için kaldı

Arınç: Tutuksuz yargılanmalılar

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, '14 Aralık' operasyonu kapsamında gözaltına alınan ve mahkemeye sevk edilen kişilerin tutuksuz yargılanmaları gerektiğini söyledi.

F5HABER F5HABER
Arınç: Tutuksuz yargılanmalılar

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Hüda-Par'ı ziyaret etti.

Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Arınç'a, '14 Aralık' operasyonu soruldu.

"Avukatlar tarafından yapılan açıklamarın taraflı olabileceğini" söyleyen Arınç, "Benim önüme deliller gelmedi. Bu kişilerin ne ile suçlandıkları konusunda kısamen bilgimiz var ve bunları bakanlar kurulu toplantısından sonra anlattım..." dedi ve şöyle devam etti.

"Anlatıklarım ortada ama bunun dışında ne yapmışlar, deliler ve belgeler ne bilmiyorum. Gerek de yok... Bu olanların benzerleri 6-7 yıldır ülkede dava konusu oldu. Emekli ya da muvazzaf askerler, gazeteci ya da başka meslekten insanlar tutuklandılar. 5 yılı aşkın tutuklu kalanlar oldu. Kim ne derse desin, ben avukatım ve siyasi davalarla ceza davalarını çok üstlendim...

Benim söylediğim geçmişten beri aynı. O da, tutuklamanın istisnai olduğudur. Bir insanı bir gün bile şahsi hürriyetinden uzak tutmak doğru değildir. Şimdi burada ellerindeki delil nedir bilmiyorum, ne kadar ciddidir bilmiyorum, ne kadar ağırdır bilmiyorum ama konuşulanlara bakarsak tutuklamanın istisnai olması lazım. Yani tutuksuz yargılanmalarının ben şahsen daha doğru olacağını düşünüyorum. Tutuksuz yargılanmaların Türkiye'nin adaleti bakımından veya halkın vicdanını tatmin etme bakımından daha uygun olacağını şahsi olarak ifade edebilirim."

"HDP ZORAKİ TERCİHTİR"
Bülent Arınç'a, çözüm süreci, HDP heyetinin Çarşamba günü İmralı'ya gittiği yönündeki iddilar, bir diğer Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın nihai çözümün seçimden önce gerçekleşeceği yönündeki açıklamaları soruldu.

Akdoğan'ın sözleri için, "Güzel bir temenni, Başbakan Yardımcısı arkadaşımla birbirimizin sözlerini yorumlamayız. Takip edelim" diyen Arınç'a, HDP'nin, sürecin başka kurumlarla yürütülmeye çalışıldığı ve böylelikle kendilerinin saf dışı bırakılmak istendiği yönünde eleştirisi olduğu belirtildi.

Arınç da, şunları söyledi:
"Böye bir eleştiri duymadım ama yapıyorlarsa isabetli yolda olduğumuzu gösterir. Kürt halkının tek temsilcisi HDP değildir. Kürt kardeşlerimiz siyasi tercihlerini farklı şekilde ortaya koyarlar. Birinci tercih AK Parti, ikinci tercih HDP olabilir. Eğer onların tehdit ve baskıları olmasa, diğer siyasi yapılar da Kürt kardeşlerimizin tercihi olacaktır.

HDP, BDP ve DBP, matruşka gibiler. Bunlar Kürt kardeşlerimizin tercihleri değil, zoraki tercihleridir. Bir kısmı tercih edebilir ama çoğunlukla böyle değildir.

Biz bütün meşru, legal partileri dikkate almak zorundayız. Dün Kemal Burkay beyfendiye nasıl gittiysem bugün de Hüda-Par'a öyle geldim. Bu partiler siyasetin dilini kullanıyorlar ama HDP silahla, şiddetle arasına mesafe koyamamış bir partidir. HDP'yi ve milletvekillerini, siyasi güç olarak çözüm sürecinin içerisinde önemli bir noktaya oturtmak istiyoruz ama onlar şiddeti, silahlı kavgayı reddetmediği sürece bu farklı olacaktır.

Onlara düşen görev, sadece İmralı'ya gitmek, talimatı kurye olarak Kandil'e götürmek ve oradan gelecek lafları burada birkaç kişiyi aktarmaktan ibaret olmamalı. Herkes işini iyi yapacak ve çözüm için elini taşın altına sokacak..."

SONRAKİ HABER