Bütçe açığına iki senaryo

Hazine ve Maliye Bakanlığı bu yılın sonunda bütçe açığını 245 milyar liradan 199.9 milyar liraya revize etti.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Bütçe açığına iki senaryo

Bu rakam milli gelirin yüzde 3.5’una denk geliyor. Revizyonda aşağı ve yukarı riskler de dikkate alındı ve bir iyimser bir de kötümser senaryo hazırlandı. Kamu maliyesi raporuna göre iyimser senaryoyla bütçe açığı milli gelirin yüzde 2.7’sine gerileyecek. İyimser senaryoda, koronavirüs salgının etkisinin azalacağı varsayımı esas alındı. Bu senaryoda; “Turizm sektöründeki canlanma ve hizmetler sektöründeki olumlu beklentilerle tüketime dayalı vergi gelirlerinin, istihdamdaki olumlu gelişmelere bağlı olarak gelir vergisinin, reel sektör kârlılıkları yoluyla kurumlar vergisinin olumlu etkilenmesi” bekleniyor.

AÇIK NE OLACAK?

Koronavirüs etkisinin arttığı, ilave ihtiyaçların çıkmasına dayalı kötümser senaryo devreye girerse bütçe açığı milli gelirin yüzde 4.6’sına çıkacak. Kötümser senaryoda koronavirüs salgının etkisini artıracağı, ithalatın, özel tüketim ve yatırım harcamalarının daha düşük gerçekleşeceği öngörüldü. Bunun sonucunda; tüketime dayalı vergi gelirlerinin, düşük büyümeye bağlı olarak kârlılıklardaki düşüş nedeniyle gelir ve kurumlar vergisi gelirlerinin azalacağı tahmin edildi. Baz senaryoya göre 1.1 puan daha fazla açık verilecek.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER