TBMM'de bu hafta

Maden Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın TBMM'de görüşülmesi bekleniyor.

F5HABER F5HABER
TBMM'de bu hafta

TBMM (AA) - Meclis, önemli düzenlemeler için mesai yapacağı yeni bir haftaya giriyor.

TBMM Genel Kurulu'nda, "kolluk gözetim komisyonu" kurulmasını içeren yasa tasarısı ele alınacak. Ayrıca,  "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" da görüşülecek. 

Bu haftanın en önemli gündeminin Maden Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı olması bekleniyor.  

Tasarıya göre, maden ruhsatları ve buluculuk hakkı bakan onayıyla devredilebilecek.  Ruhsat almak için yapılan ilk müracaat yoluyla arama ve işletme ruhsatı alma uygulaması kaldırılıyor.  Tesis veya altyapı tesisi kurulacak alanlar, ruhsat kapsamında değerlendirilecek. Kamu kurum ve kuruluşlarıyla iştirakleri hariç yeraltı kömür işletmelerinde maden ruhsat sahipleri, ruhsat sahalarının bir kısmında veya tamamında üçüncü kişilerle üretim faaliyetlerine yönelik redevans sözleşmeleri yapamayacak. 

Maden ruhsat sahalarındaki işletme faaliyetlerinde asgari bir maden mühendisi daimi olarak istihdam edilecek. Projeye aykırı faaliyetlerin işletme açısından tehlikeli olduğunun tespit edilmesi halinde tehlikeli durum giderilinceye kadar üretim faaliyetleri doğrudan durdurulacak. İşletme projeleri ve değişikliklerinin, uygulamaya konulmadan önce genel müdürlüğe sunulması zorunlu olacak. Aksi takdirde üretim faaliyeti durdurulacak.  İşletme projesinin uygulanması ve faaliyetler yetkilendirilmiş tüzel kişilerce izlenecek. 

-Komisyonlar

TBMM'deki ihtisas ve araştırma komisyonları da gündemlerindeki konuları ele alacak. 

Plan ve Bütçe Komisyonu, 27 Ocak Salı günü AK Parti milletvekillerinin verdiği torba yasa teklifini görüşecek.   

KİT Komisyonu, denetimlerini sürdürecek. Komisyon; 28 Ocak Çarşamba günü Türkiye Petrolleri A.O, Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım A.Ş ve Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'nin 2011 ve 2012 yılları, 29 Ocak Perşembe günü ise Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş, Şeker Kurumu Başkanlığı, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün 2012 yılı hesaplarını inceleyecek.    

Kadına Yönelik Şiddeti Araştırma Komisyonu, 28 Ocak Çarşamba günü TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı İlknur İnceöz ile Diyanet İşleri Başkanlığı, İnsan Hakları Kurumu ve Kamu Denetçiliği Kurumu yetkililerini dinleyecek. 

SONRAKİ HABER