için kaldı

MHP'de Muhaliflere büyük şok!

MHP'nin avukatı Yücel Bulut, "3'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi, 19 Haziran'da yapılan tüzük değişikliğiyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı aldı" dedi.

F5HABER F5HABER
MHP'de Muhaliflere büyük şok!

MHP'nin avukatı Yücel Bulut 19 Haziran'da muhaliflerin yaptığıkurultaya ilişkin açıklama yaptı. Bulut, mahkemenin kurultay kararlarının yürütmesini durdurduğunu söyledi. Bulut: "Üst kurul delegemiz tarafından açılan genel kurul iptal davası neticesinde, ileri sürülen gerekçeler ışığında, Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından 19 Haziran 2016 tarihinde düzenlenen Genel Kurul'da alınan kararların ve tüzük değişikliklerinin ihtiyati tedbir yoluyla durdurulmasına karar verilmiştir" diye konuştu.

YSK DA AÇIKLAMA YAPTI
Öte yandan Yüksek Seçim Kurulu, MHP Kurultayı'yla ilgili görüş bildirmeye yer olmadığına oy birliğiyle karar verdi. YSK, "Kurultay konusunda öncelik Çankaya 4. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'nın değerlendirilmesi gerekiyor." dedi.

VALİLİĞİN CEZA VERMESİ SULARI ISINDIRMIŞTI

Ankara Valiliği'nin, gerçekleştirilen muhaliflerin kongresinin Akyurt ilçesinde gerçekleştirmeleri nedeniyle Çağrı Heyeti'ne ceza vermesinin ardından MHP'de sular yeniden ısındı.19 Haziran'da düzenlenen kongrede tüzüğün değiştirilen 14 maddesi Yargıtay Başsavcılığı'nca incelemeye alınırken, tüzük değişikliği Anayasa Mahkemesi'ne taşınırsa muhalif kanadın 7 aydır verdiği mücadele heba olma riskiyle karşı karşıya kaldı.


19 Haziran'daki kurultayda neler oldu?
Kurultay, delegelerin kimlik tespitinin noter huzurunda yapılması nedeniyle planlandığı saatten daha geç başladı.
Çağrı Heyeti, noterin verdiği sayıya göre 752 delegenin imzası olduğunu, 50 delegenin de imza atmak için beklediğini açıkladı.

Genel Merkez ise 495 delegenin imza verdiğini iddia etti.
Katılacak delege sayısı, kurultayın geçerliliği, dolayısıyla parti içindeki yönetim tarışmasının geleceği açısından kilit önemdeydi.

Muhalifler kurultayın geçerli sayılabilmesi için MHP'nin toplam delege sayısının yarısından bir fazla yani 594 delegenin katılması gerektiğini savunuyor.

Genel Merkez ise toplantının geçerliliğinin olması için üçte iki çoğunluk yani yaklaşık 800 delegenin oy kullanması gerektiğini iddia ediyor.



MHP GÖRÜNTÜLER İÇİN SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞTU

Hazirun cetveli ve delege imza listeleriyle ilgili tespit işlemlerini yapan görevli noter, delegelerin kendisini ve kimlik kartlarını bizzat görmeden whatsapp ve mail üzerinden gönderilen kimlik fotokopileriyle işlem yaptı. Muhalif adaylar için çalışan görevlilerin, tek tek delegeleri arayarak kimlik fotokopilerini göndermeleri için defalarca telefon açmaları dikkat çekti. Delege listesinde birçok ismin kimlik bilgilerinin eksik olduğu yönünde görevliler arasında konuşmalar geçerken, görevli noter kurultay bitmesine rağmen cep telefonlarıyla gönderilen kimlik fotoğrafları üzerinden işlem yapmaya devam etti.

MHP Genel Merkezi, Çağrı Heyeti tarafından 19 Haziran'da düzenlenen olağanüstü kongreye katılanların kimlik tespitleri ve hazırun listesinin hazırlanması konusunda görevli Ankara 13. Noterliğinin görüntülerine ilişkin Akyurt Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu.



Genel Merkez kurultayı tanımadığını açıklamıştı
Mahkemenin bu kararla tartışmaya nokta koymasının ardından yeni uzlaşmazlık kurultayın tarihi ve yeri konusunda yaşandı. Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin görevlendirdiği Çağrı Heyeti kurultayı Ankara'daki Büyük Anadolu Oteli'nde yapma kararı aldı.

Toplantı divan oluşturulması ve divan başkanı seçilmesiyle başladı.
Muhaliflerin kendi arasındaki uzlaşmayı göstermesi açısından önemli olan divan başkanlığına, tek isim üzerinde anlaşılarak Musavat Dervişoğlu seçildi.

Dervişoğlu, usülen Genel Merkez'i açılış yapmaya davet etmesinin ardından toplantıyı başlattı.
MHP yönetiminin kurultay için belirlediği tarih ise 10 Temmuz.

Genel Merkez bu kurultayda hem tüzük değişikliği hem de seçim yapmayı planlıyor.
Kurultayda Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin yanı sıra Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Oğan, Ümit Özdağ, Sait Gönen ve Süleyman Servet Sazak da Genel Başkanlık için aday olduklarını açıkladı.



Bugüne nasıl gelindi?
MHP'nin 1 Kasım seçimlerinden yenilgiyle çıkmasının ardından harekete geçen bir grup partili partide 'tüzük değişikliği' talebiyle olağanüstü kongre girişimi başlattı.

Grup, 1,232 delegeden 531 delegenin destek verdiği girişimin talebini genel merkezin yerine getirmemesi üzerine şubat ayında mahkemeye başvurdu.

Mahkeme de, 'büyük kongre üyelerinin beşte birinin başvurusu üzerine olağanüstü büyük kurultay toplantıya çağrılabileceği hükmünün yer aldığı ifade edilerek, bu hükmün bu hususta partiye takdir yetkisi vermediği" sonucuna vardı ve olağanüstü kurultayın toplanması için "Çağrı Heyeti" oluşturdu.



Genel Merkez çağrıyı tanımazken, heyet de 15 Mayıs'ta toplanmak üzere delegelere davet yaptı.

Bu arada Gemerek ve Tosya'da iki ayrı mahkeme, olağanüstü kurultay sürecini durduran kararlar verdi.
Ankara Valiliği bu kararları gerekçe göstererek, 15 Mayıs'ta toplanmak üzere Ankara'ya gelen delegelerin kongrenin toplanacağı Büyük Anadolu Oteli'ne girişlerine izin vermeyince toplantı yapılamadı.
Genel merkezin itirazı üzerine dosya Yargıtay'ın gündemine geldi.

Yargıtay da, yerel mahkemenin kararını onaylayınca olağanüstü kurultayın yapılmasının önünde engel kalmadı.
MHP'de 1 Kasım'daki genel seçimden bu yana Genel Başkan ve yönetim değişikliği tartışması sürüyor.
Parti içindeki muhalifler kurultaya gidilmesini istemiş, Genel Merkez ise karşı çıkmıştı.
Genel merkez ile muhalifler arasında olağanüstü kurultay konusunda yaşanan hukuki mücadeleye Yargıtay noktayı koymuş ve muhalifler lehine karar alarak Çağrı Heyeti'nin partiyi kurultaya taşımasına izin vermişti.

SONRAKİ HABER