için kaldı

"Terör bir insanlık suçu"

- TBMM Başkanı Çiçek, "Terör bir insanlık suçu ve uluslararası boyutları olan suçlardır" dedi.

F5HABER F5HABER
"Terör bir insanlık suçu"

TBMM (AA) - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Terör bir insanlık suçu ve uluslararası boyutları olan suçlardır. Hiçbir terör örgütü dış destek olmadan bir hafta yaşayamaz. Bir defa daha uluslararası topluma, terör konusunda işbirliği çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Çiçek, Meclis'te yaptığı açıklamada, İstanbul'da herkesin yüreğini yakan bir vahşet, cinayet, şenaat olayını yaşandığını ve bunu nefretle kınadığını belirtti.

"Allah şehit savcımıza ve bütün şehitlerimize rahmet eylesin" diyen Çiçek, şöyle devam etti:

"Türkiye 30 yılı aşkın bir zamandan beri terörün her türlüsünden acı çekmiş, büyük ıstıraplar duymuş, büyük imkanlarını ve 40 binden fazla insanını da kaybetmiş bir ülke. Terörün her türlüsünden bu kadar acı çeken bir başka ülkede yok. Her ilden her bölgeden meslekten insanımızı kaybettik. Cereyan eden her terör olayı, işlenen her vahşet, cinayet, netice itibariyle bizim insanımızın yüreğinde derin acılar bıraktı. Bugün de bu acıyı yaşıyoruz. İnşallah bu yaşadığımız son acı olsun, bunu temenni ediyoruz. Türkiye, terörün hedefi olan bir ülke. Bugün aynı zamanda İnönü Zaferinin de yıldönümü. Düzenli ordularla varlığımıza son veremeyen dış güçlerin 30 yıldan beri başvurdukları yöntem terör olayları ve terör örgütleri. Milletimizin birliğini, dirliğini bozmak, gelişmemizi engellemek ve bu coğrafyada zayıf bir ülke olarak yaşamamızı temin etmek için en uygun buldukları enstrüman terör örgütleri."

Terörün insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu ve uluslararası boyutları bulunduğunu ifade eden Çiçek, "Sadece dün öldürmüş olan iki kişinin ortaya koyduğu bir eylem değil, bunu öylesine daraltarak, küçülterek değerlendirmeye çalışırsak bütün boyutlarıyla terör olgusunu anlamamış oluruz. Hiçbir terör örgütü bir destek olmadan bir haftadan fazla yaşayamaz. Türkiye'deki terör örgütlerinin dış bağlantılar kesinlikle vardır. Zaten liderleri hangi ülkelerde ölüyor biliyorsun, neden iade edilmedi biliyorsunuz. Milletimize değil onlara hizmet ediyorlar, onların taşeronları. Hangi ülkelerden geldikleri bellidir. Bunların takibi yapılıyor ama bütün bunlara rağmen yeterli işbirliğinin olmadığı bir olayı konuşmuş oluyoruz. 'Neden bu örgütlerin kökü kazınamıyor?' diyorsanız büyük bir dış destek ve himaye gördükleri, başka ülkelerde eğitilip Türkiye'ye yönlendirildikleri içindir. İşbirliği yok bunu bilmemiz lazım. Bunları başkalarını suçlamak için söylemiyorum 'koskoca bir ülke, bu kadar güvenlik güçleri var, neden bu iş sonlanmıyor da bu acıları yaşıyoruz' diyorsanız, Türkiye bir örgütle değil birçok örgütle ve onların arkasındaki güçlerle mücadele ediyor" diye konuştu.

-"Terör örgütleri arasında ayrım yapılıyor"

Dünyanın birçok ülkesinde terör örgütlerinin eylem koymaya devam ettiğini belirten Çiçek, "Bir taraftan teröre destek çıkarken öbür taraftan siyasi söylem olarak teröre karşıyız derken bir başka aymazlık daha yapılıyor. O da terör örgütleri arasında derecelendirmedir. Bu çok büyük yanlıştır" görüşünü dile getirdi.

"Doğrusunu isterseniz biz dostlarımızı yeteri kadar ilgi, destek görmedik" diyen Çiçek, şunları kaydetti:

"Gördüğümüz en büyük destek üzücü olaylardan sonra hemencecik gelen taziye mesajlarıdır. Taziye mesajlarında edenler tedbir söz konusu olduğunda yıllarca yargılamaları sürmüştür bazı davaların, tam karar verileceği zaman ellerinden nasıl kaçırıldığını biliyoruz. Türkiye'ye iade edilmesi gerekenlerin nasıl birden kaybolup sonra bir başka ülkede benim diplomatik pasaportla bu kadar rahat giriş çıkış yapamayacağım ülkelerde, iadesi söz konusu olan terör örgütü mensuplarının nasıl kolaylıkla oralara girip çıktığını da biz biliyoruz."

SONRAKİ HABER