için kaldı

Meclis 26. Başkanı'nı seçiyor

TBMM Başkanlığı için bugün yapılacak ilk iki turda Yılmaz, Baykal, İhsanoğlu ve Fırat yarışacak.

F5HABER F5HABER
Meclis 26. Başkanı'nı seçiyor

TBMM (AA) - Meclis, bu hafta 26. Başkanı'nı seçecek. TBMM alınan karar uyarınca 1 Temmuz'da tatile girmeyecek. 7 Haziran seçimleri sonrası milletvekillerinin yemin etmesinin ardından Meclis'i bekleyen en önemli konu Başkan seçimi olacak.

Meclis Genel Kurulu'nda, bugün ve yarın Meclis Başkanlığı seçimi yapılacak.

Genel Kurul, Meclis Geçici Başkanı Deniz Baykal başkanlığında toplanacak. Baykal'a, Başkanlık Divanı'nda en genç altı milletvekili olan HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer, AK Parti Tokat Milletvekili Fatma Gaye Güler, HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan, AK Parti İstanbul Milletvekili Abdurrahim Boynukalın, HDP Mardin Milletvekili Enise Güneyli ve AK Parti Antalya Milletvekili Sena Nur Çelik dönüşümlü olarak eşlik edecek.

Başkanlık seçiminin ilk iki turu bugün, seçilememesi durumunda üçüncü ve dördüncü tur ise yarın yapılacak.

Başkan seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki (367) ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak; dördüncü oylamada en fazla oy alan üye Başkan seçilecek.

Başkanlık için Milli Savunma Bakanı ve AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat yarışacak.

TBMM Başkanı'nın seçilmesinin ardından Danışma Kurulu toplanarak, Başkanlık Divanı dağılımının ele alınması bekleniyor. Yetişmesi halinde Başkanlık Divanı dağılımı 3 Temmuz Perşembe günü Genel Kurul'da bilgiye sunulacak.

SONRAKİ HABER