Artvin’de Cerattepe için halkı ikna edemediler

ARTVİN Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesindeki madencilik faaliyetleri ile ilgili 3 bakanlığın yetkililerinin katılımı ile, 'Halkı Bilgilendirme' toplantısı düzenlendi. Çevre hassasiyetleri gözetilerek çıkarılacak madenin kamu yararı için önemini anlatan bakanlık yetkililerine, madencilik faaliyetlerine karşı mücadele yürüten Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan'dan tepki geldi....

F5HABER F5HABER
Artvin’de Cerattepe için halkı ikna edemediler

ARTVİN Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesindeki madencilik faaliyetleri ile ilgili 3 bakanlığın yetkililerinin katılımı ile, 'Halkı Bilgilendirme' toplantısı düzenlendi. Çevre hassasiyetleri gözetilerek çıkarılacak madenin kamu yararı için önemini anlatan bakanlık yetkililerine, madencilik faaliyetlerine karşı mücadele yürüten Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan'dan tepki geldi. “Mehmet Cengiz'in cebi kamu yararı mıdır?” diye soran Karahan, “Bir dünya cenneti olan Artvin SOS veriyor. Madencilik yapılamayacağı ispatlanmıştır” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Artvin DSİ 26'ncı Bölge Müdürlüğü'nde yapılan toplantıya Artvin Valisi Kemal Cirit, Ak Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nevzat Kavaklı, Orman ve Su İşleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ile Cerattepe'deki madencilik faaliyetlerine karşı mücadele yürüten Yeşil Artvin Derneği' nin Başkanı Nur Neşe Karahan da katıldı. Toplantı öncesi bir grup Yeşil Artvin Derneği üyesi salona alınmadıkları gerekçesiyle DSİ Tesisleri önünde yolu araç girişine kapattı. Jandarma ekiplerinin geniş güvenlik önlemi aldığı bina çevresindeki vatandaşlar ile görevliler arasında tartışmalar yaşandı. Tepkiler üzerine salona alınacakları duyurulan vatandaşlar yolu ulaşıma açtı.

Toplantıda konuşan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nevzat Kavaklı, madenciliğin bilimin ışığında ve çevre hassasiyetleriyle yapıldığında ülkenin refah seviyesinde ciddi artış sağlayacağını belirterek, “Yeraltı kaynaklarını kullanarak refah seviyesini arttırmak ve ihracatı azaltmak mümkün. Artvin'de 103 arama ruhsatı, 51 işletme izni vermişiz ve bunlardan 21'i işletme aşamasında. Artvin'de 2012 yılında 21, 2013 yılında 32, 2014 yılında 20 ve 2015 yılında ise 18 saha denetlendi. İşletme izni verildikten sonra başvuran kişi üretime başlar. Üretim bittikten sonra cevherleşme bitince de o saha rehabilite edilir. Artvin'de 76 alanda ruhsat vermiyoruz. Buraları kırmızı saha olarak işaretledik. Ülkemizin ekonomisini geliştirebilmek için madencilik son derece önem arz etmektedir” dedi.

“MEHMET CENGİZ'İN CEBİ KAMU YARARI MIDIR?”

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ise, bilimsel veriler ışığında madencilik faaliyetine karşı çıktıklarını belirterek şunları söyledi:

“Bunların kanıtı da bilim insanlarının verdiği raporlar ve hukuksal karardır. Bize madenin yararlarını anlatmanız gerçekten üzücü ve komik. Bin 700 ağaç kesildi, ardından 2007'de mahkeme önce yürütmeyi durdurdu, ardından ruhsatı iptal etti. Biz kış ayında nöbet tuttuk, şimdi de tutuyoruz. 2011'de Orman Bölge Müdürlüğü rapor veriyor, 'Madencilik olamaz' diyor. 2013'te biraz yumuşatarak rapor veriyor. 2015'te ise 'Kamu yararı olduğu' yönünde rapor veriliyor. Mehmet Cengiz'in cebi kamu yararı mıdır? Sayın Bakana 2011' de anlattık. Bakan, ' Altı mı üstümü zengin' diye bakacağını söyledi. Artvin bir dünya cennetidir. Artvin SOS veriyor. Madencilik yapılamayacağı ispatlanmıştır.”

(DHA - Muhammet KAÇAR)
SONRAKİ HABER