için kaldı

İnce'den iddialı çıkış!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekilliği'nden istifa eden Yalova Milletvekili ve CHP Genel Başkan Adayı Muharrem İnce, CNN TÜRK televizyonunda yayınlanan 'Ne Oluyor' programında Şirin Payzın'ın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

F5HABER F5HABER
İnce'den iddialı çıkış!

İnce, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na diktatör demediğini savunarak, "Tek adam olmak isterseniz, ön seçimi ortadan kaldırırsanız, blok listeyi tekrar dayatırsanız o zaman diktatör olursunuz dedim. Ben diktatör demedim. Bunlar gerçekleşirse diktatör olursunuz, dedim" ifadelerini kullandı. Deniz Baykal'ın adayı olduğu iddialarına ilişkin olarak ise İnce, "Ben kimsenin adamı değilim. Ben partiye genel başkan olacağım. CHP'nin makus talihini yeneceğim. Çok iddialıyım" dedi.

"BEN DİKTATÖR DEMEDİM"

CHP lideri Kılıçdaroğlu'na yönelik diktatör açıklamasının tepki toplamasına ilişkin olarak İnce, "Benim açıklamamı baştan sona izlerseniz ben böyle bir cümle kurmadım. Bu yandaş medyanın bir uydurmasıdır. Ben aynen şöyle dedim. Sayın Genel Başkan, seçildiği kurultayda demokratik bir CHP'den söz etti. Parti içi demokrasiyi geliştireceğini söyledi. Duyumlar alıyorum bu kurultayla ilgili. Deniyor ki bir, blok listeye ger dönülecek, blok liste özlenmiş. İki, ön seçim tamamen kaldırılacak. Buna benzer açıklamalar var. Bugün kurultay gündemine baktım. 4. madde tüzük komisyonu seçimi, 5. madde genel başkanın seçimi, 6. madde tüzük değişikliği. Demek ki bu tür tüzükte daralan, CHP'yi körelten, CHP'yi diktatörleştiren bir yapıya doğru gitme belirtileri var. Bunları hissediyorum. Dedim ki eğer bu tüzüğü bu şekilde değiştirirseniz şimdikinden çok daha kötü bir noktaya çekerseniz, örgüt kazanımlarını vermek istemez. Ama siz bunları almak isterseniz, tek adam olmak isterseniz, ön seçimi ortadan kaldırırsanız, blok listeyi tekrar dayatırsanız o zaman diktatör olursunuz dedim. Ben diktatör demedim. Bunlar gerçekleşirse diktatör olursunuz, dedim" diye konuştu.

"BÖYLE BİR YAPI, SAĞLIKLI BİR YAPI DEĞİLDİR"

Kılıçdaroğlu'na yönelik eleştirilerinin arkasında olduğunu söyleyen Muharrem İnce, "Genel başkan, madem ki bu tüzük değişikliklerine o kadar güveniyor; doğru, Türkiye'yi aydınlığa taşıyacak bir CHP, demokratikleşecek, parti içi demokrasiyi geliştirecek bir CHP ise eğer değişikliler bunlarsa neden önce onları konuşmuyoruz da genel başkanlık seçimini neden sonra yapmıyoruz? Buradan bile art niyet, CHP'yi tek adam yapısına dönüştürmek istediklerini anlıyorum. Milletvekillerini genel başkan belirliyor. Belediye başkan adaylarını genel başkan belirliyor. Cumhurbaşkanı adayını genel başkan belirliyor. MYK üyelerini genel başkan belirliyor. Seçiyor Parti Meclisi'nden. Sen, sen, sen genel başkan yardımcısısın. Öbür gün değiştirdim sizi diyor. 5 kez MYK değişiyor. Her seçim sonrasında MYK değişiyor. Her seçim sonrasında başarısızsınız genel başkan yardımcıları, hadi bakayım kenara... Böyle bir yapı sağlıklı bir yapı değildir. Örgüt benim ne demek istediğimi anlıyor. Bunları yaparsanız diktatörlüğe doğru gidersiniz dedim. Bu doğru değil dedim. Sözümün arkasındayım, lafımın arkasındayım" şeklinde konuşmasını sürdürdü.

"CHP'LİLERİN ARTIK AĞLAMASINI İSTEMİYORUM"

Muharrem İnce'nin 'Ben bu süreçte yalnız değilim, Baykal var' sözleri hatırlatılarak kendisinin Deniz Baykal'ın adayı olduğu yorumları sorulan CHP Genel Başkan Adayı İnce, "O salona girdim. Cümlem aynen şöyledir. Ben burada yalnız değilim. Bu salonda benimle birlikte partinin vicdanı var. Gezi ruhu var. Gezi'de direnen gençler var. Mustafa Kemal Atatürk'ün devrimci direnişi var. İsmet İnönü'nün cesareti var. Bülent Ecevit'in dürüstlüğü var. Deniz Baykal'ın 92'de CHP'yi yeniden açması var. Ben bütün genel başkanlarımızı saydım. Arkamda Deniz Baykal var gibi bir cümlem var. Bir partiye genel başkan olacak birisinin bir; benim arkamda Baykal var, Kılıçdaroğlu var, şu var, bu var fark etmez bunu diyorsa ondan genel başkan olmaz zaten. Ben genel başkan olmak istiyorum bu partiye. Bu partiyi iktidar yapmak istiyorum. Başbakan olmak istiyorum bu ülkede. AKP'yi yenmek istiyorum. CHP'lilerin artık ağlamasını istemiyorum. Partimin binalarının gece 11'de ışıklarının sönmesini istemiyorum. Meşalelerle sabaha kadar orada beklemelerini istiyorum. Bu iddiaları ortaya koyan, 12 yıldır milletvekilliği yapan birisi, Sayın Baykal'a saygısızlık yapmak istemem, benim genel başkanlığımı yapmıştı, ona saygım ayrıdır. Ama benim arkamda şu var diyerek ortaya çıkan bir adamdan lider olur mu? Ben, benim partimin genel başkanlarını onurlandırmak istedim. Yarın buna Sayın Kılıçdaroğlu'nu da eklerim. O halen mevcut genel başkan. O benim rakibim. Onun da namuslu bir insan olduğundan hiç şüphem yok" ifadelerini kullandı.

"KİMSEYE BUNUN HESABINI VERECEK HALİM YOK"


Yalova'da Deniz Baykal ile bir araya gelerek nasıl bir görüşme gerçekleştirildiği ve genel başkanlığa adaylık konusunun burada konuşulup konuşulmadığı sorusu için İnce, "Herkesin huzurunda oldu. Sayın Deniz Baykal, Bursa'da bir düğüne gidiyordu. Yalova Belediye Başkanı'nı kutlamak istediğini gemiden inip belediye başkanımızı kutlayacaktı bana da haber verildi. Ben de gittim karşıladım. Birlikte basının huzurunda... Ben o kentin milletvekiliyim. Sayın Baykal, benim genel başkanlığımı yapmıştır. 100 kez gelsin. 100 kez de karşılarım. Kimseye de bunun hesabını verecek halim yok. Bu nezaket ve insanlık gereğidir. Yalova'ya başbakan geldiğinde de karşılamaya gittim. Mehmet Ağar geldiğinde de karşılamaya gittim. Doğu Perinçek geldiğinde de karşılamaya gittim. Sayın Bahçeli gelse Bahçeli'yi de karşılamaya giderim" dedi.

"KILIÇDAROĞLU'NUN DA DESTEĞİNİ İSTİYORUM BAYKAL'IN DA"

Partiye genel başkan olacağını iddia eden Muharrem İnce, "Ben bu partiye genel başkan olmak istiyorum. 130 milletvekilinin de desteğini istiyorum. Herkesin, Sayın Kılıçdaroğlu'nun da desteğini istiyorum, Sayın Baykal'ın desteğini de istiyorum. 950 bin üyenin hepsinin desteğini istiyorum. Herkese gönlüm açık. Ama beni küçültecek, beni daraltacak, beni güdümlü, yönetilen, birisi olarak göstermek isteyenlere de tavrımı koyarım. Ben kimsenin adamı değilim. Ben partiye genel başkan olacağım. CHP'nin makus talihini yeneceğim. Çok iddialıyım. 2 seçimde birinci parti olamazsam ben istifa etmeyeceğim, tüzükte düşmüş olacağım" diye konuştu.

"SAYIN KILIÇDAROĞLU'NDAN DAHA FAZLA İMZA ALACAĞIMI ADIM GİBİ BİLİYORUM"

Kim destekliyor sizi, sorusu üzerine Muharrem İnce, "Yeterli imzayı bulup bulmadığımı görecekler. Bugün 6-7 milletvekili arkadaşım aradı. 3 milletvekili açıkladı şu ana kadar. Açık tavır koydular. 6-7 arkadaşım aradı, ne zaman destek olalım? Dünde 7-8 arkadaşım aradı. Sakın açıklama yapmayın dedim. Bekleyin dedim. Yeterli imzayı bulup bulamadığımı birkaç gün içerisinde herkes görür. Bugün 78 il başkanı destek açıklaması yapmış. Onların zaten yarıya yakını delege değil ki. Böyle bir şey olur mu? Delegeler adına nasıl böyle bir açıklama yapılır? Ama bu CHP tarihinde var ne yazık ki. İl başkanlarına genel merkezin baskı yapması, baskı sonucunda bu tür açıklamalar... İl başkanlarının emir erleri değil ki kurultay delegeleri. Özgür iradeli kurultay delegeleri bunlar. İl başkanı arkadaşlarıma kızmıyorum, gücenmiyorum da. Ben çok iyi biliyorum ki büyük 8-10 ilde Sayın Kılıçdaroğlu'ndan daha fazla imza alacağımı adım gibi biliyorum" ifadelerini kullandı.

"BEN ŞAMPİYONLUĞA BAKARIM"

CHP Genel Başkan Adayı Muharrem İnce, "Siz Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor birinin kulüp başkanı olsanız. Bir teknik direktör atasanız. Dese ki size teknik direktör, ben önce 8. oldum. Sonra 2 puan daha artırdım. Sonra 6. oldum. Sonra 2 puan daha artırdım, 4. oldum. Siz o teknik direktörü tutar mısınız? Yoksa şampiyonluk mu istersiniz? Bunlar beni ilgilendirmiyor. Şampiyon olmadığınız sürece, başbakan olmadığınız sürece bunların hepsi masaldır. Bunların hepsi kandırmacadır. 14 parti bir araya geldik. Cumhurbaşkanı adayı çıkardık. Adam geldi tek başına yüzde 52 aldı. Önemli olan bunu yenmektir. Siz eğer şuna razıysanız ki birtakım solcu arkadaşlar razı Türkiye'de, CHP zaten alamaz, maksimum nokta budur... Bunlar masaldır. Ecevit'in yüzde 42'sini unuttular mı? Ben şampiyonluğa bakarım" dedi.

"BENİ DİNLESELERDİ TAYYİP ERDOĞAN, CUMHURBAŞKANI OLMAYACAKTI"

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce CHP'nin çıkaracağı aday konusunda kendi önerilerinin dinlenilmediğini savunan İnce, şöyle konuştu: "Girdiğimiz bütün seçimlerde AKP'ye karşı yenildik. 2011'de yenemedik. 2010 referandumunda yenemedik. 2014'te yerel seçimlerde yenemedik. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yenemedik. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ben, 4 aday önerdim. İsimleri söylemek istemiyorum. Bir tanesini söyleyeyim. Mehmet Bekaroğlu'nu önerdim. Dedim ki Saadet Partisi tabanından AKP'nin belli bir kesiminden oy alırız. Aday gösterelim dedim. Ulusal duyarlılıkları yüksek arkadaşlar için bir aday gösterelim. Sol-sosyalist bir aday önerelim dedim. MHP ayrı bir aday önersin dedim. 4-5 aday ile birlikte çıkalım. Katılım yüzde 90'larda olsun. İlk turda Tayyip Erdoğan seçilemesin. Bu dört aday da başlangıçta şunu deklare etsin kamuoyuna. Kim birinci çıkarsa 2. turda onu destekleyeceğiz. Böyle olursa bugün Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanı olamazdı. Aday sayısının artması, katılım oranını arttırır. Bu kadarcık bir matematik bilgisini bile kullanmadan tek başına bir çatı adayı... Çatı adayı ikinci turda olurdu. Birinci turda çatı adayı olmaz. Bunları anlatmaya çalıştım ama ben adayı televizyondan öğrendim. Üzülüyorum. Tayyip Erdoğan'ı cumhurbaşkanı, bu taktik hatası seçtirmiştir. Beni dinleselerdi Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı olamayacaktı"

"BEN ELLERİNDE İPLERİ OLAN BİR İNSAN DEĞİLİM"

CHP'deki Güçlü Genel Sekreterlik ile ilgili olarak CHP'nin bir geleneğidir bu, diyen Genel Başkan Adayı İnce, bu kişinin Önder Sav olmadığını belirtti. Genel sekreteri de Parti Meclisi'nin seçmesi gerektiğini söyleyen Muharrem İnce, "Ben bu partiye genel başkan olmaya ve Türkiye'ye başbakan olmaya geliyorum. Ben ellerinde ipleri olan bir insan değilim. Bunu herkes böyle bilsin. Partiyi demokratikleştireceğim, AKP'yi yeneceğim" dedi ve aklındaki genel sekreteri şimdi açıklamayacağını belirtti.

"SAYIN KILIÇDAROĞLU GENEL BAŞKAN OLURSA BLOK LİSTE ESAS OLACAK"

Çarşaf ve blok liste tartışmaları hakkında değerlendirmede bulunan Muharrem İnce "Partiyi demokratikleştireceğim diye gelip bugün blok listeyi özlediğimi söylemem" diyerek, "4. madde, tüzük komisyonunun seçimi. 5. madde, genel başkanlık seçimi. 6. madde, tüzük değişikliği. Ben 5. maddede genel başkan olduğumda 6. maddede tüzük değişikliğim şunlar olacak. Üyelerle ön seçim olacak. genel başkan, iki seçim arka arkaya başarısızlıktan sonra çekilecek. Bunları yapacağım ben ama Sayın Kılıçdaroğlu, olursa genel başkan blok liste esas olacak. Yüzde 15'lik kontenjanı arttıracak" şeklinde konuştu.
SONRAKİ HABER