için kaldı

Işılay Saygın kimdir? Kaç yaşındaydı?

Tansu Çiller ve Mesut Yılmaz hükümetlerinde Türkiye'nin ilk kadın Çevre Bakanı ve Turizm Bakanı olarak görevlerinde bulunan Işılay Saygın, tedavi gördüğü hastanede dün akşam hayatını kaybetti. Bu acı haberin ardından Işılay Saygın’ın hayatı ile ilgili bilgiler merak ediliyor. Peki, Işılay Saygın kimdir? Kaç yaşındaydı? İşte Işılay Saygın’ın hayatı…

POSTA POSTA
Işılay Saygın kimdir? Kaç yaşındaydı?

Akciğerlerinden kaynaklanan rahatsızlığı bulunan ve solunum yetmezliği teşhisiyle Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinin yoğun bakım servisinde tedaviye alınan Saygın, müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Işılay Saygın’ın vefat haberinin ardından hayatı hakkındaki detaylar aratılıyor. Peki, Işılay Saygın kimdir? Kaç yaşındaydı? İşte Işılay Saygın’ın biyografisi…

IŞILAY SAYGIN KİMDİR?

Işılay Saygın 4 Nisan 1947’de Buca İzmir’de doğdu. Türkiye'nin ilk kadın Turizm Bakanı ve ilk kadın Çevre Bakanı; 51., 52., 54. ve 55. Türkiye Hükûmetlerinde ise, devlet bakanıdır.

Gediz Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Işılay Saygın, Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunu. 25 yaşında Buca Belediye Başkanı seçildi, bu görevini 2 dönem sürdürdü. 1983, 1987, 1991, 1995, 1999 yıllarındaki seçimleri kazanarak 5 dönem İzmir milletvekilliği, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk kadın Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanlığı (1987-1991) ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı Üyeliği (1991-1995) görevlerinde bulundu. 51'inci ve 52'nci hükümetlerde Devlet Bakanı ve ilk kadın Çevre Bakanı, 53'üncü Hükümet'te ilk kadın Turizm Bakanı, 54'üncü ve 55'inci hükümetlerde de Devlet Bakanı olarak görev aldı. Kadınların evlendikten sonra soyadlarını kullanabilmelerini sağlayan değişiklik başta olmak üzere Medeni Kanun'da pek çok önemli düzenlemeye imza atıp, Ailenin Korunmasına Dair Yasa'ya ve aile mahkemelerinin kurulmasına öncülük ederek kadın hakları mücadelesinde sembolleşti.

Saygın, Gediz Üniversitesi'nin yanı sıra annesi Fatma Saygın adına yaptırdığı Anadolu lisesi ile eğitime önemli hizmetlerde bulundu. Işılay Saygın aynı zamanda Uluslararası Kadınlar Derneği ve Türk Kadınlar Konseyi Derneği Genel Başkanlığı'nı yürüttü.

72 yaşındaki Işılay Saygın, 26 Temmuz 2019’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında POSTA internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER