için kaldı

Kılıçdaroğlu partisinin seçim bildirgesini açıkladı

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, ATO Congresium'da düzenlenen toplantıda partisinin seçim bildirgesini açıkladı.

F5HABER F5HABER
Kılıçdaroğlu partisinin seçim bildirgesini açıkladı

ANKARA (AA) - ATO Congressium'da düzenlenen, CHP seçim bildirgesinin açıklandığı ve milletvekili adaylarının tanıtımının yapıldığı toplantıda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hiçbir ayrım yapmadan herkesi yürekten selamladığını belirterek, "Gelin hep beraber yeni bir başlangıç yapalım, yaşanacak bir Türkiye'yi yeniden inşa edelim" ifadesini kullandı.

Bugün, bir seçim beyannamesinin ötesinde, bir "vizyon belgesi"ni milletin önüne koyacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, yaşanacak bir Türkiye'yi kurmak için dört ayaklı bir strateji izleyeceklerini kaydetti.

Kılıçdaroğlu, siyasi ahlak yasasını çıkararak siyaseti kirlilikten arındıracaklarına işaret etti, yüzde 10 seçim barajını kaldırarak, milletin iradesini TBMM'ye aynen yansıtacaklarını kaydetti.

"Kuvvetler ayrılığı ilkesi eksiksiz yerine getirilecek"

Kılıçdaroğlu, Adalet Bakanlığına bağlı adli kolluğu getireceklerini, soruşturmalarda siyasetin gölgesini kaldıracaklarını, hakça sorgulama olacağını, gizli tanık uygulamasına son verecekleri vaadinde bulunarak, "Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunu, hakimler kurulu, savcılar kurulu olarak ikiye ayıracağız, ayrı bütçeleri olacak. Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı'nın kurulu etkilemesini kaldıracağız. Avukatları ve savcıları, iddia makamı ile savunmayı aynı düzlemde karşılıklı oturtacağız, eşitleyeceğiz" ifadesini kullandı.

Medyası özgür olmayan bir ülkede, toplumun da halkın da özgür olamayacağını dile getiren Kılıçdaroğlu, medyayı özgür kılacaklarını, bütün baskıları kaldıracaklarını söyledi. Kılıçdaroğlu, "Sözümüz söz; Hiç kimsenin inancına, kimliğine, yaşam tarzına, siyasal düşüncesine asla müdahale etmeyeceğiz, ettirmeyeceğiz" dedi.

Kılıçdaroğlu, CHP iktidarında kuvvetler ayrılığı ilkesini eksiksiz yürürlüğe koyacaklarını belirterek, iktidarın, yasama ve yargıyı baskı aracı olarak göremeyeceğini kaydetti.

"Birinci sınıf demokrasi sözü"

Denge unsurlarını demokrasinin gerektirdiği ölçüde yerli yerine oturtacaklarını kaydeden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"200 yıllık parlamenter deneyimimizi güçlendirerek yolumuza devam edeceğiz. 'Parlamenter sistem çalışmıyor' deniliyor. Parlamenter sistemin aksaklıkları olabilir, aksaklığı yaratan sistemin kendisi değil, sistemi engellemeye çalışanlardır. 200 yıllık deneyimimiz var. '200 yıllık deneyimi atın çöp sepetine, size başka bir şey verelim' diyorlar.  Halkın iradesine, özgürce düşünmesine, medyanın özgürlüğüne, kuvvetler ayrılığına, yasama organının iktidarın arka bahçesine dönüşmemesine siz katkı verirseniz, bu ülkeye birinci sınıf demokrasiyi getirmeye namus sözü veriyorum."

Emekliye ikramiye

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, iktidara gelmeleri halinde, 11 milyon emekliye Ramazan ve Kurban bayramında birer maaş ikramiye vereceklerini belirterek, "Bu benim boynumun borcudur. Bu ülkenin kalkınmasında senin alın terin var, bizim sana vefa borcumuz var, onu yerine getireceğim" dedi.

Bir ülkenin üniversiteleri ayakta değilse, o ülkenin orta gelir tuzağından kurtulamayacağını, ülkenin bilgi toplumuna taşınamayacağını dile getiren Kılıçdaroğlu, "Türkiye, bilgi toplumunu yakalamak ve onun onurlu bir parçası olmak zorundadır. Üniversitelerin bilgi üretmesi için 12 Eylül darbe ürünü YÖK'ü kesinlikle kaldıracağız. Üniversiteler üzerindeki vesayeti, baskıyı kaldıracağız" diye konuştu. 

Kılıçdaroğlu, üniversitelerin yöneticilerini kendilerinin seçmesini de sağlayacaklarını belirterek, "Koskoca üniversite hocaları, niye kendi rektörlerini kendi seçmiyor, neden Cumhurbaşkanı atıyor? Onu da kaldıracağız" dedi.

"Zorunlu eğitim 13 yıl"

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, iktidara gelmeleri halinde, üniversite mezunlarını her yıl yurt dışına doktora eğitimine gönderecekleri, eğitim sistemini ideolojik prangalardan kurtaracakları, 1 yılı okul öncesi olmak üzere, zorunlu eğitimi 13 yıla çıkaracakları vaatlerinde bulundu.

"Taşeron işçisi diye bir kavram olmayacak"

Kılıçdaroğlu, "Sözüm söz, CHP iktidarında 'taşeron işçisi' diye bir kavram olmayacak. CHP iktidarında halen taşeron işçi olarak çalışan bütün işçi kardeşlerim, hiçbir ayrım yapmadan, siyasi görüşünüzü, kimliğinizi, inancınızı sorgulamadan tamamınızı ama tamamınızı kadrolu olarak işe başlatacağız" şeklinde konuştu.

CHP iktidarında asgari ücret üzerinden vergiyi kaldıracaklarını dile getiren Kılıçdaroğlu,  "CHP iktidarında asgari ücret net bin 500 lira olacaktır" dedi.

Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz yoksulluğu bu ülkede sileceğiz ve sıfırlayacağız. Biz borç altında ezilen 5 milyon vatandaşımızı ayağa kaldıracağız. Kira belasından bu ülkeyi, vatandaşları kurtaracağız. Bizim sözümüz budur."

Adaylarla görüştü

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin seçim bildirgesini açıkladıktan sonra il başkanları ve milletvekili adaylarıyla bir araya geldi.

ATO Congresium'da yapılan toplantı, basına kapalı gerçekleşti.

Milletvekili adayları ve il başkanlarına, genel seçimlere yönelik değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu'nun, seçim bildirgesinin dışına çıkılmamasını istediği öğrenildi. 

Adaylardan ayrımcı bir dil kullanmamalarını da isteyen Kılıçdaroğlu, birleştirici ve bütünleştirici değerlendirmeler yapılması önerisinde bulundu.

SONRAKİ HABER