için kaldı

Erdoğan görevi Gül'den devraldı

12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'de mazbatasını aldıktan sonra ant içerek görevine başladı. Çankaya'daki törende konuşan Abdullah Gül, "Görevimi devrederken müsterihim" derken, Erdoğan "Nefes alıp verdiğim müddetçe emanete sımsıkı sahip çıkacağım" ifadelerini kullandı.

F5HABER F5HABER
Erdoğan görevi Gül'den devraldı

11. Cumhurbaşkanı Abdullah GÜl görevini 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a devretti. Çankaya Köşkü'nde gerçekleşen törende konuşan halef-selef cumhurbaşkanları birbirlerine 'Kardeşim' diye hitap ederken Gül yaptığı konuşmada, "11. cumhurbaşkanlığı görevimi 12. cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'a devretmekten büyük bir şeref duyuyorum. Sayın Cuhmurbaşkanımızın liderliğini, çalışma azmini, hakka olan bağlılığını en iyi bilenlerden biriyim. Kardeşim Tayyip Erdoğan'la Türkiye çok daha ileri gidecektir. Buna inancım tamdır" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, "Bundan sonra da sayın Abdullah Gül'ün tecrübe ve fikirlerinden istifa etmek arzusunda olduğumu belirtmek isterim. Hani bizim bir şarkımız var, beraber yürüdük biz bu yollarda. Biz bu yollarda kar kış demeden beraber yürüdük. Ve inşallah yeni Türkiye'nin inşası yolunda yine hep beraber yürüyeceğiz" diye konuştu.

İşte Gül'ün açıklamalarından satır başları

11. cumhurbaşkanlığı görevimi 12. cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'a devretmekten büyük bir şeref duyuyorum.

Bu münsabetle düzenlediğimiz devir teslim töreni benim için büyük bir mutluluk kaynağı olmuştur. Katılarak bizi onurlandıran yabancı konuklarımıza hoşgeldiniz diyorum.

"KARDEŞİM TAYYİP ERDOĞAN"

Sayın Cuhmurbaşkanımızın liderliğini, çalışma azmini, hakka olan bağlılığını en iyi bilenlerden biriyim. Son 14 yıl boyunca ise önce partimizi beraber kurduk sonra Türkiye'nin yönetiminde beraber çalıştık. Bu 12 yıl cumhuriyet tarihimizin en parlak dönemleri arasında yer aldı. Ülkemizde demokrasinin gelişmesine, refah düzeyinin artması için çalıştık.

Sayın Cumhurbaşkanım kardeşim Tayyip Erdoğan'la Türkiye çok daha ileri gidecektir. Buna inancım tamdır.

"AİLEME TEŞEKKÜR EDİYORUM"

Sayın cumhurbaşkanı ve değerli kardeşim, bu vesileyle doğrusu bir teşekkür etmek istiyorum, aileme olacak. Önce anneme babama, sağlık sıhhat diliyorum. Sonra eşime, benim çok yükümü çekti. Siyasi hayatımda şerefle Kayseri'yi temsil ederken, hiç eve uğramadığımız dönemde çocukları hep ona emanet ettim.

O zaman hiç unutmam, ben o zaman milletin çocuklarını kurtarıyorum, bizim çocukları da sen kurtaracaksın dedim ve çok şükür bunu en güzel şekilde yaptı. Daha sonra da, tabi ki bizlerin eşlerinin de görevleri oluyor. Devletimizi ve milletimizi temsil söz konusu olduğunda her türlü titizliği, her türlü olağanüstü gayreti gösterdi ve buna da sizler şahitsiniz. Bundan dolayı da önce kendisine, çocuklarıma, kardeşlerime, yakın akrabalarıma ve yakın arkadaşlarıma teşekkür etmek istiyorum.

Sayın cumhurbaşkanı ve değerli kardeşim, sizi bir kez daha tebrik ediyorum. şahsınıza, Emine Hanım'a, çocuklarınıza sağlık diliyorum. Allah yardımcınız olsun, Cenabı Allah mahcup etmesin.

Gül'ün konuşmasının ardından kürsüye 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çıktı.

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları

"MİLLETİME ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM"

Yurt içinden ve yurt dışından gelen aziz misafirler. Sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Ekranları başında bizi izleyen aziz milletime sonsuz şükranlarımı sunuyorum. 2 bin yıllık devlet tarihinde ilk kez devletin başındaki isim halkın sandık başında kendi tercihiyle seçmesiyle belirlenmiştir. Halkın oylarıyla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olmanın da iftiharını yaşadığımı özellikle ifade etmek istiyorum.

10 Ağustos'ta ilk turda yüzde 52 oy vererek şahsıma bu kutlu vazifeyi tevdi eden miletime teşekkür ediyor. Emanetlerine sımsıkı sahip çıkacağımı özellikle vurgulamak istiyorum. Yine bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanı, değerli dava arkadaşıma, şahsım ailem ülkem ve milletim adıma özellikle şükranlarımı sunuyorum.

"SAYIN GÜL'ÜN FİKİRLERİNDEN İSTİFADE ETME ARZUSUNDAYIM"

7 yıl içinde beraber çalıştık. 40 yıldır birlikte olmanın sorumluluğu içerisinde geldiğimiz bu noktada eserlerle bunu taçlandırmanın geldiği bir noktadır. Türkiye'ye çok büyük hizmet ve eserler bu anlayış içerisinde kazandırıldı. Bundan sonra da sayın Abdullah Gül'ün tecrübe ve fikirlerinden istifa etmek arzusunda olduğumu belirtmek isterim.

Demokrasinin insan hak ve özgürlüklerinin yükseltilmesi için çok büyük reformlar gerçekleştirdik. Her bir reform, yeni bir reformun kapılarını bizlere araladı. Yaptığımız her bir değişiklik, daha büyük değişimlerin yolunu açtı. Cumhurbaşkanının doğrudan doğruya halk tarafından seçilmesi, aslında bir dönemin kapatılması meselesidir.

"AB YÜRÜYÜŞÜ KARARLI BİR ŞEKİLDE DEVAM EDECEKTİR"

Seçilmiş cumhurbaşkanı ve seçilmiş hükümet, el ele vererek ekonomiyi daha hızlı şekilde büyüteceklerdir. Toplumsal refah artırılacak, farklılıkları birer zenginlik olarak görmek suretiyle kardeşçe buluşmalar sağlanacaktır. AB'ye yürüyüşü daha kararlı şekilde devam edecektir. Demokratik reformlarımız hız kesmeyecek, çözüm süreci olmak üzere 77 milyonun birliği ve bütünlüğü daha güçlü şekilde tesis edilecektir.

Türkiye'nin dış politikasında ana eksen barış dayanışma ve refahtır. Türkiye'nin hiçbir ülkenin topraklarına, iç işlerinde asla gözü yoktur. Planı projesi yoktur. Başta komşularımızla, yeryüzünün her karışında barışın ve refahın egemen olmasını arzuluyor, dış politikamızı da bu şekilde şekillendiriyoruz. Zulmün karşısında durmayı ana eksenimiz olarak görüyoruz.

"YİNE HEP BERABER YÜRÜYECEĞİZ"

Allah'tan ülkemiz, milletimiz ve tüm insanlık için hayırlar niyaz ediyorum. Dünyada barışın egemen olmasını niyaz ediyorum. Tüm şehit ve gazilerimizi hürmet ve minnetle yadediyorum. Misafirlerimize katıldıkları için tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Hani bizim bir şarkımız var, beraber yürüdük biz bu yollarda. Biz bu yollarda kar kış demeden beraber yürüdük. Ve inşallah yeni Türkiye'nin inşası yolunda yine hep beraber yürüyeceğiz. Allah yolumuzu açık etsin, yar ve yardımcımız olsun. Hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum.


ATLI BİRLİKLER KARŞILADI

Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çankaya Köşkü'nde atlı birlik tarafından karşılandı. Erdoğan, Çankaya Köşkü'ne girdiği sırada köşkün 1 nolu kapısına ilk defa cumhurbaşkanlığı forsunun asılması dikkat çekti.

Çankaya Köşkü'nde yapılacak olan devir teslim töreni için Resmi Konut'tan çıkan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri tarafından karşılanarak ve cumhurbaşkanlığı makam aracıyla Köşke geldi. Erdoğan'ı, Cumhurbaşkanlığı A Kapısı'na vardığında Atlı Tören Birliği karşıladı. Erdoğan ve eşinin bulunduğu makam aracı resmi karşılama töreninin yapılacağı Yeni Bina A Kapısı önündeki alana kadar süvarilerin refakatinde geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, 11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül tarafından A Tipi Askeri Tören ile karşılandı. İstiklal Marşı'nın ardından askeri kıtayı selamlayan Erdoğan, daha sonra devir teslim töreninin yapılacağı binaya geçti. Törenin ardından A Bina Kapısı önünde basına görüntü verilmesinin ardından devir teslim törenine geçildi.

SONRAKİ HABER