için kaldı

Çanakkale'nin endemik ürünü Bayramiç beyazına AB tescili geliyor

Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde yetişen nektarin ’Bayramiç beyazı’, Avrupa Birliği Coğrafi İşaret tesciline kavuşuyor. Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde 16 Aralık’ta yayımlanan ilana 3 aylık sürede itiraz olmaması halinde, Bayramiç beyazı Türkiye’nin Avrupa’daki tescilli 6’ncı ürünü olacak. Ürün bu şekilde, her türlü kötüye kullanım, taklit ve çağrıştırmaya karşı AB'de de koruma altına alınacak.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Çanakkale'nin endemik ürünü Bayramiç beyazına AB tescili geliyor

Bayramiç ilçesinde, Kazdağları’nın endemik meyvesi olan coğrafi işaretli nektarini ’Bayramiç beyazı’, 7 bin dönüm alanda erkenci, orta ve geç olmak üzere 3 dönemde yetiştiriliyor. Ürün, yurt dışına ihraç edildiği gibi Türkiye’de İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük kentlere gönderiliyor.

2013 yılında ’Bayramiç beyazı’ adıyla Türkiye’de coğrafi işaret tescili yapılan ürün rengi, tadı, kokusu ve aroması ile tüketici tarafından beğeniliyor ve diğer nektarin çeşitlerine göre daha uzun süre dayanıklılık gösteriyor. Büyük kentlerde yaşayanların lezzeti nedeniyle vazgeçmediği Bayramiç beyazı, üreticisinin de yüzünü güldürüyor.

Çanakkale'nin endemik ürünü Bayramiç beyazına AB tescili geliyor - Resim : 1

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, Türk Patent Enstitüsü’ne yaptıkları başvurunun ardından 2013 yılında coğrafi işaret tescili yapılan Bayramiç beyazını markalaştırmak için girişimlerinin sürdüğünü söyledi.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER