için kaldı

'Güvenlikli bölgelere PYD'nin girmesini istemeyiz'

- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Biz kesinlikle güvenlikli bölgelere PYD'nin girmesini istemeyiz. Tavrımız net. Ilımlı muhalefetin güçleri olmalı" dedi.

F5HABER F5HABER
'Güvenlikli bölgelere PYD'nin girmesini istemeyiz'

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'nin kuzeyinde DAEŞ'ten arındırılacak bölgeyle ilgili, "Biz kesinlikle bu güvenlikli bölgelere PYD'nin girmesini istemeyiz. Buna karşıyız. Tavrımız net. Ilımlı muhalefetin güçleri olmalı" dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Habertürk televizyonunda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 

Çavuşoğlu, 114 ülke tarafından tanınan ve arazide ülkenin bütünlüğü için mücadele eden ılımlı muhalefetin söz konusu bölgeye girmesinin en doğrusu olacağını belirtti. Çavuşoğlu, "Biz kesinlikle bu güvenlikli bölgelere PYD'nin girmesini istemeyiz. Buna karşıyız. Tavrımız net. Ilımlı muhalefetin güçleri olmalı" ifadesini kullandı. 

Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Biz PYD'nin de Nusra'nın da diğer radikal unsurların da o bölgeye gelmesini istemeyiz çünkü orada olmaları, o bölgeyi güvenlikli bölge olmaktan çıkarır. Çok açık, net politikamız bizim. ABD ile bu konuda herhangi bir görüş ayrılığı olduğu için söylemiyoruz. Tutumumuzun ne kadar net olduğunu vurgulamak için söylüyoruz. Bu konuda o bölgeye de ılımlı muhalefetin yerleşmesi konusunda da ABD ile görüş ayrılığımız yoktur. ABD ile Türkiye farklı düşünüyor gibi bir algı yaratılmaya çalışılmasın. Zaten farklılıklarımız olsaydı böyle bir mutabakatımız olmazdı."

"Şu anda kara operasyonu öngörülmüyor"

Bakan Çavuşoğlu, DAEŞ'e karşı kara operasyonuna ilişkin soruyu ise şöyle yanıtladı:

"Şu anda kara operasyonu öngörülmüyor. Ama ileride DAEŞ ile mücadelede ne gerekiyorsa kara operasyonu dahil, bu benim kendi fikrim, yapılması gerekiyor. Eğit-donat sürekli devam ediyor. Yeni gruplar Türkiye'ye geliyor. İkinci aşamada 100 civarında yine ılımlı muhalefetin güçleri geldi. Bir taraftan Irak içinde mücadele var, bir taraftan Suriye içinde. Havadan bu operasyonlar yoluyla bunların eli rahatlayacak. DAEŞ ile kapsamlı strateji yürütülecekse tamamen sonuç odaklıysa başka adımlar gerekebilir. Ama şu andaki aşamada böyle bir şey öngörülmüyor."

SONRAKİ HABER