için kaldı

Erdoğan'dan 'Davutoğlu' açıklaması "Makamlar bayrak yarışı gibidir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu'nun görevi bırakma kararıyla ilgili, "20 aydır Başbakanlık sürecinde vermiş olduğu hizmetler adına Sayın Davutoğlu'na teşekkür ediyorum. Milletimiz bu ülke için tuğla üstüne tuğla koyan kimseyi asla unutmaz. Bu tür makamlar bayrak yarışıdır. Ben de Gül'den almıştım. 40 yıllık dava arkadaşlarımın içinde olduğu bu partiyle ilgili gelişmeleri yakından takip etmem birilerini rahatsız etti." dedi.

F5HABER F5HABER
Erdoğan'dan 'Davutoğlu' açıklaması "Makamlar bayrak yarışı gibidir"

İstanbul'a gelen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Eyüp Sultan Camii'ni ziyaret etti. Eyüp Belediyesi hizmet binası ve toplu açılış törenine katılan Erdoğan'ın makam aracında Numan Kurtulmuş da vardı. Erdoğan yaptığı konuşmada "Başkanlık sistemi de bir defaya mahsus uygulanmayacaktır. Başkanlık sistemi bize yeni değil, bizim için gelenekseldir" dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazını Eyüp Sultan Camii'nde kıldı. Eyüp Sultan'ın türbesini de ziyaret eden Erdoğan, camiden Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ile birlikte çıktı.

Erdoğan, Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü'nden öğle saatlerinde Eyüp Sultan Camii'ne geldi. Burada cuma namazını burada kılan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, milletvekilleri ve ilçe belediye başkanları eşlik etti.

Namaz çıkışında vatandaşlarla selamlaşan Erdoğan, bazılarıyla fotoğraf çektirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eyüp Sultan'ın türbesini de ziyaret etti.

KURTULMUŞ'LA BİRLİKTE ÇIKTI
Ziyaretin ardından Erdoğan makam aracıyla caminin deniz tarafındaki Cülus Yolu Kapısı'ndan makam aracıyla çıktı. Erdoğan'ın yanında Numan Kurtulmuş'un da olduğu gözlendi. Bu arada vatandaşlar, sevgi gösterisinde bulundukları Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın makam aracını durdurdu. Erdoğan da aracından çocuklara oyuncak dağıttı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kongre ve aday olmama kararıyla ilgili açıklamalar geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu'nun kararının hayırlı olmasını diledi, verdiği hizmetler için teşekkür etti. Erdoğan, "Ben de huzurlarınızda daha önce Başdanışmanım, Dışişleri Bakanım olarak çalışan, son 20 ayda da bu birlikteliği daha ileriye taşıdığımız Sayın Davutoğlu'na teşekkür ediyorum" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan AB'ye vize tepkisi geldi. Erdoğan, 'başkanlık' sistemi için de önemli mesajlar verdi "Başkanlık sistemini biran önce milletimizin onayına sunmak gerekiyor" diye konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

"Açılışını yapmak üzere geldiğimiz Eyüp Sultan Belediyesi yeni hizmet binası ve diğer eselerin hayırlı olmasını Allah'tan temenni ediyorum. Geleneksel mimarimizi yansıtmasıyla, çevreye duyarlı teknik özellikleriyle Eyüp Sultan'a yakışır bir eser oldu. Toplam bedeli 66 trilyon lirayı bulan yatırımların hayırlı olmasını diliyorum.
Bu belde kutlu bir beldedir. Eyüp Sultan hazretlerinin 600 yıl önce başlattığı İstanbul'u fethi süreci Fatih Sultan Mehmed'in surları aşmasıyla son bulmuştur. Eyüp Sultan'sız bir İstanbul kalpsiz bir beden gibidir. Fetih sürecini ve ruhunu da yaşatmalıyız.

Malazgirt'e de önem vermeliyiz. 29 Mayıs'ta vasıl olacağımız İstanbul Fethi törenlerine önem veriyoruz. Bu yıl Yenikapı çok farklı olacak. Devlet inşallah bütün kurumlarıyla İstanbul tüm İstanbullularla fethi çok farklı kutlayacağız. Balkan Harbi'ne, Çanakkale'ye, Kut'ül Amare'ye, Sarıkamış'a, Gazze Savunmasına, 23 Nisan'a önem veriyoruz. Asıl cihat bu gönüllerin kazanılması mücadelesidir.

KİMİNLE ANLAŞABİLİYORSAN ANLAŞ

Masum insanları öldüren, kafa kesen, tecavüz eden teröristler İslam medeniyetinin en büyük düşmanlarıdır. Müslüman yıkmanın değil, inşa etmenin, husumetin değil muhabbetin peşindeki kişidir. Anadolu'nun İslamlaşması da Ahmet Yesevi gibi, Yunus Emre gibi, Hacı Bektaş gibi gönül sultanları vasıtasıyla olmuştur. Eyüp Sultan ününü gönüllere saldığı aşkla gerçekleştirmiştir. İslam coğrafyası olarak da böyle bir gönül tazelenmesine ihtiyacımız var.
Her türlü girişimde bulunmuş olmamıza rağmen, kinin, nefretin bu denli yaygınlamasını, bu tür idamları yapan bir anlayışı ne demokratik olarak, ne adil yönetim olarak görüyorum. Huzurlarınızda lanetliyorum. Suriye'de 12 milyon insan mağdur edilmişken hiçbir Müslüman kendini bu vebalden ayrı tutamaz. Türkiye dört bir yanından terör örgütlerinin ve onlara destekçilerinin saldırısı altındayken, şu anda AB vize için 'terörle mücadele yasasını değiştireceksini' diyor. Siz önce AB Parlamantosu önünde çadır kuranlara karşı zihniyetinizi niye değiştirmiyorsunuz? Onlara çadır kurduracaksınız, demokrasi için olduğunu söyleyeceksin; bize de vizeyi kaldıracağım şartı şu. Biz yolumuza gidiyoruz, siz de yolunuza gidin. Kiminle anlaşabiliyorsan onla anlaş.

MAKAMLAR BAYRAK YARIŞIDIR

Şu dönemde belli sıkıntılar yaşanıyor. Bizim de dayanışmayı çok daha güçlendirmemiz lazım. İktidar partisi olan AK Parti 22 Mayıs'ta kongreye gitme kararı aldı. Hem AK Parti'nin kongre kararı ve Sayın Başbakan'ın aday olmama kararını hayırlı olmasını diliyorum. Sayın Başbakan'a başbakanlık sürecinde verdiği hizmetlerden dolayı şahsım adına teşekkür ediyorum. Milletimiz bu ülke için tuğla üzerine tuğla koyan kimseyi unutmaz. Sayın Başbakanımızın da müstesna bir yere sahip olduğuna inanıyorum. Sayın Davutoğlu'na teşekkür ediyorum.
Bu tür makamlar bir nevi bayrak yarışıdır. 22 Mayıs'taki kongrede seçilecek kişi bu bayrağı devralacak ve hizmet yarışı bu şekilde sürüp gidecek. Bu bir bayrak yarışıdır. Ben de bayrağı Sayın Abdullah Gül'den almıştım. Çalışmalarımızla hem milletimiz, hem de Rabbimiz huzurunda ibra olmamızdır. Bayrağı devralacak arkadaşlarımıza da şimdiden başarılar diliyorum.

Bu parti ile gelişmeleri yakından takip etmem birilerini rahatsız ediyor. Niye rahatsız oluyorsunuz? Bundan daha tabii ne olabilir? Cumhurbaşkanı olmam geçmişimle, arkadaşlarımla ilişkimi kesmem anlamına mı gelir? Her değişim beraberinde yeni bir heyecan, yeni bir dinamizm getirir.

2008'de de aynı şeyi yaptılar. Ekonomi dibe vuracak dedim. Teğet geçti. Boşuna davul zurna çalmayın. Bu ülke, bu millet dimdik ayakta. Yarınlar bugünden daha iyi olacak. Bugünkü Türkiye dünün rotasız, hedefsiz, amaçsız Türkiyesi değil. Türkiye'nin önünde 2023 hedefleri gibi heyecan verici yol haritası var.

Benim başkanlık sistemi konusunu gündeme getirme nedenim de budur. 7 Haziran seçimleriyle 1 Kasım seçimleri arasındaki belirsizlik döneminin güçlü Cumhurbaşkanlık ile krize meydan verilmeden geçirilmesi milletimizin memnuniyetini artırmıştır. Milletimizin tercihi ile girilen bu yolun kurumsallaşacağına da inanıyorum. Yeni anayasa meselesi Tayyip Erdoğan'ın şahsi meselesi değildir. Başkanlık sistemi Tayyip Erdoğan'ın kişisel meselesi değildir. Türkiye'nin geldiği nokta hem yeni anayasayı hem başkanlık sistemini öne çıkarmıştır.
Meclis'te, komisyonlarda olanları görüyorsunuz değil mi? Başkanlık sistemi olan ülkede bunları göremezsiniz.Bunlar TBMM'yi terörize etmeye çalışıyorlar. Bunlara milliyet perver, vatansever parlamenterler fırsat vermedi, vermeyecekler. Yeni anayasa bir partiye, bir kişiye hizmet edecek değildir. Bu anayasa millete karşı sorumluluk hisseden herkese katılması gerekir. Başkanlık sistemi de bir defaya mahsus uygulanmayacaktır. Başkanlık sistemi bize yeni değil, bizim için gelenekseldir.

22 Mayıs'tan sonra 65'inci hükümet kurulacak. Başkanlık sistemine geçtikten sonra bu göreve gelecek kişi Türkiye'nin Birinci Başkanı olarak görevine başlayacak. Bu değişimden korkmaya gerek yok. Herkesten destek bekliyoruz. Meseleyi kişiselleştirenlerin sorumluluktan kaçtıklarını biliyoruz. Kendi istediklerinin başkan olamayacağını bilenler sistemi tıkamaya çalışıyor. Bu anlayışı kabul etmiyoruz. Bunlara rağmen 13 yıldır reformlara imza attık. Yeni bunlara rağmen yeni anayasa ve başkanlık sistemini hayata geçireceğiz. Başkanlık sistemini bir an önce milletimizin onayına sunmamız gerekiyor. Başka önerisi olan varsa oturup tartışalım. Bizim derdimizi üzümü yemek. Böyle bir hazırlığı olmayanlara da gölge etmeyin diyoruz."

SONRAKİ HABER