için kaldı

Türkiye açık kapı politikasını devam ettiriyor

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, "Türkiye açık kapı politikasını devam ettiriyor ve bugüne kadar 3 milyon insanı alırken, birileri dediği için almadık" dedi

F5HABER F5HABER
Türkiye açık kapı politikasını devam ettiriyor

KİLİS (AA) - Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, şu an itibariyle sınıra gelip de Türkiye'ye geçmeye çalışan büyük bir kalabalığın söz konusu olmadığını, son gelen 35 bin kişinin de kamplara yerleştirildiğini belirterek, "Türkiye açık kapı politikasını devam ettiriyor ve bugüne kadar 3 milyon insanı alırken, birileri dediği için almadık. Türkiye kendi ahlaki ve vicdani duruşu sebebiyle, bu insanlara kucağını açmıştır. Bu yüzden kimsenin Türkiye'ye insanlık dersi vermek gibi haddi olamaz" dedi.

Akdoğan, Öncüpınar Sınır Kapısı önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Kilis'te Suriyelilerin kaldığı kampları ziyaret ettiklerini belirterek, Kilis merkez nüfusunun 93 bin olduğunu, buna karşın 127 bin Suriyeli'nin ağırlandığını ve Kilislilerin bu kadar sığınmacıya kucağını açtığını ifade etti.

Kilis'teki kamplarda ise yaklaşık 40 bin kişinin konuk edildiğini aktaran Akdoğan, "Bu 40 bin kişiye her türlü imkan sağlanmakta. Suriye'deki savaş nedeniyle, Türkiye uzun zamandır yoğun bir göçe maruz kaldı. Şu ana kadar Türkiye'de bulunun sığınmacı sayısı 2 milyon 620 bin. Suriyelilerin yaklaşık 285 bini 10 şehrimizdeki geçici barınma merkezlerinde" diye konuştu.

Öte yandan, Irak'taki olaylardan kaçarak, Türkiye'ye sığınan 272 bin sığınmacının da bulunduğuna işaret eden Akdoğan, Suriyeli sığınmacılar için şu ana kadar 9 milyar dolar civarında hizmet sağlandığını belirtti.

Dış yardımların da 455 milyon dolar seviyesinde kaldığını anlatan Başbakan Yardımcısı Akdoğan, şöyle konuştu:

"Bu son hafta içerisinde yeni bir göç dalgası yaşandı. Özellikle, Rusya'nın bombardımanları sonucu 35-40 bin kişi Türkiye sınırına doğru akın etti. Bu insanların bir şekilde barınabilmesi için sınırın hemen kenarında bir takım kamplar var. Yine bunlar Türkiye tarafından kurulan veya kurdurulan kamplar. Bu kişiler kamplara yerleştirilmiş durumda. Sınırın öte tarafında 9 kamp mevcut. Son gelenler dahil bu kamplarda yaklaşık 100 bin kişi kalıyor. Bunların ihtiyaçları da sınırın bu tarafında olanlara ne yapılıyorsa aynı şekilde onların da ihtiyaçları karşılanıyor."

'Sınırda şu an için herhangi bir birikme söz konusu değil'

Yalçın Akdoğan, bazı kesimlerin "Türkiye sınırlarını açsın" şeklindeki çağrılarına işaret ederek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Öncelikle sınırda şu an için herhangi bir birikme söz konusu değil. Sınıra gelip de geçmeye çalışan büyük kalabalıklar ve insan kitlesi söz konusu değil. Son söylediğimiz 35 bin kişi de Suriye'deki kamplara yerleştirilmiş durumda. Burada yeni bir kamp hazırlığı içerisindeyiz. Yeni kurulacak kampla birlikte Suriye'deki kamp sayısı 10'a çıkmış olacak. Bu kampların bizim sınıra uzaklığı da 3 kilometre mesafededir. Yani hemen sınırın kenarında. Yani Türkiye'nin içerisinde gibi kamplar kurulmakta ve hizmet verilmektedir. Burada, 'bu insanlar alınmıyor' gibi bir takım eleştiriler var. Türkiye açık kapı politikasını devam ettiriyor ve bugüne kadar 3 milyon insanı alırken birileri dediği için almadık. Türkiye kendi ahlaki ve vicdani duruşu sebebiyle, bu insanlara kucağını açmıştır. Bu yüzden kimsenin Türkiye'ye insanlık dersi vermek gibi haddi olamaz. Ortada büyük bir insani kriz var. Türkiye bu süreçte hep yalnız bırakılmıştır. Ortadaki insani trajediye duyarsız kalmayan ülke Türkiye'dir. Türkiye kucağını açmıştır ama yalnız bırakılmıştır. Türkiye'ye bu sorunla tek başına mücadele ederken, en ufak katkısı olmayan ülkeler, şimdi 'Türkiye sınırını açsın' gibi bir takım yaklaşımlar içerisine giriyor. Bunlar doğru değil."

"Ölümden kaçan, hayatı tehlikede olan kim varsa herkese kucağımızı da kapımızı da açıyoruz" ifadelerini kullanan Başbakan Yardımcısı Akdoğan, "Suriye'nin demografik yapısını değiştirmeye yönelik yapılan çalışmalara alet olmadan insani operasyonları devam etmemiz gerekiyor" dedi.

SONRAKİ HABER