Covid-19 aşılarının önündeki engel fikri mülkiyet hakları mı? | 9 SORU 9 YANIT

Covid-19 aşıları söz konusu olduğunda, gelişmiş ülkelerle az gelişmiş ülkeler arasında gittikçe açılmakta olan bir makas var. Bunun sebebi olarak görülen fikri mülkiyet haklarıyla ilgili sosyal medyada hararetli bir tartışma mevcut. Söz konusu tartışmayı ve önerileri mercek altına aldık: Aşının formülünün paylaşılması bir çözüm mü?

HÜRRİYET HÜRRİYET
Covid-19 aşılarının önündeki engel fikri mülkiyet hakları mı? | 9 SORU 9 YANIT

Bilim insanlarının öngörülerine göre, Covid-19 pandemisini bitirmek için dünya nüfusunun en az yüzde 70'inin virüse karşı bağışıklık kazanması gerekiyor. Bu da aşağı yukarı 5,5 milyar insan ediyor. Bu sayının içinde hastalığı geçirip iyileşenler de var ancak asıl büyük payı aşılanarak bağışıklık kazanacak kişiler oluşturuyor.

Kan pıhtısına yol açtığı gerekçesiyle birçok ülkede kullanımı durdurulan Johnson & Johnson aşısı dışında halihazırda kullanılan Covid-19 aşıları kişi başı iki doz şeklinde uygulandığından, 5,5 milyar kişi için kabaca 11 milyar doz aşıya ihtiyaç var.

Mart sonu itibarıyla 8,6 milyar doz aşı için siparişler teyit edildi. Bu oldukça dikkat çekici bir başarı olmakla birlikte aşı üretiminin henüz yeterli seviyede olduğunu söylemek mümkün değil.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER