İç Suları Balıklandırma Çabası Sürüyor

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesindeki Kayaboğazı Barajı'na, Türkiye genelinde 2013 yılı balıklandırma programı kapsamında Kütahya Valisi Şerif Yılmaz ve AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu'nun da katılımıyla 40 bin pullu sazan balığı bırakıldı.

F5HABER F5HABER
İç Suları Balıklandırma Çabası Sürüyor

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesindeki Kayaboğazı Barajı'na, Türkiye genelinde 2013 yılı balıklandırma programı kapsamında Kütahya Valisi Şerif Yılmaz ve AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu'nun da katılımıyla 40 bin pullu sazan balığı bırakıldı.

Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, ileride vatandaşların sağlıklı ve bol balık yiyebileceği bir çalışma gerçekleştirildiğini söyleyerek, bu konuda desteğinden dolayı Milletvekili Vural Kavuncu'ya teşekkür etti. Vali Yılmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının uyguladığı proje çerçevesinde 2013 yılı balıklandırma programı ile Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü tarafından üretilen balıklardan 143 bin sazan balık yavrusunun il genelinde 31 farklı göl ve gölete bırakıldığını anlattı. Türkiye'nin üç tarafının denizlerle çevreli olduğunu hatırlatan Vali Yılmaz, "İç sularda göletlerimiz var, ama maalesef dünya ölçeğindeki standartlarında balık tüketimini yakalayamadık. Dünyada balık yeme kişi başı 16 kilogram, Avrupa Birliğinde 22 kilogram, Japonya'da 70 kilogram, İzlanda'da 90 kilogram bizde ise sadece 8 kilogram. Bu şunu gösteriyor ki, bizim beslenmemizde bir takım eksikliklerimiz var. Bugün burada yapılan çalışma bundan sonraki beslenmemize katkı verir diye umuyorum. Emek ve destek veren tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum" diye konuştu.

KAYABOĞAZI'NA 2 YILDA 80 BİN YAVRU BALIK SALINDI

AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu ise, Tavşanlı'da bu yıl, 40 bin adet sazan yavrusunu suyla kavuşturduklarını belirtti. Kavuncu, "Geçen sene içerisinde de 40 bin balığımızı buradan salmıştık. Yetkililerden öğreniyorum ki geçen sene buraya bıraktığımız balıklar belirli boyutlara gelmiş ve proje başarıya ulaşmış. Ümit ederim önümüzdeki senelerde bu proje tamamlanır. Ve burası hem ekonomik katma değer hem de beslenme alışkanlığı açısından yeni bir açılım oluşturur. Buralar daha önceden başka türlü balıklar nesli salmış ve halk arasında çapak denilen çok kılçıklı yeme özelliği çok iyi olmayan ekonomik değeri olmayan balıklar hâkim olmuş. Bunlar aynı zamanda çok da hırçın balıklar" şeklinde konuştu.

"AVLANMA YASAĞINA UYALIM"

Balık ıslahı açısından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca bir çalışma başlatıldığını anlatan Kavuncu, "Su ve Balık Genel Müdürlüğü tarafından Enstitülerde ıslahı için özel türler yetiştiriliyor ki bizim göletlerimiz için en uygun balık sazan balığı. Bu kapsamda bize yakın ilgisini gösteren Tarım Bakanlığı ve ilgili genel müdürlüğümüze teşekkür ediyorum. Bugün burada 40 bin balıkla birlikte 10 bin balık da çevre göletlerde birikti ve bırakıldı. Hemşehrilerimizin bir konu hakkında hassasiyet göstermelerini rica ediyorum. Bu balıklar için avlanma yasağımız var. Belirli düzeye gelinceye kadar avlanma yasağına dikkatli uyulması gerekiyor. Ayriyeten her halükarda zıpkın ve patlayıcılarla avlanmak kesinlikle yasak. Burada balıkçılık kooperatifimizde var. İlerde önemli faaliyetleri olacak sanıyorum. Amatör balıkçılarımız açısından da belirli boyutu geçmemiş balıkların avlanması 5 âdetin üstüne çıkması da kesinlikle yasak. Hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Emeği geçen herkese de teşekkürlerimiz sunuyorum" ifadelerini kullandı.

Balık bırakma törenine Belediye Başkanı Mustafa Güler, AK Parti Tavşanlı İlçe Başkanı Mehmet Demir, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Temel ile AK Parti Kadın Kolları Başkanı Dilek Kasımoğlu da katıldı.

SONRAKİ HABER