Erdoğan'dan Bağ-Kur'luya büyük müjde

Cumhurbaşkanı Erdoğan Esnaf ve Sanatkarlar Şurası'nda Bağ-Kur'luları ilgilendiren önemli bir çalışmayı açıkladı

F5HABER F5HABER
Erdoğan'dan Bağ-Kur'luya büyük müjde

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:
Ortaya çıkan sonuçların Türkiye genelinde esnaf ve sanatkarımızın karşı karşıya kaldığı sorunların çözümüne vesile olacağına gönülden inanıyorum. Açılışı yaparken bir kez daha hayırlı olmasını diliyorum tüm esnaf ve sanatkarlarımıza hayırlı helal ve bol kazançlar temenni ediyorum.


12 Yıllık başbakanlık sürecimde her fırsatta sizlerle bir araya geldik. Her fırsatta gönülden gönüle sohbet muhabbet ettik. Esnaf ve sanatkarın sorunlarını esnaf kardeşlerimizle görüşerek gerekse TESK gibi temsilci örgütlerimizle görüşerek her zaman gündemimizde tuttuk. Her zaman çözüm mücadelesi verdik. Önceki konuşmalarımdada sıkça ifade ettim. Esnaf ve sanatkarlar tartışmasız şekilde milletimizin, devletimizin vatanımızın inşaasında sorumluluğu en büyük üstlenmiş kesimdir. Dünyanın hemen hiç bir ülkesinde hiçbir medeniyetinde esnaf ve sanatkarın bu kadar köklü bir geleneğe sahip olduğunu asla göremezsiniz. Büyük Selçuklu Devleti demek esnaf ve sanatkar demektir. Anadolu Selçuklu Devleti demek Ahi Teşkilatı demektir. Beylikler dönemi aynı şekildedir. Osmanlı cihan devleti Osmangazi'nin Ahi usülüne göre kılıç kuşanmasıyla hayat bulmuştur. 6 Asır boyunca ahilik ahlakı Osmanlı'yı ayakta tutmuştur. Bu ahlak Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda ve bugünlere ulaşmasında da öncü vazifelerde bulunur.

ESNAF SIRF ALIP VEREN DEĞİLDİR, GEREKTİĞİNDE ASKERDİR, ALPERENDİR

Taksici deyip şoför deyip geçemezsiniz. O mahallenin eminidir. Mahallenin ağabeyidir bekçisidir. Bakkal deyip kasap deyip geçemezsiniz. O mahallenin ruhudur. Semtimizin vicdanıdır. Esnafı çıkartıp aldığınızda Türkiye tarihinden geriye hiçbirşey kalmaz. Önemli olan ahlaktır, dürüstlüktür, şu içinde bulunduğumuz birliktir beraberliktir kardeşliktir. Esnaf Bismillah der dükkanını açar. Akşama kadar da müşterisini değil, tüketiciyi değil nasibini bekler kısmetini bekler. Bizim medeniyetimizde esnafın derdi ne olursa olsun para kazanmak değil helal para kazanmaktır. Düşünebiliyor musunuz Selçuklu ve Osmanlı döneminde bakırcılar yaptıkları işe vurdukları çekice bile bir derin anlam yüklüyorlar. Çekiçlerini bakırların üzerine iki darbede indiriyorlar oradan tak tak diye ses çıkarken bakırcının dilinden gönlünden kalbinden 'Allah allah' diye zikir dökülüyor.

Elini açık tut, kapını açık tut, sofranı açık tut. Elini bağlı tut, dilini bağlı tut, belini bağlı tut. Böyle bir teşkilata böyle bir geleneğe zihniyete sahip olmak bizim için devlet ve milletimiz için vatanımız için eşi bulunmaz bir talihtir. İftihar meselesidir. Rabbim bu milleti ekmeksiz, susuz, havasız, vatansız bırakmasın. Ama, onlar kadar böyle güzel bir esnaf geleneğinden böyle güzel bir camiadan cemiyetten de inşallah mahrum bırakmasın.

Esnafı ve esnaf ahlakını dışlayan değil, çürüten saf dışı bırakan değil yeni bir iktisadi anlayışı hem ülkemize hem de dünyanın idrakine söyletmek zorundayız bunu da birlikte başaracağız. Yeni sorunlara yeni çözümler üreteceğiz. Ama inşallah özden, ruhtan ahilik anlayışını da ebediye kadar muhafaza etmenin mücadelesini hep birlikte vereceğiz. Sizler özellikle bu ülkeyi ve ekonomiyi ayakta tutacaksınız bizde sizlere karşı vazifemizi yerine getireceğiz. Biz yolları açık tutacağız emniyeti istikrarı temin edeceğiz sizlerde o açılan kapı ve yollardan huzurlu ve emin şekilde yürüyeceksiniz.

DEVLET HER ZAMAN YANINIZDA

Hükümet başbakanımızla ilgili bakanlarımızla Gümrük ve Ticaret Bakanımız da burada hep birlikte bu konularda yasal düzenlemelerde olsun d evletin sağlayacağı imkanlarda olsun devlet her zaman yanınızdadır bunu kesinlikle bilmenizi isterim. İstikrar bakınız şu 12 yıllık iktidar döneminde bizim en önemli sihir kavramlarımızdan biri olmuştur. İkincisi de güvendir. İstikrar idari maslahat asla değildir. İstikrar mevcudu muhafaza etmek ama ileriye gitmek içinde sürekli atılım yapmaktır. Geriye gitmeden kararlı şekilde ileriye doğru gitmektir. İdarei maslahat yerinde durmaktır. Statik olmaktır, statükoyu korumaktır, patinaj yapmaktır. İdarei maslahat geçici olarak işe yarayabilir ama sonra büyük bir gürültü ile çöker. İstikrar mevcudun üzerine sürekli yenisini ekler. Biz idari maslahatın bedelini 2000-2001 krizinde çok ağır ödedik. Yıllarca mevcutla yetindiler idare ettiler sonuç büyük bir çöküş oldu. Biz ise en başından itibaren yere sağlam bastık. Mevcudu muhafaza etmenin değil mevcudun üzerine yenilerini eklemenin yani istikrarın mücadelesini verdik.

ESNAFA EMEKLİLİK MÜJDESİ

Önemli bir müjdeyi paylaşmak istiyorum. O da şudur, SGK bugün öğleden sonra inşallah Halkbankasıyla bir protokol imzalayacak. Ve bununla emeklilik imkanı var, fakat borçları prim borçlarını ödeyemediği için emeklilik hakkını kazanamayan Bağ-Kur'lu kardeşlerimize inşallah Halkbankamız 0,97 aylık faizle ve 36 ay vadeli olacak bir kredi vermek suretiyle Bağ-Kur'lu bu borçlarını ödeme imkanı yakalayacak. Emeklilik hakkını kazandığı gibi de sosyal haklardan istifade etmeye başlayacak. Bundan istifade edeceklerin sayısı 279 bin Bağ-Kur'lu. Tüm Bağ-Kur'lu kardeşlerime halkbankamızın SGK ile yapacağı bu protokolle birlikte şu anda güzel bir imkan hazırlanıyor. Kredi borcunu kredi çektikten üç ay sonra ödemeye başlayacak. Bir de böyle bir imkan geliyor. Böylece artık bağkurlu emekli olma noktasındaki bu sıkıntısını da aşmış olacak.

SONRAKİ HABER