Koalisyon heyeti görüşmeleri sona erdi

Hükümet kurma süreci kapsamında, AK Parti ile CHP heyetleri arasında gerçekleştirilen görüşmelerin dördüncüsü sona erdi.

F5HABER F5HABER
Koalisyon heyeti görüşmeleri sona erdi

TBMM Mermerli Salon'da saat 14.15'te başlayan görüşmeye; AK Parti'yi temsilen Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Antalya Milletvekili Lütfi Elvan, Ankara Milletvekili Ali İhsan Arslan ve Malatya Milletvekili Taha Özhan, CHP'yi temsilen ise Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, Faik Öztrak ve Selin Sayek Böke, İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi ve Genel Başkan Başdanışmanı Rasim Bölücek katıldı.

Heyetler, Kültür ve Turizm Bakanı Çelik ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Koç'un koordinesinde daha önce 24, 28 ve 30 Temmuz'da görüşmüşlerdi.
Görüşme sonrası CHP Sözcüsü Haluk Koç açıklama yaptı;

"ÇOK ÜZGÜN VE ÖFKELİYİZ"
Çok üzgün ve çok öfkeliyiz. Artık daha fazla bedel ödemeye tahammülümüz yok. Artık bu ülkede babasına sarılarak uyuması gereken çocukların babalarının naşına bakarak gözyaşı dökmesin istiyoruz. ‘Ben bedel ödemeyeyim gerekirse Türkiye ödesin diyen insandan siyasetçi olmaz. Hepimiz ülkemizin geçtiği kritik ve tarihi süreçte bu bilinç ile hareket etmek zorundayız. Güvenlik sorunları ile de karşı karşıyayız. Türkiye ateş çemberinin içindi. Etrafımızdaki tüm siyasi ve ekonomik dengeler değişiyor ne yazık ki biz bu gelişmeleri uzaktan izliyoruz.

"GEMİ MAALESEF SU ALIYOR"
Söylüyoruz fırtınalı denizin ortasındayız ve gemi maalesef su alıyor. Gemiye bir şey olursa bedelini hep beraber ödeyeceğimizi biliyoruz. Bizler asla küçük hesapların peşinden koşmayız. Türkiye'ye bedel ödetmeyi göze alamayız. Biz siyasete bir şey kazanmak için girmedik. Bu güzel ülkeye bir şeyler kazandırmak için girdik. Önce Türkiye diyoruz, başka da bir şey demiyoruz. Koalisyon görüşmelerine böyle bir sorumlulukla başladık. Bugün görüştüğümüz herhangi koalisyon değildir. Türkiye'nin karşısındaki tehditleri bertaraf edebilecek bir koalisyon kurma çabasıdır.Siyaset kişisel beklentileri karşılama alanı değildir. İstediğiniz sonuç çıkmayınca bir daha diyemeyiz. Kimseye kapılarımızı kapatmadık, kimseyi ötekileştirmedik, yok saymadık.

"MAKAM, MEVKİ VE KOLTUK PAZARLIĞI YAPMADIK"
Görüşmelerin başladığı günden bugüne kadar samimiyetle Türkiye'nin sorunlarını çözmek için görüşlerimizi paylaştık. Her alanda tespit ettiğimiz çözüm önerilerimizi muhataplarımıza anlattık. Makam, mevki koltuk pazarlığı asla yapmadık yapıyoruz.

"PAZARTESİ SON GÖRÜŞMEMİZİ YAPACAĞIZ"
Bugün itibari ile toplumsal uzlaşı altında Kürt sorunu, çeşitli inanç gruplarının talepleri, kamu yönetimi, medya yönetimi konuları başlık olarak yer aldı. Pazartesi günü son görüşmemizi yapacağız.

ÖMER ÇELİK: RAPORLAR GENEL BAŞKANLARA SUNULACAK
Kültür Bakanı ve Turizm Bakanı Ömer Çelik görüşme sonrası açıklamalarda bulunuyor;
Ön görüşme sonuçları Genel Başkanlara sunulacak, heyetlerin raporlarını değerlendirecek. Bir karar ne şekilde çıkacak ondan sonra görülecek. Son derece rahat bir görüşme oldu. Karşılıklı beyin fırtınasına da zaman zaman dönüşen bir görüşme oldu. CHP ile karşılıklı yaptığımız görüşmeler, 20-25 saate ulaşmıştır. Bizim kendi aramızda yaptığımız görüşmeler de 30 saati buldu. Yorucu ama emek vererek yürüttüğümüz bir süreç oldu. Bu süreçte hiçbir partiye kapımızı kapatmadık. Bu görüşmeleri pazartesi günü bitireceğiz, son toplantımızı yapacağız. Pazartesiden sonra Genel Başkanımıza sunum için hazır hale gelmeye çalışacağız. Bir mutabakat oluşmuşsa liderlerin görüşmesine geçilecek.

'BAROMETRE OLMAZ'

Masada bizim görüşmemiz birazda güveni aramakla ilgili masadır. Siyasette son nokta koyuluncaya kadar barometre olmaz. Tabi belki şimdikinden farklı bir açıklama gelmiş oldu CHP'den. Genelde bu toplantıları sonunda daha çok toplantı ile ilgili konuşuyoruz. Sayın Koç'un konuşması oldu. Partisinin görüşleri. Bir de heyet adına yaptığı konuşma. Yaptığı açıklamaların bazılarına siyasi olarak katılmamız mümkün değil.

SONRAKİ HABER