Erdoğan'ın Slovenya ve Slovakya ziyareti umut verdi

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gelecek hafta Slovenya ve Slovakya'ya yapacağı ziyaretleri bu ülkelerin büyükelçileri değerlendirdi.

F5HABER F5HABER
Erdoğan'ın Slovenya ve Slovakya ziyareti umut verdi

ANKARA (AA) - TUTKU ŞENEN - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gelecek hafta Slovenya va Slovakya'ya düzenleyeceği ziyaretlere bu iki ülke özellikle ticari ilişkilerin geliştirilmesi bakımından büyük önem veriyor. 

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Erdoğan, 30 Mart-1 Nisan tarihlerinde bazı bakanlar, milletvekilleri, bürokratlar ve işadamları ile Slovenya, Slovakya ve Romanya'ya resmi ziyaretlerde bulunacak.

Erdoğan pazartesi günü Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, salı günü Slovakya Cumhurbaşkanı Andrej Kiska, sonraki gün ise Romanyalı mevkidaşı Klaus Iohannis ile görüşecek. Görüşmeler sırasında başta siyasi ve ekonomik konular olmak üzere ikili ilişkiler tüm yönleriyle ele alınacak. İlave işbirliği imkanlarının değerlendirileceği ziyaretler sırasında ayrıca bölgesel ve uluslararası konularda da görüş alışverişi yapılacak, mevcut işbirliklerini güçlendirecek anlaşmalar imzalanacak.

Ziyaret öncesi AA muhabirine değerlendirmede bulunan Slovenya'nın Ankara Büyükelçisi Milan Jazbec, Türkiye ile Slovenya arasında diplomatik ilişkilerin kurulduğu günden bu yana geçen 23 yılda olumlu işbirliği bulunduğunu belirtti.

Jazbec, Türkiye ile Slovenya arasında 2011 yılında stratejik ortaklık anlaşması imzalandığını hatırlatarak, bunun iki ülke arasındaki işbirliği açısından çok önemli bir dönüm noktası olduğunu dile getirdi. Stratejik ortaklığın çok geniş bir alanı kapsadığını ifade eden Jazbec, "Bu anlaşmayı çok ciddiye alıyoruz çünkü karşılıklı ilişkileri nasıl yürüteceğimize dair bir çerçeve çiziyor" dedi.

Ziyaretin Slovenya için büyük önem taşıdığına dikkati çeken Jazbec, "Bu, Erdoğan'ın Slovenya'ya yaptığı ikinci ziyaret olacak. Bu da gösteriyor ki bizim oldukça dinamik bir siyasi iletişimimiz var. Bu tür ziyaretler ilişkilerde önemli rol oynar, işbirliği için ilave alanlar açar" diye konuştu. 

Büyükelçi Jazbec, iki ülke arasındaki karşılıklı ticaret hacminin yaklaşık 1 milyar dolar olduğunu kaydederek, bu rakamın artırılması için çok fazla imkan olduğunu vurguladı. Slovenya ile Türkiye arasında 2012'de yaklaşık 6 milyon avro yatırım olduğuna değinen Jazbec, iki ülke hükümetlerinin firmaları daha fazla yatırım yapmaları konusunda teşvik etmesi gerektiğine işaret etti. 

Slovenya'nın, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğini güçlü bir şekilde desteklediğinin altını çizen Milan Jazbec, şunları kaydetti:

"AB için genişleme sürecinin çok önemli olduğundan eminiz. Genişleme, AB'ye birçok zenginlik getirir ve birliğin bir o kadar güçlenmesi anlamına gelir. Türkiye müzakere sürecinde çok çaba sarf etti. Bu konuda çok daha fazla anlayış gösterilmeli. Türkiye, her zaman Avrupa tarihinin bir parçası olmuştur."

Slovakya'nın Ankara Büyükelçisi Milan Zachar ise Türkiye ile Slovakya arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin "mükemmel" olduğunu belirterek, son üç yılda karşılıklı yüksek düzeyli ziyaretler yapıldığını anımsattı.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Slovakya ziyaretinde ağırlıklı olarak iki ülke arasındaki ticaret konusunun gündeme geleceğini aktaran Zachar, savunma sanayi ile bilim ve teknoloji alanlarında da görüşmeler yapılacağını bildirdi. Zachar, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1 milyar avrodan fazla olduğunu dile getirerek bunun oldukça iyi bir miktar olduğunu vurguladı. 

Zachar, KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) ile Slovakya'daki muadili arasında anlaşma imzalanacağını, böylelikle küçük ve orta ölçekli girişimcilerin destekleneceğini söyledi.

Ziyaret sırasında ayrıca Slovakya'nın, Türkiye'ye AB yolundaki desteğini yineleyeceğini aktaran Zachar, "Slovakya, Türkiye ile müzakereleri gerçek anlamda destekliyor. Fasılların kapanması gerektiği hususunda da görüşüyoruz. Türkiye'nin bütün kriterleri yerine getirerek AB'ye girmesini destekliyoruz" ifadesini kullandı.

Türkiye ile Slovakya ilişkilerindeki olumlu havanın en iyi şekilde değerlendirilmeye ve işbirliğinin geliştirilmeye çalışılacağını kaydeden Zachar, "Umarım bu ziyaret iki ülkeye çok iyi ve olumlu bir işaret olacak. İlişkilerimiz çok iyi ve iki ülke halkı için bunu geliştirmeye çalışıyoruz. Slovakya, Türkiye'nin Slovak vatandaşlar için vizeyi kaldırdığını hiçbir zaman unutmadı. Türkiye Slovakya'da çok iyi ve olumlu biliniyor" dedi.

SONRAKİ HABER