için kaldı

Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı televizyon programında gündemi değerlendirdi.

F5HABER F5HABER
Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Başkanlık sistemi tartışmaları için "Ben damdan düşmüş biriyim. Ama yaşamak başkadır. Bizim için esas olan ülkemizi muhasır medeniyetler seviyesine ulaştırmaktır" dedi.
Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:

Şu ana kadar 19 ülkeyi ziyaret ettim fakat devlet başkanlarıyla görüşmelerim 50'yi bulmuştum. Tabi bu arada bizim ülkemize gelen misafirlerimiz de var.

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Amerika, Brezilya, Güney Kore, Meksika olunca padişahlık olmuyor, yani Türkiye'de böyle bir tez ileri sürülünce niye padişahlık oluyor Eğer biz şu 12 seneyi bu kadar zor şartlarda yürüttüysek bu da demek ki gördüğümüz bazı şeyler var. İstiyoruz ki daha ileri gidelim, halkımızın yaşam standardını daha yüksek seviyelere çıkartalım.

Dünyada şuanda G20 ülkeleri içinde 10 ülke başkanlık sistemi ile yönetilmekte. Burada bazıları Amerikan sistemi diyor. Bu tartışılır. Denetim esaslı olacak. Meclis'in vermediği bir izni tabiki siz kullanamazsınız. Bir defa denetimsiz bir anlayışın olması çok çok sıkıntılar oluşturur. Teorik olarak birçok şeyin teorisini ortaya koymak mümkündür.

'BEN DAMDAN DÜŞMÜŞ BİRİYİM'

"Teori noktasında bir çok insanlar pek çok şeyin teorisini ortaya koyabilir ama yaşayarak bir şeyi yapıyorsanız o noktada çok daha farklı olur. Nasreddin Hoca'nın bana doktor değil damdan düşen birini getirin dediği gibi. Ben damdan düşmüş biriyim. Ama yaşamak başkadır. Bizim için esas olan ülkemizi muhasır medeniyetler seviyesine ulaştırmaktır. Ben önemli bir şey söylüyorum; Eğer başkanlık sistemi olsaydı bugün çok farklı yerde olabilirdik. Şimdi kararlar alırken birini atarken bile 3 kişiden onay geçmesi gerekiyor ve sürekli engelliyor. Bizde yargı engelliyor. Böyle ülke yönetilmez ki... Benim için parlamenter sistemin en büyük eksikliğidir.

NASUHİ GÜNGÖR ÖRNEĞİ

Mesela Nasuhi Bey'in durumu. Bu hükümet Nasuhi Bey'i TRT Genel Müdürlüğü'ne atadı. Kaç kere alındınız görevden? 2 kez. İşte bu kurum nasıl yürüyecek? Yargı alıyor, siz atıyorsunuz. Yargı alıyor, siz atıyorsunuz. O zaman kurumdaki alt üst ilişkisi bozuluyor. Tabii bu değişiklik için Anayasa değişikliği şart. Bizim hukuku zorlama noktasından sıyrılmamız için başkanlık sistemine ihtiyacımız var. Halkımızın bu tür sistemleri tanıması isabetli olur.

ERMENİ MESELESİ

Ermeni diasporası Türkiye ile bir kavganın içersinde süreci işletmeye çalılıyor. Biz diyoruzki samimiyseniz eğer, açalım arşivlerimizi bırakalım tarihçilerimiz tartışsın, raporlarını bize sunsunlar ve siyasiler olarak oturup konuşalım. Eğer ödememiz gereken bir bedel varsa biz bunu ödeyeceğiz fakat buna yanaşmıyorlar. Hiç alakası olmayan ülkere gidip kendilerine göre karar çıkartıyorlar. Sorsanız haritada Ermenistan'ın yerini göstermez fakat parlamentoda Ermenistan ile ilgili karar çıkarıyorlar.

ÇÖZÜM SÜRECİ

Ben, Çözüm Süreci'nde hiçbir zaman maalesef, bu arkadaşların samimi olduğunu görmedim. Şu anda da samimi değiller. Eğer samimi olsalar 6-7 Ekim olayları, hala Cizre, Silopi, buralardaki olaylar olmazdı.

PARALEL YAPI

MGK'da, legal görünüm altındaki illegal faaliyetleri yürüten örgütler diyerek biz paralel devlet yapılanmasını kayda girdik. Bunu tavsiye kararı olarak hükümete gönderdik. Hükümet de buna uyarak burayla ilgili Bakanlar Kurulu kararını çıkardı. Bu, şu demektir: 2015 Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nin içinde PDY veya PY olarak yerini almıştır. Nedir? Legal görünüm altında bir illegal örgüt"

MEDYANIN ÖZGÜRLÜĞÜ

15 sene, 20 sene öncesi Türkiye'de yazılı ve görsel medyanın özgürlüğü neydi, hangi noktadaydı ve hapishanelerde acaba ne kadar yazar, çizer vardı Yüzlerce gazeteci hapishanelerdeydi. Hala bu noktada cezaevinde olan insanlar var. Ama biz şu anda her türlü özgürlüğü getirdik, belli bir yere bunu oturttuk ve hamdolsun, şu anda işte 7 tane ve bunların da gazetecilikle filan pek alakası yok.

SONRAKİ HABER