'Dünyanın ilk alışveriş merkezi' yenilendi

'DÜNYA'nın ilk alışveriş merkezi' olarak bilinen ve 1958 yılında çıkan yangınla büyük bölümü zarar gören Bursa Kapalı Çarşısı baştan ayağa yenilendi.

F5HABER F5HABER
'Dünyanın ilk alışveriş merkezi' yenilendi

'DÜNYA'nın ilk alışveriş merkezi' olarak bilinen ve 1958 yılında çıkan yangınla büyük bölümü zarar gören Bursa Kapalı Çarşısı baştan ayağa yenilendi.

Osmanlı Devleti kurucularından Osman Gazi'nin Oğlu Orhan Gazi zamanında hanların aralarının çatı ile kapatılması sonucu oluşan, sahaflar, aktarlar, gelincik, sipahiler, Karacabey (yorgancılar, sandıkçılar) Eski Bakırcılar çarşıları eklenerek son halini alan ve 1958 yılında çıkan yangınla büyük kısmı hasar gören Bursa Kapalı Çarşı'sı kurulduğu günden beri en büyük restorasyondan geçirildi. Restorasyon kapsamında başta çatısı olmak üzere cepheler, zemin, giriş ve çıkışlar değişirken çatılar çini desenli olarak hafif metalden özgün mimariye uygun yapıldı.

150 TON ÇELİK KONTRÜKSİYONLU TONOZ ÇATI YAPILDI

Tarihi Kapalı Çarşı'nın restorasyonu kapsamında çatı için 150 ton çelik kontrüksiyonlu tonoz kullanıldı. Geleneksel ticaret alanı olarak tanımlanan bölgede yer alan Kapalı Çarşı'da cephe sağlıklaştırma ve çatı örtüsü imalatı gerçekleştirildi. 150 metre boyundaki çarşının bin metrekare mermer zemin kaplaması, ile 110 adet dükkanın cephesine mekanik traverten kaplama yapıldı. Çalışmalar iki yılda tamamlanarak Kapalı Çarşı özgün kimliğiyle hizmete açıldı.

ARTIK SU BASMAYACAK

Geçtiğimiz yıllarda aniden bastıran yağmurlarda işyerlerinin sular altında kaldığı manzaralar da Kapalı Çarşı'da artık yaşanmayacak. Yapılan alt yapı çalışmaları sonucunda çarşı giriş ve çıkışları yol seviyesinden yüksek tutuldu ve çarşı esnafının mağdur olması engellendi. Restorasyon çalışmalarının bitmesinin ardından Kapalı Çarşı için açılış töreni gerçekleştirildi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Parti'li Recep Altepe törende yaptığı konuşmada, çarşıların kent için taşıdığı değere dikkati çekti. Bursa'nın tarihi güzellikleriyle UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girdiğini de hatırlatan Başkan Altepe, “Bursa'nın kalbinde, kentin en önemli merkezlerinden biri olan Kapalı Çarşı'da uzun yıllardır beklenen çalışmaları tamamlayıp hedefimize ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Altepe, belediye başkanlığının ilk dönemlerinden bu yana çarşının yenilenmesi için çalışmalarının sürdüğünü ifade ederek, "Uzun yılların birikimi olan ve çok kez pürüzlerle engellenen bu çalışmayı tamamlayıp açmak bize nasip oldu. Böyle bir eseri, özgün ve özellikli haliyle yeniden Bursa'ya kazandırmak ve tekrar canlandırmak büyük bir onurdur. Bursa, tarihi değerleriyle örnek olan bir şehir. Yüzyıllarca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan, Osmanlı'nın başkenti Bursa'nın nabzı, her zaman olduğu gibi çarşıda atacak, Çarşı, çatısından, cephesine, zemininden vitrinlerine kadar tüm yönleriyle yeniden özgün kimliğine kavuştu. Her zaman söylediğimiz gibi çarşı canlanırsa şehir de canlanır. Atılacak daha çok adım var. Kenti ilmek ilmek işliyoruz. Diğer çarşılarımızda da çalışmalarımız devam ediyor, çarşıya değer katacak faaliyetlerimiz sürecek" diye konuştu.

(DHA - Edip TEKİN)
SONRAKİ HABER