için kaldı

Türkiye de Musul'a girecek mi?

Musul Valisi Esil Nuceyfi, Irak ordusunun ABD desteğiyle bu yıl IŞİD'i Musul'dan çıkarmak için yapacağı kara harekâtına Türkiye'nin de destek vereceğini iddia etti.

F5HABER F5HABER
Türkiye de Musul'a girecek mi?

Geçtiğimiz yılın Haziran ayından beri terör örgütü IŞİD'in elinde olan Irak'ın Musul kentini kurtarmak için bu yıl içinde ABD'nin desteğiyle yapılması planlanan Irak ordusunun askeri operasyonuna Türkiye'nin de destek vereceği iddia edildi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'ye yakınlığıyla bilinen Kürt haber sitesi Rudaw'a konuşan Musul Valisi Esil Nuceyfi, "Türkiye, Musul operasyonuna katılmaya karar verdi" dedi.

Vali Nuceyfi, Türkiye'nin operasyona askeri ve lojistik destek sunacağını, ayrıca silah ve cephane göndereceğini de ileri sürdü. Esil Nuceyfi'nin kardeşi olan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame Nuceyfi, geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye giderek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmüştü. Nuceyfi'nin bu iddiasına Ankara'da konuya yakın çevreler sessiz kalmayı tercih etti.

Bir yetkili, "Askeri açıdan son derece teknik ve hassas bir konu" dedi. Diplomatik ve askeri çevrelerde, Türk Özel Kuvvetleri'nin uzun süreden beri Kuzey Irak'ta Peşmerge'ye çok kapsamlı eğitim verdiğine dikkat çekildi. Özel Kuvvetlerin şimdiye kadar binden fazla Peşmerge'yi eğittiği vurgulandı. Bir başka yetkili, "Türkiye Irak'ta bir şekilde IŞİD'le mücadeleye destek veriyor. Musul operasyonuna kara birliği gönderme gibi bir durum söz konusu olmaz ama lojistik ve mühimmat desteği neden olmasın" dedi.

SONRAKİ HABER