için kaldı

'Almanya'ya gelen göçmenlerin yarısı AB vatandaşı'

Devlet Bakanı Özoğuz, "Böyle bir raporun tanıtımında, Almanya'ya gelen göçmenlerin yaklaşık yarısının AB ülkeleri vatandaşlarından oluştuğuna dikkati çekmek bizim için bir gereklilik" dedi.

F5HABER F5HABER
'Almanya'ya gelen göçmenlerin yarısı AB vatandaşı'

BERLİN (AA) - Alman hükümetinin göç, mülteci ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, geçen yıl Almanya'ya gelen göçmenlerin yüzde 45'ini AB ülkeleri vatandaşlarının oluşturduğunu söyledi.

Bakan Özoğuz, bugün başkent Berlin'de düzenlediği bir basın toplantısında 11. Göç ve Uyum Raporu'nu tanıttı.

Özoğuz, Almanya'da genel olarak AB ülkeleri dışından gelen göçmenlerin sayısının çok daha fazla olduğu şeklinde yanlış bir düşüncenin hakim olduğunu belirterek, "Böyle bir raporun tanıtımında, Almanya'ya gelen göçmenlerin yaklaşık yarısının geçen yıl da AB ülkeleri vatandaşlarından oluştuğuna dikkati çekmek bizim için bir gereklilik." şeklinde konuştu.

Almanya'ya geçen yıl gelen 2 milyon 137 bin göçmenin yüzde 45'inin AB ülkesi vatandaşı olduğunu ifade eden Özoğuz, bu insanların 998 bininin ülkeyi aynı yıl yine terk ettiğini kaydetti.

Özoğuz, Almanya'da günümüzde 190 ülkeden insanın yaşadığını ve yabancı asıllı insanların büyük çoğunluğunu yüzde 16,7 ile Türklerin oluşturduğunu, Türkleri Polonyalıların ve Rusların izlediğini belirterek, göçmenlerin ortalama yaşının da 36 olduğunu, bunun da nüfusu gençleştirdiği için olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.

Yabancılar hakkında yanlış intiba

Almanya'ya gelen göçmenlerin ve sığınmacıların çokluğundan dolayı genel olarak gergin bir havanın mevcut olduğunu belirten Özoğuz, ancak bu yoğunluktan dolayı aslında eyaletlere eğitim alanında ve uyum kursları için daha fazla para verildiğine dikkati çekti.

Yabancılar arasında suç oranlarının çok yüksek olduğu şeklinde yanlış bir intibanın da yaygın olduğuna vurgu yapan Özoğuz, Almanya İçişleri Bakanlığı'nın verilerinin, bunun yanlış bir inanış olduğunu ortaya koyduğunu, cinsel içerikli suçların oranının Suriyeli sığınmacılar arasında yüzde 1 bile olmadığını söyledi.

Özoğuz, çifte vatandaşlığın kaldırılmasına da karşı olduğunu belirterek, Almanya'da doğup büyüyen ve okula giden göçmen asıllı gençlerden Alman vatandaşlığını terk etmelerinin istenemeyeceğini sözlerine ekledi.

11. Göç ve Uyum Raporu

Bakan Özoğuz, raporun önsözünde, Alman toplumunda yabancılar ve İslamiyet ile ilgili endişelerin giderilmesi ve İslam karşıtlığına karşı mücadele edilmesi için çabaların sürdürülmesi gerektiğini belirterek, "Müslümanların ve gayrimüslimlerin büyük çoğunluğu tümüyle barışçı bir şekilde yaşamakta ve özgür, demokratik temel düzenimizi kabullenmektedir. Müslümanlar ve İslamiyet ülkenin bir parçasıdır ve bazı uyum sorunlarının İslamiyet'e dayandırılması kabul edilemez." ifadesine yer verdi.

Raporda, Almanya'da yaşayan 81 milyon 400 bin kişinin 7 milyon 800 binini yabancıların, 9 milyon 300 binini göçmen asıllıların oluşturduğu bildirildi.

Raporda, Almanya'da yaşayan yabancılardan 1 milyon 506 bin 113'ünün Türk vatandaşı olduğu, Türkleri sırasıyla Polonya, İtalya ve Yunanistan vatandaşlarının izlediği ifade edildi.

Almanya'da geçen yıl 19 bin 674 Türk vatandaşının Alman vatandaşı olduğu, Türkleri yine sırasıyla Polonyalıların, Ukraynalıların, Iraklıların ve Yunanların izlediği belirtilen raporda, uyum kurslarına en fazla katılan yabancıların başında Suriyelilerin geldiği ifade edildi.

SONRAKİ HABER