komisyonlar tamamen devlet kişilerinden mi oluşacak?" sorusuna, "Farklı farklı alt komisyonlar oluşacak. Ama yarın şartlara göre farklı şeyler olabilir" yanıtını verdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bugün HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile yaptığı görüşmenin önemli ve çok verimli bir görüşme olduğunu, çok samimi bir şekilde geçtiğini ifade eden Akdoğan, "Gerilimin düşürülmesi açısından önemli bir görüşmeydi. İnsanların birbirini doğru anlaması, devam eden süreçle... Estirilen rüzgar, algılar, yapılan açıklamalar arasında makas çok açılmıştı. Biraz daha bunların birleşmesi ve sürecin tekrar olumlu yönde gittiğine dair bir irade beyanında bulunulması önemli" dedi.         

SONRAKİ HABER