MMG : Yeşil Yol kalkınmayı hedefliyor

Karadeniz Bölgesi'nde büyük tepkilere neden olan Yeşil Yol projesiyle ilgili açıklama yapan Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG), projenin kalkınmayı hedeflediğini ve iyi niyetle hazırlandığını iddia etti.

F5HABER F5HABER
MMG : Yeşil Yol kalkınmayı hedefliyor

Karadeniz Bölgesi'nde büyük tepkilere neden olan Yeşil Yol projesiyle ilgili açıklama yapan Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG), projenin kalkınmayı hedeflediğini ve iyi niyetle hazırlandığını iddia etti.

Yeşil Yol'un geçtiği illeri kapsayan teknik bir gezi düzenlediklerini belirten MMG Genel Başkanı Murat Özdemir, konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Yeşil Yol'u, bölgenin kalkınmasını sağlamayı amaçlayan ve iyi niyetle oluşturulan bir proje olarak değerlendiren Özdemir, “Yaylalarda yapılacak olan turizm ve ekonomik gelişmelerin hepsi önemli. Bunları uzun vadede düşünmemiz lazım. Bugün yapacağımız bazı yatırımların yüz yıllar sonra çocuklarımıza ve torunlarımıza nasıl etki edeceğini göz ardı etmememiz lazım. Bölge insanı ana unsurdur” dedi.

BU PROJEYE KARŞI ÇIKMANIN GEREĞİNİ GÖRMÜYORUZ

Bölge insanının bazı çekinceleri bulunduğuna dikkat çeken ve bu endişelerin de dikkate alınması gerektiğine vurgu yapan Özdemir şunları söyledi:

“Teknik insanlar olarak bize düşen iş projenin olumlu yönlerini artırmak ve olumsuz yönlerini minimize etmektir. Bir projeyi gönüllerde ve zihinlerde insanlarla şeffaf bir şekilde paylaştıktan ve ikna ettikten sonra uygulamaya soktuğunuz zaman, bugün karşılaştığımız, belki bilmeden manipülasyonlarla yönlendirilen olumsuz tepkilerinde önüne geçmiş olursunuz. Bölge insanının kalkınmasını kim istemez? Bölgede yapılabilecek projelerden dolayı bir sıkıntı varsa bu hepimizin zararınadır. Genel olarak bu projeye karşı çıkmanın bir gereğini görmüyoruz. Coğrafyanın bize müsaade ettiği şekilde, coğrafyayı fazla zorlamadan bu ulaşım yollarını açmamız lazım."

EKŞİ: KORKU VE ENDİŞENİN YAPAY OLDUĞU BİR GERÇEKTİR

Mimar ve Mühendisler Grubu Genel Başkan Yardımcısı Kadem Ekşi ise, Yeşil Yol projesi ile Karadeniz'in sahil yoluna paralel yeni bir barış yolu inşa edileceğini söyledi. Yeşil Yol'da önemli fırsatlar bulunduğunu ifade eden Ekşi, şöyle konuştu:

”Yeşil Yol 2 bin 600 kilometre uzunluğunda bir yol. Bu yolun problemli geçiş noktası olarak görülen bölgesi 20-30 kilometreden ibaret. Vatandaşlarımızla yapmış olduğumuz söyleşilerde yüzde 95'inin Yeşil Yol'u desteklediğini ve projenin işine, aşına, büyümesine ve gelişmesine ciddi fırsatlar oluşturacağını söylüyor. Bölgede bazı endişelerde var. Buradaki korku ve endişenin yapay olduğu bir gerçektir. Tabii ki endişelerimiz olabilir. Yaylalarımızı açtığımızda küresel sermaye iştahla bölgeye gelmiş olabilir. Buraların sahibi biziz. İstemeyiz ve her şeye karşı oluş mantığı anlayışıyla burada geleceği inşa edemeyiz. Buradaki insanların mutlu olması ve kazanması gerekiyor. Problem sadece bir küçük alanda var.”

“YAYLALAR KÖTÜ YAPILAŞMADAN ARINDIRILMALI”

(DHA - Muhammet KAÇAR)
SONRAKİ HABER