için kaldı

Erdoğan: Ölümü içinde öldüren hiçbir şeyden korkmaz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Öyle alim maskesi takmış olanlar vardır ki daha hayattayken, kendilerinin de kendilerine bel bağlayanların da foyası meydana çıkar" dedi.

F5HABER F5HABER
Erdoğan: Ölümü içinde öldüren hiçbir şeyden korkmaz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Mevlana uyarısında ne kadar da haklıdır: öyle alimler vardır ki vefatlarının ardından asırlar da geçse kendileri ve eserleri unutulmaz. Öyle de alim maskesi takmış olanlar vardır ki daha hayattayken, kendilerinin de kendilerine bel bağlayanların da foyası meydana çıkar" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazreti Mevlana'nın 741. vuslat yıldönümü dolayısıyla düzenlenen anma etkinliğinde konuştu.

Vuslatının 741. yıldönümünde büyük mütefekkir, gönül insanı Mevlena'yı bir kez daha rahmetle yad ettiklerini ifade eden Erdoğan, "Mekanı inşallah cennet olsun, diyoruz. Bizleri bir Şeb-i Arus'a daha eriştirdiği bu düğün gecesinde, gönülden gönüle, muhabbet etmeyi bir kez daha nasip ettiği için Allah'a sonsuz hamdüsenalar sunuyoruz. Ancak ve ancak aşk ile yazılmış bir eser, 7.5 asır ayakta kalabilir. Mevlana eserlerini öyle bir aşk ile meşk etmişti ki; vuslatından 741 sene sonra dahi bir araya geliyor, onu yad ediyor, onun düğün gecesinde birbirimizle muhabbet ediyor, sohbet ediyoruz" şeklinde konuştu.

"Şunu özellikle hatırlatmak isterim ki; Mevlana, arkasında sadece yazılı eserler ve sönmeyen fikirler bırakmış insan değildir, Hazreti Mevlana arkasında aşk ile yoğrulmuş o tür eserler, aşktan ilham almış fikirler bıraktığı için, sadece bu salonda değil 780 bin kilometrekare içinde de bir muhabbet ve uhuvvet iklimini muhafaza edebiliyoruz" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Eğer bir vatanımız varsa, bu Mevlana gibi gönül dostlarının sayesindedir. Bir ülkemiz, bayrağımız, istiklalimiz varsa, bu Mevlana gibi, Yunus Emre gibi, Hacı Bektaş Veli, Hacı Bayram Veli gibi ulu mimarların sayesindedir. Eğer, bugün tek millet olarak kardeşçe, hür ve bağımsız yaşama imkanına sahipsek, bu Selahaddin Eyyübi kadar, Sultan Kılıçaraslan kadar, Sultan Alparslan kadar biliniz ki Hazreti Mevlana'nın, Ahmed Yesevi'nin, Ahmedi Hayrani'nin aşk ile yoğurdukları eserlerinin neticesidir. Bütün şehitlerimiz, gazilerimiz gibi medeniyetimize ve milletimize ilmi, idraki, irfanı, hikmeti taşımış olan aziz gönül mimarlarımızı, medeniyet mimarlarımızı da bu vuslat günü vesilesiyle hürmetle, minnetle yad ediyor, Allah hepsinden razı olsun diyorum.

'MASKELİ ALİMLERİN FOYALARI ORTAYA ÇIKAR'
Erdoğan, "Mevlana uyarısında ne kadar da haklıdır: öyle alimler vardır ki vefatlarının ardından asırlar da geçse kendileri ve eserleri unutulmaz. Öyle de alim maskesi takmış olanlar vardır ki daha hayattayken, kendilerinin de kendilerine bel bağlayanların da foyası meydana çıkar. O maske takanlar rezil olurken, Mevlana'nın uyarısına kulak asmayıp, onların peşine düşenler de hayal kırıklığı yaşarlar. O maskeli alimlerden medet umanlar, onları ikballeri için, rantları için, fitne projeleri için kiralayanlar da aynı şekilde hayal kırıklığı yaşarlar" şeklinde konuştu.

'KİMİN DOST OLDUĞU ER YADA GEÇ ANLAŞILIR'
Erdoğan, Rabb'ine dayanmış, Rabb'ine ram olmuş bir milleti içeriden de dışarıdan da hiç kimsenin yıkamayacağını ve yıpratamayacağını belirtti.

Kimin dost kimin hasım olduğunun er yada geç anlaşılacağını dile getiren Erdoğan, kimin aşk dolu, kimin de ihanet dolu olduğunun er ya da geç aydınlığa kavuşacağını söyledi.

Mevlana'nın tüm eserlerinde, en çok da maskeyle dolaşan sahte din rehberleri konusunda uyardığını ifade eden Erdoğan, Hz. Mevlana'nın, Alamut Kalesi'nin sakini Hasan Sabbah'tan sadece bir asır sonra yaşadığını, sahte alimlerin tuzağına düşen takipçilerin acınası halini görmüş bir münevver olduğunu belirtti.

Erdoğan, Mevlana'nın, sahte din rehberlerini, "rengarenk boya küpüne düşüp arkadaşları arasında 'ben renkli bir tavuskuşuyum' diye böbürlenen çakallara benzettiğini" hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Mevlana, o sahte rehberleri, etrafındakileri çağırıp 'benim gül bahçesi gibi yüzlerce rengim var, o zaman bana secde et, bana dinin direği lakabını tak' diyen şaşkınlara ve şarlatanlara benzetmiş, herkesi onlara karşı uyarmıştır.

Mevlana uyarısında ne kadar da haklıdır: öyle alimler vardır ki vefatlarının ardından asırlar da geçse kendileri ve eserleri unutulmaz. Öyle de alim maskesi takmış olanlar vardır ki daha hayattayken, kendilerinin de kendilerine bel bağlayanların da foyası meydana çıkar. O maske takanlar rezil olurken, Mevlana'nın uyarısına kulak asmayıp, onların peşine düşenler de hayal kırıklığı yaşarlar. O maskeli alimlerden medet umanlar, onları ikballeri için, rantları için, fitne projeleri için kiralayanlar da aynı şekilde hayal kırıklığı yaşarlar."

Bu aziz milletin Hasan Sabbah'lara, sahte peygamberlere, sahte mehdilere, sahte evliya ve dervişlere, modern yezitlere karşı da hep muhafaza olunduğunu dile getiren Erdoğan, "İnşallah gönül mimarlarının, erenlerin, aşk ustalarının, hamurunu yoğurduğu bu millet ve medeniyet, onu bozmaya ve bulandırmaya çalışan tüm hasımlarına karşı da hep uyanık olacak, hep Mevlana'nın izinden yürüyecektir" dedi.

TÖRENDEN NOTLAR
Başbakan Davutoğlu, salona eşi Sare Davutoğlu, Zanzibar Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Seif Sharif HAMAD, Çad Başbakanı Kalzeube Payimi Deubet ile birlikte geldi. Davutoğlu, protokoldeki yerine geçtikten bir süre sonra, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanına giderek, tokalaştı ve ayaküstü sohbet etti.

Salona, daha sonra, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile geldi. Başbakan Davutoğlu ve yabancı konuklarla tokalaşan Erdoğan, Kılıçdaroglu'nun da aralarında bulunduğu diğer protokol mensuplarına el ile selam verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, protokol konuşmaları kapsamında, vuslat törenine katılan vatandaşlara hitap etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kürsüye davet edilirken, salondaki vatandaşların coşkusunun arttığı dikkati çekti.

Erdoğan'ın konuşmasının ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu, Genel Sanat Yönetmenleri Ahmet Özhan solistliğinde tasavvuf müziğinden eserler seslendirdi. Programda sema gösterisi sergilendi.

Programa, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile çok sayıda vatandaş katıldı.

SONRAKİ HABER