için kaldı

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

DHA ADANA BÜROSU BÖLGE HABERLERİ

F5HABER F5HABER
Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

DHA ADANA BÜROSU BÖLGE HABERLERİ

-------------------------------------

Karakaya: Adana bilgiyle yönetilmeli

Akıllı Kentler Platformu Başkanı, Uluslararası Bilişim Şirketi SAMPAŞ'ın Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya, dünyanın en akıllı kentlerinin bilgiyle yönetildiğini ve insan geri dönüşlerine göre hareket edildiğini söyledi. Adana'nın da daha fazla zaman kaybedilmeden bilgiyle yönetilmeye başlaması gerektiğini kaydeden Karakaya "Günümüzde envanterize edilmeyen şehirlerin iyi yönetilmesi mümkün değil. Ülkemizde şehirlerle ilgili yapılacak en önemli faaliyet envanter çalışmasıdır. Bir belediye başkanının elinde, yönettiği şehirle ilgili A'dan, Z'ye envanter yoksa, gelişme, çağdaşlaşma, büyüme ve zenginleşme gerçekleşmez" dedi.

7 MİLYON MİLYON EV AFET RİSKİ ALTINDA

6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun'un önemine de değinen Karakaya, ülke genelinde var olan 19 milyon konuttan, 7 milyonunun afet riski altında olduğunun tahmin edildiğini kaydetti. 4 Ağustos 2012'de yürürlüğe giren kanunla, başta deprem olmak üzere, herhangi bir afet sonucunda bir daha can kaybı yaşanmamasının sağlanması ve kentlerin sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerine dönüştürülmesinin hedeflendiğini söyleyen Karakaya, şöyle konuştu: "Kentsel dönüşüm çalışmalarının başarılı olması hayati önem taşımaktadır. Yeni yasa çok sayıda insanın hayatını kurtaracak bir çalışma olarak değerlendirilmeli. Türkiye, Dünya'nın en aktif deprem bölgelerinden birisindedir. Nüfusun yüzde 98'i deprem açısından tehlikeli bölgelerde yaşamaktadır. 1903 yılından bu yana ülke topraklarında oluşan 130 depremde 100 bin civarında can kaybı yaşanmıştır. Ayrıca 2 milyon ev kaybedilmiştir. Son yaşanan Van depremlerinde yıkılan veya ağır hasar gören konut sayısı yaklaşık 30 bindir. Türkiye'de milyonlarca evin olası bir depremde risk taşıdığı düşünüldüğünde, 6306 sayılı kanunun önemi daha net ortaya çıkmaktadır. Bu iş için dile getirilen paranın 400 milyar dolar olduğu düşünüldüğünde, konuya ne denli ciddi yaklaşıldığı daha iyi anlaşılır."

İLK KEZ CİDDİ ÖNLEYİCİ TEDBİR ALINIYOR

Adana'da da çok sayıda mahallede kentsel dönüşüm gerçekleştirilerek hem depreme dayanıklı ve insanların can güvenliğinin bulunduğu, hem de daha çağdaş konutlar, bölgeler oluşturulabileceğini vurgulayan Karakaya, şunları söyledi: "Ülkemizde, son yaşanan Van depremlerine kadar, yıkımlar meydana geldikten sonra tedbir alınması ve afetzedelere çeşitli yardımlar yapılması söz konusu olmuştur. İlk kez bir mevzuat, yani, 6306 Sayılı Kanun, afet meydana gelmeden önce, 'afet riski' gözetilerek bir dizi tedbir alınmasını öngörmüş ve böylece meydana gelebilecek bir afette can ve mal kaybının yaşanmaması veya en aza indirilmesi hedeflenmiştir. Tüm bunların yapılabilmesi için önce kentler akıllandırılmalı, envanterize edilmelidir."

DÖNÜŞÜM MARKA DEĞERİNE KATKI SAĞALAMALI

Kısa adı AKOS olan Akıllı Kentler Otomasyon Sistemi'nin de mimarı olan Karakaya, şöyle devam etti: "Günümüzde şehirlerin öncelikli olduğu bir yeni dünya düzenindeyiz. Bir şehrin A'dan Z'ye nasıl akıllandırılacağı, nasıl geliştirileceği, nasıl planlanacağı, master ihtiyaçların nasıl saptanacağı, onlara nasıl çözümler geliştirileceği belirlenebiliyor. Böylece hangi çalışmayı yaparsanız yapın büyük avantaj sağlamış oluyorsunuz. Adana'da başlayan kentsel dönüşüm çalışmaları, bilgiye ve envantere dayanan, çok iyi uygulama projeleri ile desteklenmeli. Ayrıca yalnızca afet riski olan alanların yıkılıp yerine binaların inşa edildiği bir anlayış yerine; modern, rekabetçi ve marka değeri olan bir kentin oluşumuna katkı sağlayacak bir yaklaşımla ele alınması gerekiyor. Doğup büyüdüğümüz ve uluslararası bir kurum haline getirdiğimiz SAMPAŞ'ın merkezi Adana'da dönüşümün bu anlayışla devam etmesi ve şehrin eksiklerinin giderilmesini bir Adanalı olarak her şeyden çok istiyorum.

Karakaya, kentsel dönüşüme bilimsel ve farklı açıdan yaklaşan SAMPAŞ'ın ülkenin çok sayıda şehrinde, kentsel dönüşüm çalışmalarında fiilen görev aldığını sözlerine ekledi.



EŞ(20.7.2013 FOTOĞRAFLI)

////////////

Mersin'de barış ve özgürlük bayramı

MERSİN'de KKTC Barış ve Özgürlük Bayramı'nın 39'uncu yıldönümü törenle kutlandı. Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan törene, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Erol Ertan, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tayyar Şen, Sahil Güvenlik Komutanı Deniz Kurmay Albay Rahim Conguroğlu, KKTC Mersin Konsolosu Zalihe Erden, Girne Mücahitler Derneği Başkanı Metin Fahrioğlu, Jandarma Alay Komutanı Albay Bedri Dursun, il protokolü, Kıbrıslı mücahitler ile gaziler katıldı.

Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Daha sonra Cumhuriyet Alanı'nda bulunan Atatürk Anıtı'na çelenkler konuldu. Ardından bir konuşma yapan Girne Mücahitler Derneği Başkanı Metin Fahrioğlu, Kıbrıs Türk Halkı'nın can ve mal güvenliğinin Barış Harekatı ile sağlandığını söyledi. Kıbrıs'ın temelinde şehitlerimizin canı ve kanı olduğuna vurgu yapan Fahrioğlu, "KKTC, Kıbrıs Türk Halkı'na kutsal bir emanettir. Onu ayakta tutmak ve güçlenmesine katkıda bulunmak, onu hak ettiği yere yüceltmek milli bir görevimizdir. Kıbrıs'ta barış ve huzur ancak güçlü bir KKTC'nin varlığıyla mümkündür" dedi. Kıbrıs'ın Türkiye ile var olduğunu ve var olmaya devam edeceğinini ifade eden Fahrioğlu "Kıbrıs Türk halkı, anavatanı Türkiye'nin etkin ve fiili garantisinden asla vazgeçmeyecektir. Bugün teneffüs ettiğimiz özgürlük ve barış, anavatanımız Türkiye'nin hudutsuz maddi ve manevi desteğiyle gerçekleşmiştir" diye konuştu.

Daha sonrda Deniz Binbaşı Önder Kaya bir konuşma yaptı. Ttörenin son bölümünde Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Ekibi tarafından gösteri sunuldu.

Mustafa ERCAN / MERSİN, (DHA)

ME(EŞ)(20.7.2013, FOTOĞRAFLI)

/////////

Adana'ya Srebrenitsa anıtı

ADANA Büyükşehir Belediyesi, 1995 yılında Sırplar tarafından katledilen çoğu kadın ve çocuk 8 bin Boşnak için Adana'da anıt yapacak.

Yüzüncü Yıl Mahallesi'nin Göçmen Evleri bölgesinde Srebrenitsa'da katledilenler için düzenlenen anma toplantısına Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz da katıldı. Aldırmaz, burada yaptığı konuşmada anıtın projesinin hazır olduğunu belirtti.

Anıt için Boşnak derneklerinin de onayını almak istediklerini söyleyen Zihni Aldırmaz, "Size bir anıt sözüm var. Projesi hazır. Ancak bu anıtla ilgili projeyi görmenizi istiyorum. Önemli olan sizin onay vermeniz. Onay verdiğiniz takdirde hayata geçirmeye hazırız" diye konuştu.

Çok sayıda vatandaşın katıldığı anma toplantısında Srebrenitsa'da hayatını kaybedenler için dualar okundu.

ADANA,(DH)

EŞ(20.7.2013 FOTOĞRAFL)

//////////

ATO'dan, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'na destek

Adana Ticaret Odası'nın geçtiğimiz mayıs ayında yapılan seçimlerinin ardından göreve gelen yeni yönetimi, Meclis Başkanı Tarkan Kulak ve Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe başkanlığında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nu ziyaret ederek, ülkesel ve bölgesel sorunlara ilişkin görüş alışverişinde bulundu. ATO yönetimi, 1 Ağustos'ta gerçekleşecek TOBB seçimleri öncesinde de Rifat Hisarcıklıoğlu'na destek mesajı verdi.

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Mehmet Şahbaz ve Halis Bayrak, Yönetim Kurulu üyeleri Emine Nargile, Mehmet Özel, Cevdet Şeker, Erdinç Güneyli, Şahin Güneşer ve M. Emin Yumuşak'ın katıldığı ziyaret sırasında konuşan ATO Meclis Başkanı Tarkan Kulak ve Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, Adana Ticaret Odası Meclisi ve Yönetim Kurulu olarak önümüzdeki dönemde kaliteli hizmet vererek üye beklentilerini tam olarak karşılamaya odaklanacaklarını vurguladılar.

Kolak ve Menevşe, ziyaretlerinin, 1 Ağustos'ta gerçekleşecek TOBB seçimlerinde Adana Ticaret Odası olarak Rifat Hisarcıklıoğlu'na destek niteliğinde de değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Adana Ticaret Odası'nın yeni yönetimini kutlayan ve TOBB seçimlerine ilişkin destek mesajına teşekkür eden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise kendilerinin de TOBB olarak her zaman Adana Ticaret Odası'nın yanında olduklarını vurguladı.

'Tüccar ve sanayicilerin rekabetinin, sandık açıldığı zaman bittiğini' ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Bizler tüccarlar ve sanayiciler olarak bütün dünyada barış ve huzurun teminatıyız. Onun için herkesle kucaklaşıp bir ve beraber hareket edebilme kültürünü geliştirmemiz lazım. Özellikle bir şeye dikkat etmeliyiz. Önümüzdeki dönemde herkesle kucaklaşmalıyız. Meclislerimiz bu noktada en üst karar alma organımız. Odalar olarak bütün meselelerimizi Meclislerimizde tartışalım ama Allah hepimizi ayrı ayrı yaratmış. Ayrı düşüneceğiz ama Meclis olarak, Yönetim Kurulu olarak ülkemizin menfaatleri doğrultusunda ortak bir noktada buluşacağız" diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN 9 MESELESİ

Türkiye'nin önündeki iki yılda dokuz meselesinin olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:

"
Eğer o dokuz meseleyi 76 milyon olarak birbirimize düşmeden, birbirimizle safları sıklaştırarak, sırt sırta vererek, ortak akla hürmet ederek hareket edebilirsek işte o zaman kimse bileğimizi bükemez. Nedir o dokuz mesele? Cumhurbaşkanlığı seçimi, genel seçim, yerel seçim, çözüm süreci, anayasa süreci, 2015 Ermeniler'in 100. yıl meselesi, İran, Suriye, Irak meselesi bizim iç meselemizdir. Eğer bu dokuz meseleyi kendi içimizde birlik beraberlik içinde çözebilirsek işte o zaman 2015 sonrasında bizi kimse tutamaz. Biz işimizi yapacağız, ülkemizin büyümesi ve zenginleşmesine katkı yapmaya sunmayı aralıksız sürdüreceğiz."

ADANA,(DHA)

EŞ(20.7.2013 FOTOĞRAFLI)

/////////////

Rütbesini ikizleri ile birlikte aldı

ADANA Emniyet Müdürlüğü'nde bir üst rütbeye yükselen 53 müdür ve amir için Fatih Polis Lokali'nde terfi töreni düzenlendi. Törene eşi ve çocukları ile birlikte katılan Emniyet Amiri Mehmet Emin Şahan, rütbesi takılırken ikizlerini kucağından indirmedi. Babalığın en yüksek makam olduğunu ifade eden Şahan, "Bunlar benim en büyük rütbem" dedi.

Adnan Menderes Bulvarı'ndaki Fatih Polis Lokali'ndeki terfi törenine Adana Valisi Hüseyin Avni Coş onur konuğu olarak katıldı. Adana İl Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan'ın ev sahipliğindeki törende, bir üst rütbeye terfi eden polisler ile eş ve çocukları hazır bulundu. Terfi eden polisleri kutlayan ve başarılarının devam etmesini dileyen Vali Coş, rütbe kadar, rütbenin ve makamların gerekliliğinin yerine getirilmesinin de önemini olduğuna dikkat çekti. Vali Coş, "
Eğer bunları yerine getirdiğimizden eminsek, bu konuda kuşkumuz yoksa, vicdanımız tamamdır. O zaman büyük Atatürk'ün ifade ettiği gibi vatana olan sevgimizi, aşkımızı hizmetimiz ile ortaya koymuşuz demektir. Adana polis teşkilatı bir çok önemli görevde vatandaşın huzuru ve güvenliği için olağanüstü gayret sarf ederek, canını dişine takarak her türlü zor şartlar altında vazifesini en iyi şekilde yerine getir" dedi.

Emniyet Müdürü Gürkan ise hukukun üstünlüğünü ve insan haklarına saygıyı esas alan yetişmiş personeli ile vatandaşlarına her zaman eşit ve güler yüzle hizmet veren bir teşkilat olarak gururlu olduklarını anlattı. Gürkan, "
Polislik mesleği bir disiplin mesleğidir. Terfi başarı, liyakat ve motivasyon demektir. Onun için terfi eden personelimiz onur ve gurur verici yükselişinden dolayı duyduğumuz mutluluğu hep birlikte paylaşıyoruz. Bugün bir üst rütbelere terfi eden personelimizi daha üst rütbelerde görmek bizleri sevindirecek ve gururlandıracaktır" diye konuştu.

Rütbelerini almak için eşleri ile birlikte sahneye çıkan polis şeflerinin heyecanlı oldukları gözlendi. İkiz çocukları ile törene katılan ve Emniyet Amirliği rütbesini Emniyet Müdür Yardımcısı Zülfikar Sökmen'in elinden alan Mehmet Emin Şahan, çocuklarını kucağından indirmedi. Emniyet Amiri Şahan rütbeleri takılırken, "
En büyük rütbe babalıktır" dedi.

Fatih KARAÇALI / ADANA, (DHA)

FK(EŞ)(20.7.2013/FOTOĞRAFLI)

///////////////

Milletvekili ve yakınları sokakta sahur yaptı

AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar ve yakınları, Bakım Yurdu Caddesi'nde bulunan bir bakkalın önünde kaldırıma kurdukları masada sahur yaptı. Adana'da kahvaltılıklarıyla meşhur Rüstem Bindal'a ait Ünal Gıda'ya Milletvekili Necdet Ünüvar ve yakınları sahur yapmak için gitti. Hacı Bayram mevkiinde bulunan bakkala giden Milletvekili Ünüvar ve yakınları, fırından aldıkları sıcak pidelerle bakkaldan seçtikleri kahvaltılıklarla masayı donattı. Ünüvar ve yakınları, çaş eşliğinde sahurlarını yaptı.

ADANA, (DHA)

DHA(EŞ)(20.7.2013, FOTOĞRAF)

/////////

Köylülerin yerleşim isyanı

MERSİN'in Anamur İlçesi'nde evleri, KKTC'ye su sağlayacak olan Alaköprü Barajı'nın altında kalan köylüler, Devlet Su İşleri'nin kendilerine gösterdiği yerleşim yerine itiraz ediyor. Vatandaşlar, yeni yerleşim yeri olarak önerilen Karadiken mevkiinin yazın sıcak, kışın ise tel tehlikesi altında olduğunu söylüyor.

Bölgede yaşayan bazı vatandaşlar, Anamur Kaymakamı Cengiz Cantürk'ü ziyaret ederek sorunlarını anlattı. Vatandaşlar arasındaki Süleyman Başaran (38), yıllardır astım hastası olduğunu belirterek "Benim burada yaşamam mümkün değil. Buna devletimiz bir çözüm bulsun. Bu yanlış karardan dönülsün" dedi. Köy Muhtarı Murat Çiçek de "Biz yolun altını istemiyoruz. Devlet Su İşleri bizim yerimizi gasp etti. O aldığı yerleri vatandaşa versin, Şimdiki yerleşim yeri olarak ayırdıkları yerleri ise ekip biçelim geçimimizi sağlayalım" diye konuştu.

Anamur Kaymakamı Cengiz Cantürk, arazi sorunu olan köylülerin kaymakamlığa gelerek dilekçe verdiklerini söyledi. Dilekçeyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ilettiklerini belirten Kaymakam Cantürk, itirazlar kabul edildiği takdirde, evlerin bulunduğu arazilerin daha yüksek bir yere alınmasının sağlanacağını söyledi.

Mithat ÜNAL/ANAMUR(Mersin), (DHA)

MÜ(EŞ)(20.7.2013, FOTOĞRAFLI)

///////////

Hasatta kayıp olmasın

Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen, hububat hasadında dane kaybının en aza düşürülmesi için çiftçilere uyarılarda bulundu. Türkmen, bazı biçerdöver operatörlerinin daha fazla kar etmek amacıyla biçerdöver ayarlarını ihmal ettiğini ve hızlı hasat yaptığını, bu nedenle dane kaybı yaşandığını söyledi. Murat Türkmen "Hasat sırasında çiftçilerimiz daha dikkatli olması gerekir. Öncelikle dane kaybını önlemek için çiftçimiz ürününün hasadını zamanında yaptırmalıdır" dedi.

BELGESİ OLMAYANA HASAT YAPTIRMAYIN

Bakanlık tarafından açılan biçerdöver sürücü kursuna katılmayan, biçerdöver sürücü belgesi olmayanlara kesinlikle hasat yaptırılmaması tavsiyesinde bulunan Türkmen, şöyle devam etti: "
Bazı biçerdöver operatörleri belgeli dahi olsa fazla bir kar amacıyla hasat esnasında biçerdöverleri hızlı kullanmak suretiyle kayıplara neden olmaktadır. Bunun önlenmesi için çiftçiler öncelikle biçerdöver sahipleri ile sözleşme imzalamalıdır. Bundan sonra da biçerdöver sürücülerini devamlı uyararak, hızlı hasat yapmalarını önlemelidir."

Türkmen, İl Müdürlüğü olarak teknik personelden oluşan ekipler ile hasadın sona ereceği güne kadar kontrollere devam edeceklerini sözlerine ek ledi.

Uğur MART/NİĞDE,(DHA)

UM(EŞ)(20.7.2013 FOTOĞRAFLI)

//////

Hatay'da teşvik sevinci

ANTAKYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin istihdam teşvikinden yararlanacak iller arasında yer alan Hatay'ın çok daha iyi yerlere geleceğini söyledi. İstihdam teşvikinden yararlanan 49 ile Hatay ve Kırıkkale'nin de eklendiğini ve bu sayının 51'e ulaştığını kaydeden Çinçin, "Teşvik sayesinde 10 ve üzerinde işçi çalıştıran işyerlerine çok büyük kolaylıklar sağlanıyor. Bu son düzenleme ile Hatay ilimizde, 10 ve üzeri işçi çalıştıran özel işyerlerine; malüllük, yaşlılık ve ölüm sigorta primi işveren hissesine beş puanlık prim teşvikine ilave olarak, sigorta primine esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanmak üzere altı puan ilave edilmek suretiyle sigorta primi teşviki uygulanmaya başlanmıştır" dedi. Çinçin, uygulamanın 2013 yılı Ocak-Haziran dönemini kapsayacak şekilde geriye dönük başladığını ve 31 Aralık 2016 tarihine kadar devam edeceğini sözlerine ekledi.

Ramazan ÇELİK/ANTAKYA (Hatay), (DHA)

RÇ (EŞ) (20.7.2013, FOTOĞRAFLI)

///////

Gençlerin tatil keyfi

MERSİN'in Silifke İlçesi'ne bağlı Kapızlı Beldesi'nde bulunan Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın 23 Nisan Gençlik ve İzcilik Eğitim Tesisleri Türkiye'nin çeşitli kentlerinden gelen genç konuklarını ağırlıyor. 400 kişi kapasiteli tesisin bünyesinde futbol, voleybol, basketbol, tenis, badminton ve masa tenisi gibi sportif çalışmaların yanı sıra, el sanatları, tiyatro ve müzik gibi kültürel etkinlikler yapılıyor.

Türkiye'nin dört bir yanından gelen gençler tesiste tatilin ve denizin keyfini çıkartıyor. Gençler çeşitli etkinliklere katılarak boş zamanlarını değerlendiriyor.

Mersin Gençlik ve Spor İl Müdürü İbrahim Koç tesiste kamp yapan gençleri ziyaret etti. Kamptaki çalışmaları da denetleyen Koç "Yaz kampları çocuklarımızın gelişimi ve özgüveni için son derece faydalı. Yurdun dört bir yanından ve farklı kültürlerden gelen öğrencilerimiz burada hoşça vakit geçirirken, aynı zamanda yeni arkadaşlıkların temelini atıyorlar. Liderler ve çalışanlarımızın da gayretleriyle öğrencilerimiz sorunsuz bir kamp dönemi geçirerek, uzun süre unutamayacakları duygularla kamptan ayrılıyorlar" dedi.

MERSİN, (DHA)

ME(EŞ)(20.7.2013, FOTOĞRAFLI)

/////////

Esnafa 6 ayda, 6 milyon TL kredi

MERSİN'in Tarsus ilçesinde Yeni Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Bektaş Aslan, 2013 yılının ilk 6 aylık döneminde esnafa 6 milyon TL kredi verdiklerini söyledi. Kredi faizlerinin düşürülmesi ile kredi kullanımında artış yaşandığına dikkati çeken Başkan Bektaş Aslan , "Kredi faiz oranlarının oldukça düşmesi, kredi ihtiyacı olan esnaflarımızın işine geldi. Şu anda açık olan kredilerimizden 2013 yılı Ocak-Haziran döneminde 6 milyon TL kredi kullanıldı" dedi. Aslan, şöyle devam etti:

"
Bin 300 üyemiz var. Biz burada bir ekibiz. Yönetim, denetim kurulu üyeleri ve personelimizle uyumlu bir çalışma sergiliyoruz. Devletimizin uygun imkanlarla sunduğu kredilerden esnaflarımızın faydalanabilmesi için çaba sarf ediyoruz. Bizim, esnafımızdan isteğimiz, geri ödemede zorlanmayacakları kadar kredi kullansınlar. Bu şekilde hem kendileri borçlarını geri öderken zorlanmazlar, hem de yeni kredi çekmek isteyen esnafların da sorun yaşamamalarını sağlamış olurlar."

Tolunay DUMAN/TARSUS,(Mersin),(DHA)

TD(EŞ)(20.7.2013, FOTOĞRAFLI)

///////////

Tarsus Emniyeti'nde terfi töreni

MERSİN'in Tarsus İlçe Emniyet Müdürlüğü kadrosunda Asayiş Büro Amiri alarak görev yapan Başkomiser Mustafa Akgün, Emniyet Amiri rütbesine terfi etti. Akgün'ün rütbesi Emniyet Müdürü Yaşar Aksoy'un makam odasında düzenlenen törenle takıldı. Törene Emniyet Müdür Yardımcısı Faruk Ufuk Solmaz ve Mustafa Akgün eşi Yaşar Akgün de katıldı. Emniyet Amiri Mustafa Akgün halen Tarsus İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliğinde Büro Amiri olarak görev yapıyor.

Tolunay DUMAN/TARSUS,(Mersin),(DHA)

TD(EŞ)(20.7.2013, FOTOĞRAFLI)

///////////

Pozantı'ya yeni botanik parkı

ADANA'nın Pazantı ilçesinde Zafer Mahallesi'nde yapılan botanik parkının ardından Belk-Kent mevkiinde yeni bir parkın yapımına başlandı. Görevi başındaykeyken kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Pozantı Emniyet Müdürü Nazif Kızmaz'ın adının verileceği parkta, yapay şelale, su değirmeni, oturma grupları, çocuk oyun sahası ve spor aletleri bulunacak.

Parkın yakında halkın hizmetine gireceğini belirten Belediye Başkanı Mustafa Çay, "Daha önce yaptığımız parklarımıza halkımızın gösterdiği ilgi sonucunda yeni yerleşim alanında oturan vatandaşlarımızın sosyal aktivite ihtiyaçlarını göz önüne alarak park ve yeşil alan çalışmalarımıza tüm hızıyla devam ediyoruz. Parka merhum Emniyet Müdürümüz Nazif Kızmaz'ın adı verilecek. Böylelikle hem vefa borcumuzu ödeyecek, hem de Pozantı halkının oturup dinlenebileceği, spor yapabileceği bir parkı daha hizmete sunacağız" dedi. Başkan Çay, yeni botanik parkının bölgeye farklı bir estetik kazandıracağını söyledi.

Malik GÖDELİNER/Pozantı, (DHA)

MG(EŞ)(20.7.2013 FOTOĞRAFLI)

//////////

Niğde'de patatese rakip ürünler

Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen, patates üretimi yapılan bölgelerde alternatif ürün olarak bin 50 çiftçi ailesinin yararlandığı alternatif ürün projelerinin meyvelerini vermeye başladığını söyledi. Türkmen alternatif ürünlerin Niğde tarımına 16 milyon liralık bir katkı sağlayacağını kaydetti.

Projelerin Niğde Valiliği İl Özel İdaresi kaynaklı olarak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlandığını ifade eden Türkmen şu bilgileri verdi:

"Hazırlanan proje kapsamında; Niğde genelinde ve özellikle patates üretimi yapılan bölgelerde alternatif ürün olarak üretilmesi için yüzde 50 Niğde Valiliği destekli İl Özel İdaresi Kaynaklı olarak 500 bin TL kaynak kullanıldı. Bu kaynaklarla 12 bin dekar silajlık mısır, 4 bin 200 dekar yonca, 4 bin dekar nohut, 3 bin 500 dekar kuru fasulye, bin dekar çerezlik kabak, 700 dekar barbunya, 500 dekar yağlık ayçiçeği ve 100 dekar karpuz olmak üzere toplam 26 bin dekar alternatif ürün ekimi yaptırıldı."

Niğde'de ürün çeşidinin arttığına dikkat çeken Türkmen "
Ekimini yaptırdığımız bu ürünler ilimizde ürün çeşitliliğini artırmıştır. Diğer yandan bu ürünler ülkemizin çokça ihtiyaç duyduğu ürünlerdir. Bu ürünler topraklarımızın dinlendirilmesi için de oldukça yararlı olmuştur. Bu projelerin uygulanması aşamasında Müdürlüğümüz bünyesinde Ziraat Mühendislerinden oluşan teknik ekipler çiftçilerimize toprak hazırlığından hasada kadar her türlü bitki bakım, besleme, gübreleme, sulama, hastalık ve zararlılar ile ilgili her türlü teknik desteği tarlada - bahçede sunmaktadır" dedi.

NİĞDE,(DHA)

UM(EŞ)(20.7.2013 FOTOĞRAFLI)

////////////

Görme engellilere gıda yardımı

ADANA'da Ramazan ayında görme engelli ihtiyaç sahiplerine gıda yardımlarında bulunuldu. Köprü Yardımlaşma Derneği'nin aracılığıyla hayırsever işadamı Şaban Üçgül, Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği üyelerine, içinde çeşitli gıda ürünleri bulunan Ramazan paketi dağıttı. Köprü Yardımlaşma Derneği Başkanı Bekir Fevzi Yıldırım ile birlikte Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği'ne giden Şaban Üçgül, 500 adet Ramazan paketinden bir kısmını görme engellilere teslim etti. Üçgül Şirketler Grubu olarak derslerinde başarılı yoksul öğrencilere burs verdiklerini belirten Şaban Üçgül, Ramazan ayında da hayır yardımlarına devam ettiklerini söyledi. Hayırseverlerle yoksullar arasında köprü kurup, ihtiyaçların karşılanması için çaba gösteren Bekir Fevzi Yıldırım ile görme engellilerin üye olduğu derneğin yöneticisi Sibel Anıl, duyarlılığından dolayı Üçgül'e teşekkür etti.

Bünyamin YIL/ ADANA, (DHA)

(BY)(EŞ)(20.7.2013, FOTOĞRAF)

//////////

Tiryaki: Ramazanda doğru beslenmeliyiz

HATAY Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, vatandaşları Ramazan ayında doğru beslenme konusunda uyardı.

Ramazan ayında tutulan orucun süresinin oldukça uzun olduğunu ve bu sürede aç ve susuz kalan bünyenin zayıf düştüğünü söyleyen Tiryaki, dikkatli beslenme sağlanmazsa vücutta çeşitli rahatsızlıkların ortaya çıkabileceğini belirtti. Yeterli ve dengeli beslenmenin özellikle bu ayda çok önemli olduğunu vurgulayan Tiryaki, şöyle devam etti:

"Ramazan ayının gelmesiyle birlikte toplumumuzun beslenme şeklinde de büyük bir değişiklik yaşanır. Günün büyük bölümünde yemek yenmemesi sebebiyle sahur ve iftar yemeklerine ayrı bir özen gösterilir. Gece sabaha karşı yenen sahur yemeği ve tüm gün aç kalındıktan sonra yenen iftar yemeği büyük bir özenle hazırlanır. Beslenme alışkanlığındaki bu değişime bağlı olarak eğer dikkat edilmezse sağlık sorunlarıyla karşılaşılabilir. Aslında bu dönemde de amaç 'yeterli ve dengeli beslenme' olmalıdır."

Ramazan ÇELİK/ANTAKYA(Hatay), (DHA)

RÇ (EŞ) (20.7.2013, FOTOĞRAFLI)


(DHA - Eray Şen)
SONRAKİ HABER