için kaldı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Lavrov ile görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergei Lavrov ile telefonla görüştü.

F5HABER F5HABER
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Lavrov ile görüştü

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Lavrov'la telefon görüşmesi yaptığını açıkladı.

Sözcü Bilgiç yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun bugün Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir telefon görüşmesi yaptığını belirterek, "Görüşmede Sayın Bakan, Türk hava sahasını ihlal etmesi nedeniyle düşürülen savaş uçağı hadisesine ilişkin Rus muhatabına bilgi vermiştir. Görüşmede konuya ilişkin detayların diplomatik ve askeri kanallardan paylaşılması hususunda mutabakata varılmıştır. Her iki bakanın önümüzdeki günlerde biraraya gelmesi de kararlaştırılmıştır" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının Türk F16'ları tarafından düşürülmesinin ardından iki ülke arasındaki ilişkilerin gözden geçirileceğini ama Türkiye ile savaşa girme gibi bir durumun olmayacağını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının Türk F16'ları tarafından düşürülmesinin ardından basın mensuplarıyla bir araya geldi. Lavrov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini bildirerek, "Moskova, Ankara ile temasa geçmekten kaçmıyor. Türk Dışişleri Bakanı ile gerçekleştirdiğim görüşme bunun bir kanıtıdır" dedi.

Türk mevkidaşının baş sağlığı dilediğini öne süren Lavrov, "Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin uçağın Rusya'ya ait olduğunu bilmediğini" sözlerine ekledi. Rus uçağının kazara düşürüldüğü yorumlarına dair ciddi şüphelerinin olduğunu kaydeden Lavrov, görüntülerin aksini gösterdiğini belirterek, "Planlı bir provokasyon gibi görünüyor" dedi.

"Rus uçağının Suriye hava sahasında olduğunu hatırlatmama izin verin" diyen Lavrov, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Rus uçağı Türk hava sahasını ihlal ettiyse, Türkiye neden uçağın düşürülmesinden önce ya da sonra Rusya ile acil iletişim kurmadı."

"TÜRK HALKINA KARŞI TUTUM DEĞİŞMEYECEK"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'na Rusya'nın girişimiyle Rusya Milli Savunma Kumanda Merkezi ve Türkiye Savunma Bakanlığı arasında yardım hattının kurulduğunu hatırlattığını ifade eden Rus Bakan, "Yardım hattı, Rus Hava Kuvvetlerinin Suriye'deki operasyonlarının başlangıcında oluşturuldu. Ne dün ne de daha önce kullanılmadı" açıklamasını yaptı.

Sergey Lavrov, Türkiye'nin Rus uçağını düşürmeden önce ABD'ye danışıp danışmadığını merak ettiğini bildirerek, Türkiye'den özür beklediklerini ifade etti. Türk halkına karşı tutumunun değişmeyeceğini bildiren Lavrov, sadece mevcut hükümet ile sorun yaşandığını kaydetti. Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Lavrov,"Türkiye ile savaşa girmeyeceğiz" dedi. Rusya'nın Türkiye ile ilişkilerini yeniden gözden geçireceğini kaydeden Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Vatandaşlarımıza Türkiye'ye ziyaret gerçekleştirmemeleri tavsiyesinde bulunduk" ifadelerini kullandı.

Moskova'nın, militanların Suriye ve diğer ülkelerde terör eylemleri hazırlamak için Türkiye'yi platform olarak kullanmaları gerçeğine gözünü kapamayacağını belirten Lavrov, konuşmasını şöyle tamamladı: "Türk komşumuzun menfaatlerini göz önüne almaya çalıştık ve diyaloglardaki pozisyonlarımızı anlatmaya çalıştık."

SONRAKİ HABER