Davutoğlu 10 maddelik Terörle Mücadele Eylem Planı'nı açıkladı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Terörle Mücadele Eylem Planı"nı Mardin'de açıkladı. 10 temel ayaktan oluşan planın ilk ayağı psikolojik unsur. Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ancak denetimin artırılması, etkin iletişim stratejisi de maddeler arasında.

F5HABER F5HABER
Davutoğlu 10 maddelik Terörle Mücadele Eylem Planı'nı açıkladı

Açıklanan 10 madde şöyle:

1- Psikolojik unsur

2- Kamu düzeni inşaa edilecek

3-Kapsamlı bir demokrasi reformu

4- Sosyal seferberlik ilan ediyoruz

5- Tüm ekonomik kayıplar karşılanacak

6- Mekanı yeniden inşaa edeceğiz

7- Etkin bir iletişim birimi oluşturacağız

8 - Yerel yönetimlerin yetkileri genişletilecek ama...

9- Yeni bir milli birlik ve kardeşlik süreci başlatılcak

10- Ortadoğu'da kapsamlı birleştirici hareket başlatacağız



Başbakan Davutoğlu, Mardin'de 10 maddelik "Terörle Mücadele Eylem Planı"nı açıkladı: STK, kanaat önderlerinden istişare meclisleri kurulacak. Herkesi muhatap alacağız ama elinde silah olanı muhatap almayacağız. Zulmedenleri muhatap almayacağız.
İşte Davutoğlu'nun açıklamalarının satır başları:
Mardin 7 bin yıl önce 7 dilin 7 kültürün yaşandığı bir yerdir. Mardin der ki insanlık bende, çeşitlilikte birliği yaşayabilirim ben. Biz şimdi 7 düvele karşı 7 iklimde mücadele ederken Mardin'in çoğulculuğuna ihtiyaç hissediyoruz. Mardin'i anlamak isterseniz bir gece yarısı bir sabah namazı vahkti Ulucami'den yürüyün. Her adımda Mardin'in kokusunu hissedin.
Birleştirenler ile parçalkayanlar bu topraklarda hep vardı. Bakınız Mardin Hz. Ömer tarafından fethedildi. Hz. Ömer, Mısır'ı, Kahire'yi, Medine'nin ruhuyla buluşturmuştu. Arabın Aceme üstünlüğü yoktur ruhuydu. Hz. Peygamberi'mizin en yakın dostu Hz. Ömer zamanında bu coğrafya bütünleştirmiştir. Mardin'i feth eden Hz. Ömer'in ruhu siyaret etmiştir.

ALPARSLAN'IN ORDUSUNDA KÜRTLER VE DE HATTA ERMENİLER DE VARDI
Alparslan'ın ordusunda Türkler vardı, Kürtler vardı, hatta adalet arayan Ermeniler vardı. Sonra haçlılar geldi. Dağıttılar parçaladılar. Sonra Selahattin Eyyubi geldi. Yine birleştirdi. Alparslan'ın ordusunda bir Kürt olmakla Selahattin Eyyubi'nin ordusunda bir Türk olmak arasında ne fark var! Ben bir Türkmen çocuğuyum ama bakanlar kurulunda solumda bir Kürt çocuğu oturuyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek.
Daha sonra Moğollar geldi ve yine dağıttı ortalığıi. Yaktılar yıktılar. Sonra o filiz Söğüt'te filizlendi. Sultan Selim'in yanında bir Türk Fatih Paşa bir de Kürt İdrisi Bitlisi vardı. Her birimiz Fatih Paşa her birimiz İdrisi Bitliyiz.
Daha sonra Osmanlı'yı parçaladılar. Sykes-Picot Anlaşmasıyla yapıldı bu. Tuna'yı Dicle'den ayırmak istediler. Mezopotamya'yı Anadolu'dan ayırmak istediler.
Türkiye Cumhuriyeti sıradan bir devlet değildir. Bu devlet herhangi bir etnik kimlik üzerine kurulmadı. Şehit olanlar namusu için ayağa kalkanların kahramanlık destanı üzerinde yükseldi Kahramanmaraş'ta.
Tek parti ideolojisiyle birleştirici ruha savaş açanlar, kadim medeniyetimize savaş açanlar inancımıza hikmetimize savaş açtı. Tek tipçi, retçi anlayış karşısında yeni bir ruha ihtiyaç var. Zorlu çileli geçti bu yüzyıl. Dedelerimiz her cephede son kaleyi feth etmek için savaştı.
Daha sonra yine bir bölen parçalayan ortaya çıktı. Bunun adı PKK terör örgütüydü. Yeni bir ruha ihtiyaç vardı. İşte biz AK Parti olarak tarih sahnesine çıktığımızda tek bir şeyi hedefledik. 1071'in birleştirici ruhu.
Tekrar Türkiye'yi son kaleyi ayağa kaldırmanın tek yolu insan harmanını bir araya getirmektir. Demokrasiyle bütün bu insanlarımızın iradesini hakim kılmamız gerekiyor. Yasakların yolsuzlukların, yoksulluğun olduğu bir Türkiye vardı. Olağanüstü hali kaldırdık.

YUNUS EMRE'NİN TÜRKÇESİ İLE AHMEDİ HANİ'NİN KÜRTÇESİ ARASINDA FARK YOK
TRT Kürdi'yi kurduk. Artuklu başta olmak üzere bir çok üniversitemizde Kürtçe eğitimleri verildi. Eğer güzel şeyler söyleniyorsa Yunus Emre'nin türkçesi ile Ahmedi Hani'nin güzel Kürtçesi arasında fark yok.
Bizim için Rize'ye hizmet etmekle Mardin'e hizmet etmek arasında bir fark yok. Bu topraklarda her aziz vatandaşın Hakkari'de ne kadar hakkı varsa Edirne'de de o kadar hakkı vardır.

Bir hanım arkadaşımız bana şöyle anlatmıştı. Babam PKK'ya karşı çıktığı için şehit edildi. Daha sonra ben Şivan Perver dinledim diye gözaltına alındım. Süleymaniye'de Kürt kardşelerime Kürtçe bir iki söz söyledim. O zaman toplanan insanlar gözyaşlarına boğuldu. Bir Türkmen çocuğuna Kürtçe yakışmaz mı hem de çok güzel yakışır.

CUMHURBAŞKANIMIZIN BENDEN İKİ TALEBİ VARDI
Silahlar bırakılacak güzel şeyler olacaktı. Sonra Gezi olayları çıktı. Daha sonra PKK silah bırakmadı. Birileri kulaklarına bir şey fısıldadı. Başka şeyler vaat ettiler. Ben Başbakanlığı devralırken Cumhurbaşkanımın benden iki isteği vardı. Bir çözüm süreci diğeri ise paralelle mücadele.
17-25 Aralık'ta başka komplolar kumpaslar kuruldu.
Biz çözüm iradesine bağlıydık. Ama daha çok bağlı olduğumuz şey milli iradedir, borçlu olduğumuz şey de milli iradedir.

SYKES PİCOT'UN 100. YILI
23 Temmuz'dan bu yana terörle mücadele bağlamında ciddi bir sınavdan geçiyoruz. Sykes-Picot Anlaşması'nın 100. yılındayız. Buradan bütün vatandaşlarıma seslenmek istiyorum, 2016 yılı birleştirici ruhumuzun bir parçası olsun. Parçalayan Moğol, Haçlı zihniyetinin sonu olsun. Biz geçici hükümet dönemi başbakanı olarak talimat verirken zihnimde tek şey vardı, son kaleyi yıkmak isteyenlere karşı bu ülkenin birliğini korumaktı. Kim vatandaşın canını, malını, namusunu tehdit ederse gereken yapılacak dedik. Kandil'deki mühimmat depoları tasfiye ettik. Değişik şehirlerinden haraç toplamak için yapılan işkenceler. Gencecik fidanların apartmanlardan atılması gibi nice şikayetler. Bunlar yaşanırken biz sessiz kalamazdık.

MARDİN'E TEŞEKKÜR İÇİN GELDİM
bugün bu mücadele yeni bir aşamaya gelmiş bulunuyor. Kırsalda umduklarını bulamayanlar şehirlerimizi yaşanmaz hale getirmeye çalıştılar. Bu mücadele başarılı olduysa bunun sırrı halkımızın yanında olmasıyla başarılı olduk.. Bölgedeki bütün vatandaşlarıma teşekkür için geldim.

Şimdi 10 madelik eylem planımızı açıklıyorum

1- Psikolojik unsur: İnsan vicdanı ile devlet aklını birleştireceğiz. İnsan odaklı devlet anlayışını hayata geçireceğiz. Pazartesi Bakanlar Kurulu sonrası bölgeden gelen temsilcilerle görüştüm. Meşru güç kullanma yetkisi ise sadece halktan yetki alandadır. Ama hesap da vermeliyiz. Her türlü hesabı vermeye hazırız.

2- Kamu düzeni inşaa edilecek. Bakın devlet düzeni demiyorum. Kamu düzeni diyorum. Birilerinin dikte ettiği bir düzen değil. Özyönetim gibi modern feodal düzenler istemiyoruz. Suriye'den ilk kaçanlar KDP yanlısı Kürtler'di. Kesinlikle 90'lı yıllara dönmesine izin vermeyiz. Ama stalinist bir nalayışın buradkai halkı kendisine köle etmesine de izin vermeyiz.

3-Kapsamlı bir demokrasi reformu. Yeni anayasa için adım attık. Her partiye gitymek istedim. Bana dediler ki kaçak çayımızı içersin. Ben ki İsrail zulmüne isyan etmiş birisiyim ben Arakan'a Esselamu Aleyküm demişim. Yüzümdeki tebessümü yanlış anlamasınlar. Zalim karşısında en güçlü şekilde izzzet etmesini de biliriz.Hendek kazacağınıza yeni anayasa için çalışın. Yeni anayasa kapsamlı demokratik reformları hayata geçireceğiz.

4- Sosyal seferberlik ilan ediyoruz. Bütün yaralar sarılacak. Biz ki Gazze'nin yarasını sarmışız, 2.5 milyon Suriyeli'nin yarasını sarmışız. Bölgeden göç etmiş insanların da yarasını sararız. Sur'dan çıkıp Sur'un dışında kalan bütün aziz kardeşlerime her ay düzenli kira yardımı yapılıyor, yapılacak. Onlar huzur içinde uyumadıkça Ankara'da uyumak bize haram. Yakılan yıkılan okullarımızı imar edeceğiz. Sağlık tesislerimizi en iyi şekilde ihya edeceğiz. Yaralıların olduğu iddia edilen yere ambulans gönderdik ama hala bir yaralı gelmedi. Cizre Devlet Hastanesi'ne 20 roket atıldı. Valilerimize de Kaymakamımıza da talimat verdim. Tek bir vatandaşımız aç ve açıkta kalırsa hesap sorarım dedim. Gençlik kampları kuracağız.

5- Tüm ekonomik kayıplar karşılanacak. Bütün vatandaşlarımızın terörden yaşanan kayıplarını telafi edeceğiz. Bunlar yangın çıkardılar ama bizler yangın yerinde bir gülistan inşaa edeceğiz. İşçilerin primleri ertelenecek. Esnafların ödemeleri ertelenecek. Ücretsiz kredi imkanı sağlayacağız..Ama onlar bunu baltaladılar. İstihadam olursa gençler peşlerinden gitmeyecek. Geri bırakıldık dediler, Silvan Barajı'nın inşaasını engellemek için devamlı saldırdılar, sabote ettiler.

6- Mekanı yeniden inşaa edeceğiz. Tarihi dokuyu koruyan yeni bir inşaa hamlesi başlatacağız. Sur'u yeniden inşaa edeceğiz ki bütün dünya gelip ilham alacak. Kentsel altyapı tümüyle elden geçirilecek. Yollar rehabilite edilecek. Bütün şehirlerimiz yaşanır hale getireceğiz.

7- Etkin bir iletişim birimi oluşturacağız. Tüm valilikler etkin bir iletişim kanalı oluşturacak.

8 - Yerel yönetimlerin yetkileri genişletilecek ama etnik bir şekilde denetlenecekler

9- Yeni bir milli birlik ve kardeşlik süreci başlatılcak. Artık muhattap milletin ta kendisidir. Herkesi muhatap alacağız ama elinde silah olanları muhatap almaycağız.

10- Ortadoğu ve Kafkaslar'da kapsamlı birleştirici hareket başlatacağız
Ey şehit anneleri Diyarbakır anneleri yan yana gelin ve birleşin. Mardin ruhunun ışıyıla geleceğimizi birlikte inşaa edelim. Bütün gönül coğrafyamıza sesleniyorum ki son nefesimize kadar bu birleştirici ruhun inşaası için çaba sarf edeceğiz.
SONRAKİ HABER