Türkiye'ye kaçak sokulan 4 yavru köpek ihaleyle satıldı

EDİRNE'de Kapıkule Sınır Kapısı'ndan yasadışı yollarla Türkiye'ye sokulmak istenirken bir otomobilde yakalanan ve işlemlerinin ardından satışa çıkarılan 5 yavru köpekten hayatta kalan 4'ünü Hayvan Hakları Koruma Federasyonu (HAYTAP) 3 bin 550 liraya aldı.

F5HABER F5HABER
Türkiye'ye kaçak sokulan 4 yavru köpek ihaleyle satıldı

EDİRNE'de Kapıkule Sınır Kapısı'ndan yasadışı yollarla Türkiye'ye sokulmak istenirken bir otomobilde yakalanan ve işlemlerinin ardından satışa çıkarılan 5 yavru köpekten hayatta kalan 4'ünü Hayvan Hakları Koruma Federasyonu (HAYTAP) 3 bin 550 liraya aldı.

Edirne Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, Kapıkule Sınır Kapısı'ndan Bulgaristan'dan Türkiye'ye giriş yapmak için gelen bir Bulgar plakalı bir otomobilde şüphe üzerine yaptığı aramada 5 yavru köpek buldu. Köpeklerin, sınırdan geçerken ses çıkarmamaları için uyutuldukları belirlendi. El konulan hayvanlar ihale ile satılmadan önce yediemin olarak Edirne Doğa ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Nurhan Kalender'e teslim etti. Ancak yavru köpeklerden biri, hastalığı nedeniyle burada telef oldu.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Edirne Tasfiye İşletme Müdürlüğü (TASİŞ), 4 köpeği bugün Kapıkule Sınır Kapısı'nda, 5 bin 500 lira esas bedelle ihaleye çıkardı. İhaleye HAYTAP adına katılan İstanbul temsilcisi Zuhan Arslan, 4 yavru köpeği için 3 bin 550 lira teklif vererek satın aldı. Köpekleri satın alan Arslan, hayvanlardan birinin ölmek üzere olduğunu belirterek, battaniyeye sardığı köpeği acilen klinikte tedavi altına alınması gerektiğini söyledi.

'HAYVANLAR EŞYA GİBİ SATILMASIN'

Hayvanların eşya veya mal statüsünden çıkarılması gerektiğini ve satışlarının yasaklanması gerektiğini söyleyen Arslan, "Bu hayvanların bir can statüsüne sokulmasını istiyoruz. Satışının yasaklanarak direk sahiplendirilmesi gerekiyor. Bu cins hayvanları annesinden ayırıp götürüyorlar. Haliyle yeterli süt alamadıkları için bağışıklık sistemleri çöküyor. Kaçak sokmak için de sanırım narkoz verip uyutuyorlar. Hayvan ya uyanamıyor ya da uyandığında iki, üç gün sonra ölüyor. Bunları kaçıranlara canınız cehenneme diyorum. Çünkü bu canların acılarını biz yaşıyoruz. Bunlar mal değil can. Barınakta ihale için bekleyen 15 kedi, 10 da köpek yavrusu daha var. Meclisin kaçak yakalanan hayvanların satışını önleyen yasayı çıkarması gerekiyor" dedi.

Yediemin olarak yavru köpeklerin geçici bakımını üstlenen Edirne Doğa ve Hayvan Koruma Derneği Başkanı Nurhan Kalender, yurda kaçak olarak sokulan yavru hayvanların hasta olmasından dolayı sürekli öldüklerini söyledi. Hayvanları yaşatmak için ellerinden geleni yaptıklarını belirten Kalender, "Gelen hayvanlar küçük ve hasta olduğu için bakamıyoruz ve ölüyor. Ya hasta ya da 3-5 gün sonra hastalanıyorlar. Maalesef ki bu hayvanların yüzde 30'unu kaybediyoruz. Buradan hayvan kaçırılanlara seslenmek istiyorum. Lütfen bu hayvanları annelerinden ayırmayın. Bu hayvanlar iki ay annelerini emsinler aşılansın, kaçıracaksanız da o zaman kaçırın. Hayvanseverlere de sesleniyorum, lütfen bu hayvanları parayla satın almayın. Satın aldığınız sürece bu kirli ticaret devam edecektir" dedi.

İhale ile HAYTAP'ın aldığı 4 köpek, ilk tedavilerinin ardından özel kafeslerine konularak, İstanbul'a götürüldü.

(DHA - Ali Can ZERAY)
SONRAKİ HABER