Tuğrul Türkeş'ten MHP ile ilgili flaş sözler

Davutoğlu'nun kurduğu seçim kabinesinde başbakan yardımcılığı görevi alan Tuğrul Türkeş, MHP ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.

F5HABER F5HABER
Tuğrul Türkeş'ten MHP ile ilgili flaş sözler

Milliyet gazetesinden Serpil Çevikcan, Davutoğlu'nun teklifini kabul ederek partisinin tepkisini çeken Tuğrul Türkeş'le yaptığı görüşmeyi köşesine taşıdı. Türkeş MHP'nin babasının kurduğu çizgide olmadığını savundu.

İşte Serpil Çevikcan'ın yazısındaki o bölüm :

Başbakan Davutoğlu'nun seçim hükümeti için yaptığı bakanlık teklifini kabul edince partisinden büyük tepki gören MHP'li Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, "Kırgın değilim" dese de kendisine yöneltilen ağır ithamlara ve asansördeki plaketten adının silinmesine kadar varan tepkilere bir hayli içerlemiş

Anayasa'nın zorunlu kıldığı seçim hükümeti için Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından MHP kontenjanı için yapılan bakanlık teklifine "evet" diyerek siyasette ve partisinde deprem yaratan MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Başbakan Yardımcılığı'na getirilen Tuğrul Türkeş'le dün telefonda sohbet olanağı buldum. "Kırgın değilim" dese de kendisine yöneltilen ağır ithamlara, asansörden isminin silinmesine varan tepkilere çok içerlemişti.

Bunların, seçime giderken MHP'nin kamuoyuna yansıttığı imaj açısından çok zedeleyici olduğuna inanıyordu.

Türkeş, Ak Parti ve HDP'li üyelerin yer aldığı bir hükümette bir MHP'li olarak bakanlık yapmayı kabul etmesini; Türkiye'nin içinde bulunduğu koşullara, devlet adamı anlayışına ve ülkücü hareketin lideri, babası Alparslan Türkeş'in verdiği devlet terbiyesine bağlıyor.

‘Transfer teklifi almadım'

Türkeş'in sözleri, MHP'nin bugünkü yönetiliş tarzına ve parti içi demokrasi mekanizmasının ne kadar işletilebildiğine dair eleştirileri, birikmiş bir tepkinin dışa vurumuydu.

Aldığı karara karşı parti yönetiminin ihraç yoluna gitmesini eleştirirken verdiği Atatürk örneğini dikkatle not ettim. "Padişah da Atatürk'ü azletmeye kalkmıştı. Ama bu girişimi ne Atatürk'ün değerini düşürdü ne de yaptığı görevi küçülttü. Rahmetli babam 1938 Harp Okulu mezunuydu. Babamın bütün siyasi hayatına baktığınızda idolü Atatürk'tür. Ben de Gazi Mustafa Kemal'i model alıyorum, hep aldım" sözlerinin altını çizdim.

Türkeş, Başbakan Davutoğlu'ndan ima yollu bile olsa bir transfer teklifi almadığını vurgularken, verdiği kararın siyasi intihar anlamına gelebileceğini söyleme ihtiyacını da hissetti.
Tuğrul Türkeş'in, bugünkü MHP için kullandığı, "Alparslan Türkeş çizgisinde değil" ifadesine ne yanıt verileceğini göreceğiz.

Türkeş'in değerlendirmeleri şöyle:

BÖYLE PARTİ YÖNETME TARZI OLUR MU?: 7 Haziran itibariyle istişare mekanizması MHP'de kapanmıştır. Bunu kapatmıştır Sayın Bahçeli. Geçmişte kritik süreçlerde Başkanlık Divanı'na en azından danışırdı. 7 Haziran gecesi, ‘15 Kasım'da seçim olsun' diyerek istişare mekanizmasını kapatmıştır. İlerleyen günlerde partide Başkanlık Divanı toplantısı yaptığında Meclis'ten Oktay Öztürk'ü (MHP Genel Başkan Yardımcısı) çağırdı ama beni çağırmadı. Bu dışlayıcı bir üslup değil midir? Bu sağlıklı bir yaklaşım mıdır? Böyle bir parti yönetme tarzı olabilir mi?

PARTİDE YANLIŞLAR DA SÖYLENEBİLMELİ: Koalisyona hayır, azınlık hükümetine hayır, dışarıdan desteğe hayır, başbakanlığa hayır... Her şeye hayır denilmesinin de bir izahının olması gerekir. Peki ne olacak? Kendisinin siyasi önerilerinin ne olduğunu birinin Sayın Bahçeli'ye sorması lazım. Ne yapacağız her şeye hayır diyerek, Türkiye'yi fesih mi edeceğiz, kapatıp gidecek miyiz? Hepimiz milliyetçi hareketin üyesiyiz. MHP'liyiz. Ama bu partide yanlışlar da söylenebilmeli. Demokratik bir partide bunu yapabilmeliyiz. Yapılamıyorsa demokratik bir parti değildir.

Tuğrul Türkeş, "Hepimiz milliyetçi hareketin üyesiyiz. MHP'liyiz. Ama bu partide yanlışlar da söylenebilmeli" dedi.

'Beni hep yanında istedi'

TUĞRUL BEY GEL, TUĞRUL BEY GİT: Geçmişte Sayın Bahçeli devlet sorumluluğunun gerektirdiği her işte beni yanında istedi. Suriye'de uçak düşürüldü, hükümet bilgilendirme yapacak, "Tuğrul Bey gel." Musul'da konsolosluk basıldı, bilgilendirme olacak, "Tuğrul bey git." Sınırımızda gelişmeler var, güvenlik bürokrasisi MHP'yi bilgilendirecek, "Tuğrul Bey beraber kabul edebilir miyiz?" O zaman Devlet Bey'e soruyorum, devlet ciddiyetinin gerektiği her konuda beni yanında istiyor da benim siyasette hiç mi tecrübem, öngörüm yok?

MHP BENİM BABAMIN PARTİSİ: Kırgın değilim. Ben hala MHP'li milletvekiliyim. Devlet Bahçeli de hala benim genel başkanım. Hala Sayın Bahçeli'ye saygım var. Sayın Bahçeli beni seçimde listeye koymayabilir, genel başkan yardımcılığı görevinden de alabilir. Ama beni MHP'den atamaz. MHP benim babamın partisidir. MHP benim için tektir. Milliyetçi hareket her şeyimdir. Beni partiden atmaya kimsenin gücü yetmez.

TRANSFER TEKLİFİ ALMADIM: Hiçbir yere transfer olmadım. Bir transfer teklifi de almadım. Allah var Sayın Davutoğlu'ndan böyle en ufak bir ima dahi olmadı. Benim Ak Parti ile bir anlaşmam yok. Bu bir koalisyon değil. Bana MHP milletvekili olarak Başbakan'dan bir yazı geldi. Ben de ona bir cevap yazdım.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız

SONRAKİ HABER