SÖYLEŞİ - Talha Çamaş: Güvenlik sorunu en çok kongre turizmini vuruyor

TÜRSAB eski başkanı, VİSİTUR Seyahat Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş, yaşanan güvenlik sorunları nedeniyle "kongre turizmi"nde önemli kayıplar yaşandığına dikkat çekti ve yaşanan gelişmeler ile 2015 yılında turizmin "yaralandığını" söyledi.DHA'nın sorularını yanıtlayan Çamaş, turizm sektöründe yaşanan düşüşü önceden öngördüklerini belirterek, "Özellikle Rusya bazında, ülkelerindeki ekonomik...

F5HABER F5HABER
SÖYLEŞİ - Talha Çamaş: Güvenlik sorunu en çok kongre turizmini vuruyor

TÜRSAB eski başkanı, VİSİTUR Seyahat Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş, yaşanan güvenlik sorunları nedeniyle "kongre turizmi"nde önemli kayıplar yaşandığına dikkat çekti ve yaşanan gelişmeler ile 2015 yılında turizmin "yaralandığını" söyledi.

DHA'nın sorularını yanıtlayan Çamaş, turizm sektöründe yaşanan düşüşü önceden öngördüklerini belirterek, "Özellikle Rusya bazında, ülkelerindeki ekonomik kriz nedeniyle bu düşüş yaşanacaktı. Bu arada Rusya düşüşü kadar, İran tarafında da azalma var. Hollanda, Belçika ve Fransa gibi belirli Avrupa ülkelerinde de azalma kendini gösterdi. Ruslar ekonomik nedenlerden dolayı Türkiye'ye gelmezken, Avrupalılar son dönemdeki terör gelişmeleriyle etkilendi. 'Terör acaba turizm takvimini mi takip ediyor?' diye düşünüyorum" dedi.

"Yabancı şirket toplantıları iptal ediliyor"

Yabancı turistlerdeki azalma nedeniyle ve içeride yaşanan gelişmelerin etkisiyle sektörün önümüzdeki seneyi de endişeyle beklediğine dikkat çeken Çamaş, "Yabancı şirketler bazındaki turizm hareketi yani kongre ve iş toplantılarında inanılmaz düşüş var; bu çok hızlı bir şekilde azalıyor" dedi ve ekledi:

"Şirketler problem olan yerde, toplantısını ve gezisinin yapmak istemiyor, ya erteliyor ya da iptal ediyor. Klasik tatilcinin ötesinde, İstanbul'un kaynağı olan kongre ve yabancı şirket toplantılarını iptal etme kararına gitmesi çok kötü. Körfez ülkeleri ve Arap ülkelerinden gelen turistler özellikle İstanbul'daki olumsuzluğu nispeten kapatıyor. Umarız ki terörün dışarıya yansıyan haberleri daha iyi yansıtılır ve bunun etkisi daha da azaltılır."

"2016'da yabancı turist sayısı bu yılın altına düşmez"

Talha Çamaş, 2016 yılı için öngörüde bulunmanın henüz erken olduğunu dile getirerek, "Biraz anlaşmalar frene basılarak ertelenecek. Ancak benim hissiyatım bu olay toparlanacak ve 2016'da yabancı turist bu yılın altına inmeyecek" dedi ve şöyle açıkladı:

"Biraz daha pozitif düşünüyorum. Türkiye bu sorunlu süreçleri değişik dönemlerde çözdü, yönetti. Böyle dönemlerde turizm sektörüyle devletin daha sıkı çalışması, sakin olunması ve sektör kurumlarının daha iyi yönetilmesi gerekiyor. Bu ülke benzeri daha ağır krizleri atlattı. Ancak 'geçer diyerek durmak değil çalışmak gerekiyor."

"Yunan adaları Ege sahillerini etkiledi"

"Fiyatlarda yüzde 10 ile 20 azalma söz konusu" diyen Çamaş, "Temmuz-Ağustos sahil kesimlerimizin tam dolulukla yaşadığı dönem. Ancak şu anda geçmiş yıllara kıyasla yüzde 20 azalma söz konusu. Ama biz bu azalmaları iç turizmle her geçen gün sayısal olarak büyüyen bir potansiyelle artırıyoruz. Avrupalı turistler, Yunanistan'ın kriz nedeniyle aşağı çektiği fiyatlara karşılık Yunan adalarını dolduruyor. Bu durumda bizim Ege sahillerini etkiliyor" dedi ve ekledi:

"Bir kere düşüşün etkisini yaşayacağız. Önümüzde bir bayram var, bunun etkisiyle biraz doluluk yaşayacağız. Bu seneyi kayıp değil ama yaralandığımız bir sene olarak düşünebiliriz."

(Fotoğraflı)

(DHA - EKONOMİ SERVİSİ)
SONRAKİ HABER