için kaldı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Eker: Diyarbakır daha çok turist çekecek duruma geldi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Eker, "Diyarbakır, bir buçuk yıl önceye göre çok daha güvenli bir şehir. Büyük bir fedakarlıkla çalışıyorlar, çok etkili mücadele veriyorlar. Bu yaz Diyarbakır daha çok turist çekecek duruma geldi." dedi.

F5HABER F5HABER
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Eker: Diyarbakır daha çok turist çekecek duruma geldi

ANKARA (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, Diyarbakır'ın bir buçuk yıl önceye göre çok daha güvenli bir şehir olduğunu belirterek, "Güvenlik kuvvetleri duruma hakim. Büyük bir fedakarlıkla çalışıyorlar, çok etkili mücadele veriyorlar. Bu yaz Diyarbakır daha çok turist çekecek duruma geldi." dedi.

Eker, AA muhabirine, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile Sur'daki çalışmalara ilişkin geçen hafta yaptıkları değerlendirme toplantısı hakkında bilgi verdi.

Diyarbakır Sur içinde, tarihi 5 bin yıl öncesine giden yapıların olduğunu dile getiren Eker, birçok nitelikli tarihi binanın terör eylemleri nedeniyle zarar gördüğünü anlattı.

Diyarbakır'ın tarihi dokusunun, mimari kültür varlıklarının korunması ve yaşatılması için Diyarbakırlılar olarak Sur'daki çalışmaları yakından izlediklerini vurgulayan Eker, Sur'daki çalışmaları yerinde görmek için gerçekleştirdikleri ziyaretlerin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki ile bir araya geldiklerini aktardı.

Eker, terör örgütü PKK'nın zarar verdiği ev sahibi esnaf ve vatandaşların seçenekler sunulmak suretiyle haklarının teslim edilmesi, şehrin mimari dokusunun en uygun şekilde korunması, şehrin tekrar bir medeniyet merkezi haline gelmesi için çaba sarf edildiğini söyledi.

"Zenginlik nimettir, nimet mahremdir"

Diyarbakırlı olan Eker, çocukluğunda, mimari dokunun iklime uygun, coğrafya tarafından belirlenmiş ancak bir felsefesi, şehir tasavvuru olan, sosyal barışı korumaya matuf bir kent dokusunun var olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Diyarbakır, tarihte eşi az görülür bir çoğulcu şehir. Çünkü tarih içinde binlerce yıl farklı dinlerden, etnik yapılardan insanlar barış içerisinde yaşadı. PKK terör örgütü insanların başına musallat oluncaya kadar bu böyle devam etti. Mimari formasyon, buna uygundu. Ama mahremiyet de sağlanıyor. Varlık, Diyarbakır mimarisinde bir teşhir unsuru değil. Zenginlik nimettir, nimet mahremdir. Sokaktaki bütün kapılar mütevazi ve hepsi birbirine benziyor. Hangisinin arkasında bir zengin evi var, hangisinin arkasında bir fakir evi var veya hangisi müslümana, hangisi gayrimüslime ait bilemezsin. Çoğulculuğu besleyen, destekleyen ve barışçı ortam sağlayan bir şehir."

"Bizim şehrimizin tek gündemi terör oldu"

Şehirlerin tanıtımının 1970'li yıllarda televizyonlar üzerinden yapıldığını hatırlatan Eker, "Biz o zamanlardan itibaren terörle boğuşmaya başladık. Bizim şehrimizin tek gündemi terör oldu. Dolayısıyla kimse ne Diyarbakır'ın Muhammedi güllerinden ne mimari zenginliğinden ne kültürel çeşitliliğinden ne tarih içerisinde sosyal barışı korumaya dönük projelerinden kimse haberdar olmadı." dedi.

Terörle mücadele operasyonları sonrasında Diyarbakır'da geçen seneye kıyasla çok ciddi bir hareketlenme olduğunu bildiren Eker, seyahat acentaları ve turizmcilerin, turların tekrar düzenlenmesiyle ilgili geçen haftalarda şehirde büyük bir toplantı gerçekleştirdiğini söyledi.

Diyarbakır'ın bir buçuk sene önceye göre çok daha güvenli bir şehir olduğunu ifade eden Eker, "Güvenlik kuvvetleri duruma hakim. Büyük bir fedakarlıkla çalışıyorlar, çok etkili mücadele veriyorlar. Bu yaz Diyarbakır daha çok turist çekecek duruma geldi. Önümüzdeki aylarda bu daha da artar." yorumunu yaptı.

Muhabirler: Aynur Ekiz / Muhammed Ali Toruntay

SONRAKİ HABER