için kaldı

Deniz salyasından kurtulmanın yolu var! ‘Amerika’yı yeniden keşfetmeyeceğiz’

Marmara Denizi, uzun bir süredir deniz salyası olarak bilinen müsilaj ile boğuşuyor. Deniz canlıları boğularak ölüyor, Marmara gözümüzün önünde yok oluyor. Sorunu artık biliyoruz ama ne yapacağız? Bundan nasıl kurtulacağız? Uzmanlara sorduk, hem üzücü hem umut verici cevaplar aldık

HÜRRİYET HÜRRİYET
Deniz salyasından kurtulmanın yolu var! ‘Amerika’yı yeniden keşfetmeyeceğiz’

Ekim ayından beri Marmara Denizi’nde görülen ve son aylarda ise denizi resmen esir alan deniz salyası, “Marmara Denizi öldü” yorumlarına neden oldu. Denizin üstü kadar altının da salya kaplı olması, canlıların ölmesine, denizdeki yaşamın son bulmasına sebebiyet veriyor.

Birkaç ay önce yer yer görüldüğünde çok önemsenmeyen ama sonrasında Marmara'yı ele geçiren büyük bir çevre felaketi ile karşı karşı olduğumuzu gösteren deniz salyasından nasıl kurtuluruz? Uzmanlara göre bunun anahtarı müsilajı yani deniz salyasını tanımaktan, durumun neden buraya geldiğini analiz etmekten geçiyor.

İstanbul Üniversitesi Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neslihan Özdelice, “Denizin üstünden müsilaj tabakalarını toplamak geçici bir çözüm. Denizin dibi ölmüş durumda ve bir an önce oksijenlendirilmeli. Göl gibi kapalı alan olsa bol oksijenli hava basılabilir. Bu bir nebze olsun rahatlatabilir. Deniz gibi açık alanlarda durum biraz daha zor ama yurtdışında bunun örnekleri var” diyor.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER