için kaldı

Davutoğlu: Vekil parmak kaldırma makinası değil

AK Parti Genel Başkanı Başbakan Ahmet Davutoğlu, 7 Haziran seçimleri sonrası ilk grup toplantısında konuştu.

F5HABER F5HABER
Davutoğlu: Vekil parmak kaldırma makinası değil

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 7 Haziran sonrası seçilen milletvekilleri ve konukların yer aldığı grupta konuştu. Davutoğlu, bu partiyi kuran Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk toplantısında milletvekilleri için el kaldırma makinası olmayacağını söylediğini aynı sözü kendisinin de tekrarladığını söyledi.

Davutoğlu, parti olarak ilk hedeflerin siyasete itibar kazandırmak için gayret göstereceklerini söyledi.
Davutoğlu, kurucu başkan Erdoğan'ın Avrupa Birliği, süreci, Irak olayı ve yaşanan tüm olaylarda Türkiye'yi hiçbir zaman zora sokmadığını belirterek "Bugün Kıbrıs sorunu çözüme kavuşmadıysa bunun sorumlusu Türkiye değil, Kıbrıs Rum yönetimidir." dedi.
İşte Davutoğlu'nun sözlerinden satır başları:

HİÇBİR MİLLETVEKİLİMİZ PARMAK KALDIRMA MAKİNASI DEĞİL
Ben yine kurucu başkanımızın o gün kullandığı ifadeyi aynen söylüyorum. Hiçbir milletvekilimiz parmak kaldırma makinası değildir ve olmayacaktır. Her bir milletvekilimiz, hem bulunduğu ili, hem 78 milyonu temsil eder. Biz milletvekilimize baktığımızda sadece 550 vekilimizden birini görmeyiz. Milletin ta kendisini görürüz. Milletin irfanını, erdemini görürüz.

Onun için burada bir araya gelen 258 vekilimiz, meclis salonunda, sokaklarda yürürken bilsinler ki kendileriyle birlikte 78 milyon yürüyor.

Her birimiz düşüneceğiz ki, bir gün o görevi ifa ederken yaptığımız her şey hem ilahi anlamda manevi şekilde sicile kaydediliyor, hem de tarihin siciline kaydediliyor. Ak Parti'nin sicili hep temiz olmuştur, hep temiz olacaktır.

2001'DE SİYASET İTİBAR KAYBETMİŞTİ
2001'de siyaset itibar kaybetmişti. Siyasetçi için anılan unvanlar bu çatı altında zikredilmeyecek şekilde negatifti. 21'nci dönemde AK Parti grubunu oluşturan o öncü insanlar, her birini hürmetle selamlıyorum, vefat eden varsa rahmet diliyorum. Onlar siyasete itibar kazandırma davasında çok önemli mesafeler kaydetti.

SİYASETİ NORMALLEŞTİRDİK
Bir siyasi hareket kurulduktan bir yıl sonra iktidar görevi aldı. 10 Kasım'da aynı bu kürsüden, Genel Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti kadrolarına hitap etti. İşte o gün değişimin başladığı gündü. Ama önümüzde önemli meseleler vardı. Bir parti iktidara gelmiş ama, Genel Başkanı Meclis'te değildi. Kıbrıs süreci, AB süreci gibi çok kritik süreçler vardı. Ama AK Parti kadroları bu meseleleri birer birer aştı. Muhtar bile olamaz dedikleri genel başkanını bu kürsüye Mart 2003'te Başbakan olarak çıkardı. Şiddete başvurmadan, hiçbir protesto yapmadan, gayri meşru eylem içinde olmadan siyaseti normalleştirdik. Dünya, Türkiye ne yapacak diye merak ederken, bu iktidar çöker dedikleri dönemde, Irak savaşını, AB sürecini Kıbrıs müzakerelerini başarıyla yönettik. Kıbrıs meselesinde tabuları yıktık. AB sürecini doğru sürece oturttuk. Biz her zaman gereğini yaptık, yapmaya devam edeceğiz.

BİR SANİYE ÖMRÜMÜZ KALSA...
Sayın Abdullah Gül'ü aday olarak ilan ettiğinde, ilk kez gerçek anlamda bu kürsüden çıkacak cumhurbaşkanı görüldüğünde, e-muhtıra vererek bunu engellemeye çalıştılar. Biz eğer bugün burada oturuyorsak, o gün 27 Nisan muhtırasına karşı dimdik duran AK Parti grubunun emaneti, ve onun gösterdiği dirayetle buradayız. Yine olağanüstü bir hava vardı ülkede. AK Parti iktidara gelmiş, ama hala bazı çevreler AK Parti grubunun aday gösterdiği kişinin cumhurbaşkanı olamayacağı görüşündeydiler. Bütün o vesayet odakları bir kalemde silindi ve sayın başbakanımız, sayın Abdullah Gül AK Parti'den çıkan ilk cumhurbaşkanı olarak Çankaya Köşkü'ne çıktı.

Hayır arkadaşlar. Biz bu emaneti omuzlarımızda taşırken, ülkemizin çıkarı neyi gerekiyorsa, bir saniye ömrümüz kalsa o doğru kararı alır ve uygularız. Aynen kapatılma davası döneminde hiçbir meseleyi aksatmadığımız gibi.

İNSANİ ÇİZGİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ
11 Haziran 2011 seçimlerine yine kritik bir ortamda girdik. Bir taraftan ekonomik kriz büyük sıkıntılara yol açıyordu, Avrupa ülkelerinin demokrasileri sarsılıyordu. Diğer tarafta bütün Ortadoğu uçurumun kenarında ya demokrasiye doğru yürüyecekti ya anarşiye, teröre doğru. Türkiye o zaman, ilk grup toplantısında aynı kararlılığı bir kere daha vurguladı. O günden bugüne ülkemizin küresel ekonomik krizi hissetmemesi için gereken tedbirleri aldık. Yangın konusunda da iki esası öne çıkardık. Bir insani diplomasi, iki Türkiye'nin stratejik çıkarları. İnsani anlayışı bugün dünyanın her yerinde temsil eden Türkiye, keşke hiç olmasaydı, keşke hiçbir mülteci bizim kapımıza gelmeseydi. Ama gururla söyleyeyim ki, BM heyeti buraya geldiğinde, Dünya Mülteci Günü'nü Türkiye'de kutlamaya karar verdik dedi. Biz bu insani çizgimizi sürdüreceğiz.

SIKINTI GÖRMEK İSTEMEYEN SİYASETE GİRMEYECEK
Sınamalar siyasetin doğasıdır. Sınama beklemeyen, sıkıntı görmek istemeyen siyasete girmeyecek. Siyaset zor dönemde zor kararları alma cesareti gösterenlerin işidir. Gerektiğinde risk alabilecek iradeyi gösterebilecek kişilerin işidir. Tarihe yön verenlerin işidir. Türkiye hiçbir tarihi olayı, serüveni izlemekle yetinmedi, hepsine müdahil oldu.

MADEM Kİ MİLLET KOALİSYON DEDİ, KİMSEYE KAPIMIZI KAPATMAYIZ
Madem ki millet koalisyon demiştir, kimseye kapımızı kapatmayız. Koalisyon görüşmelerinde en iyi niyetli tavrı sürdürürüz. Ama ilkelerimizden taviz vermeyiz, dayatmalara izin vermeyiz. Bütün bu çabalar inşallah iyi bir netice verir. Ama vermezse, milletimizin huzunra gider onun kararı neyse gereğini yaparız. O günden bu yana, işte milletimiz şahit. Hiçbir parti yetkilimizin ağzından, herhangi bir partiye, onun liderine, seçmenlere dönük olarak rencide edecek tek bir söz çıkmadı. Şucular, bucular diye bir tasnif olmadı. Tek bir gün dahi bize oy vermeyenleri rencide edecek bir dil kullanmadık. Etik dışı davranışlara yönelmedik. Ahlaklı erdemli tutumumuzu sergiledik.

BLOK NE DEMEK
Ama diğer partilere bakalım. Eleştirmek kastıyla söylemiyorum. Milletimizi şahit kılmak için söylüyorum. CHP, günlerdir başka partilerin ne yapması gerektiğini incelemekle meşgul. Kendilerinin yüzde 25 aldığı gerçeğini unutup, yüzde 41'in hiçe sayıldığı bir koalisyon nasıl oluştururuz ile meşgul. Yüzde 60'lık bir blok açıklaması…

Blok ne demek? Yüzde 60'lık blok demek, karşıda da yüzde 40'lık blok var demek kutuplaştırıcı dilin en ağırı değil mi? Çünkü onların meselesi AK Parti ile ilgili. Bütün formülleri Kılıçdaroğlu ortaya koyuyor kendince. Yüzde 60 nereden çıkıyor? Parlamento dışındaki partilerin oylarını da oraya koyuyor, bizden de yüzde biri kendi tarafına alıyor. Bunlarla blok yapıyor. Gelin buradan Kılıçdaroğlu'na, bu kutuplaştırıcı dili zihninden gönlünden çıkarsın da ondan sonra bizimle konuşsun, ya da biz geldiğimizde ona göre bizimle konuşsun. Biz Mevlana'nın felsefesiyle gel diyerek yola çıktık.

MHP'YE: RETÇİ BİR TAVIR
MHP. Daha ilk geceden tam bir öfkeyle, bütün diğer partilere yönelik bir dil. Arkasından o günden bugüne retçi bir tavır. Siyaset ret etme sanatı değildir. En doğru kabulü, milletin kabulüne dönüştürme sanatıdır. Yeni tabloyu okumadığınız her dönemde yaptığınız her hata ile bir sonraki siyasi döneminizi daraltırsınız. İşte koalisyon görüşmeleri öncesinde, MHP ile bir değerlendirme yaparak, muhasebeci bir tutum, ülke geleceğiyle ilgili kritik ortamda, gelecekle ilgili atılması gereken adımları ele alacak bir tutum benimsemesini tavsiye ediyoruz.

HDP'YE: TERÖRE AÇIK TAVIR SERGİLEMEK ZORUNDA
HDP. Baktığınızda seçim kampanyasında dillerinden, Batı'da barış, Doğu'da şiddet söylemi çıktı. Şimdi işte sınama vaktidir. Bu ülkenin siyasetinde yer edineceklerse, önce her türlü teröre açık tavır sergilemek zorunda. HDP'den beklediğimiz, milletin beklediği barış sözcüklerine kanarak onlara oy verenlerin beklediği öncelikli tutum, PKK terörüne karşı nerede durdukları tutumudur. Ama milleti bir kez aldatırsınız, iki kez belki aldatabilirsiniz ama daima aldatamaz. Ya şiddet ya demokrasi, ya terör ya barış. İkisi bir arada olmaz.

İSMET YILMAZ'A: TEVAZUNUN SEMBOLÜ OLMUŞ DAVA ARKADAŞIMIZ
Biz erdemli davranışı sergilemeye devam edeceğiz. İki konunun altını çizmek istiyorum. Birincisi Meclis Başkanlığı seçimleri. Değerli adayımız burada, sayın İsmet Yılmaz. Siyasete girmeden önce de tanışmaktan büyük onur duyduğumuz dava arkadaşımız. Hiç kimsenin gönlünü kırmamış, her zaman tevazunun sembolü olmuş dava arkadaşımız. Sayın İsmet Yılmaz'ı aday gösterirken de bütün kurullarımızda, sizlerden aldığımız değerlendirmeleri birlikte ele alarak bu sonuca ulaştık. Ve o gece, Perşembe gecesi sizlerle yaptığımız iftar sonrasındaki tabloyu paylaşmak istiyorm ki, erdemli davranış nedir bütün alem görsün.

'YARABBİ' DEDİM, BU NE GÜZEL BİR TOPLULUK
En büyük onayı almış iki arkadaşımızı davet ettim, sayın Nabi Avcı ve sayın İsmet Yılmaz. Önce her biriyle ayrı ayrı konuştum. İkisi de diğer arkadaşım bu göreve daha layıktır. Yarabbi dedim bu ne güzel bir topluluk. Bu toplulukla tarihe ebediyete yürünür. Şunu da ifade edeyim. İsmi geçen bir çok arkadaşımız oldu. ama emin olun yine gururla söylüyorum, o arkadaşlarımıza da teşekkür ederek söylüyorum, bana gelip de kendini göstermesi için kulis yapması konuşması söz konusu olmadı. Ben biliyordum isimleri geçen çok sayıda arkadaşımız da bunu hak ediyordu. Ama ne bir kulis, ne bir hizipleşme oldu. işte AK Parti grubunun erdemli davranışı budur, erdem buradadır.

SONRAKİ HABER