için kaldı

Obama ve Erdoğan neden konuşmuyor?

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın önceki gün verdiği bir röportajda ABD Başkanı Barack Obama ile artık telefonda görüşmediğini söylemesinin ardından gözler tekrar iki liderin ilişkisine döndü.

F5HABER F5HABER
Obama ve Erdoğan neden konuşmuyor?

Milliyet'ten Pınar Ersoy'un haberine göre; Obama iki yıl öncesine kadar Başbakan Erdoğan'ı, en yakın çalıştığı 5 dünya lideri arasında sayıyordu. İngiltere lideri David Cameron'dan sonra en çok telefonlaştığı lider oydu. Ancak Obama ve Erdoğan son bir yıl içinde yalnızca iki kez telefonda görüştü. Başbakan Erdoğan önceki gün verdiği röportajda Amerika'nın "Mısır'a, Suriye, Filistin'e yaklaşımını anlamadığını" söyleyerek artık Başkan Yardımcısı Joe Biden ile konuştuğunu ifade etti.

Yalanlamanın etkisi yok

Washington'daki birçok uzmana göre iki liderin arasının açılmasında bu fikir ayrılıkları kadar gezi parkı olayları, Ankara'nın ABD'ye yönelttiği suçlamalar ve 19 Şubat'taki telefon konuşmasının kamuoyuna farklı yansıtılması da etkili oldu. Başbakan Erdoğan, bu konuşmada Başkan Obama'nın Fethullah Gülen'in iadesiyle ilgili taleplerine "mesaj alındı" yanıtını verdiğini söylemişti. Beyaz Saray ise ertesi gün yaptığı açıklamayla ilk kez müttefik bir ülkenin liderini direkt olarak yalanlamak zorunda kalmıştı. Yine de Milliyet'e konuşan yönetimden üst düzey bir yetkili, "Şubat ayındaki görüşmenin [kamuoyuna açıklanan özetinin] Türk yetkililerle konuşma sıklığı üzerinde etkisi olmadığını" söylüyor.

Haberin devamını okumak için tıklayın

SONRAKİ HABER